Zencefil Ve Zerdeçal Ikilisi Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Oldu

Aksaray’da havalarin sogumasiyla birlikte artan soguk alginligi rahatsizliklarina karsi vatandaslar aktarlarin tavsiyesi ile en çok zencefil ve zerdeçal ikilisini tercih ediyor.

Zencefil Ve Zerdeçal Ikilisi Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Oldu
Aksaray’da hava sicakliklarinin düsmesi ve soguk alginligi rahatsizliklarinin artmasi nedeniyle vatandaslar bitkisel ürünler için aktarlarin yolunu tutuyor. Birçok bitkisel çayin faydasini gören vatandaslar, özellikle çocuklarin rahatsizliginin önüne geçmek ve tedaviye yardimci bitkisel karisimlari tercih ediyor. Vücutta ödem sökme ve soguk alginligiyla mücadelede aktarlar zencefil ve zerdeçal ikilisinden yapilan karisimlari öneriyor. Gribal enfeksiyon ve sürekli öksürük rahatsizligi çeken vatandaslarin en çok tercih ettigi zencefil ve zerdeçal aktarlarin tavsiyesiyle hem yogurt hem de balla tüketilebiliyor. Aktarlar, hastaligin basladiginin hissedilmesinden geçisine kadar zencefil ve zerdeçalin faydalarindan bahsederken, vatandaslar siklikla kullandiklari ikiliyi birbirilerine tavsiye ediyor. Bagisiklik sistemini güçlendirmekte en etkili bitkisel ürünler arasinda yer alan ikili soguk kis günlerinin vazgeçilmezi oluyor.

Zencefil, zerdeçal ve sifali diger bitkilerin yogun sekilde satildigini belirten aktar Salih Gür (54), “Burada zencefil var, zerdeçal var bunlar bagisiklik sistemini güçlendiriyor. Öksürüge, astim ve bronsite, halsizlige, yorgunluga iyi gelir. Kis çaylari, atom çaylari, ihlamur, papatya, kekik var, bunlarin hepsi sifali bitkilerdir. En çok zencefil, zerdeçal, atom çaylari ve bunlarin macunlari var. Macunlar da öksürüge, astima, bronsite, zencefilli macunlar karisik her seyi içinde bu macunlar da çok tercih ediliyor. Hastaligina göre degisiyor. Bitkinin durumuna göre hastaligina göre kisi geliyorsa benim öksürügüm var diyorsa zencefil veriyoruz. Toz zencefil, bunu balla karistir ye diyoruz. Veyahut da karisik macun veriyoruz. Onu kullan diyoruz. Böyle biraz daha yasliysa içemiyorsa, tatliyi kullanamiyorsa o kisilere de ihlamur veriyoruz” dedi.

Çocuklarina genelde yogurt ve pekmezle zencefil ile zerdeçal ikilisi yedirdigini ifade eden Gülizar Bilge (33), “Kis aylarinda genellikle zencefil ve zerdeçal kullaniyoruz. Bagisiklik sistemimizi güçlendiriyor. Mesela zerdeçali aksamlari yogurtla karistirip çocuklara yediriyoruz. Pekmezle karistiriyoruz kan yapiyor. Bagisiklik sistemimizi güçlendiriyor diye biliyoruz. Çok sükür hastalanmiyoruz. Benim iki tane çocugum var bugüne kadar hiç antibiyotik kullanmis degiller” diye konustu.

Kis aylarinda siklikla zencefil ve zerdeçal tercih ettigini belirten Tugba Kocapinar (36), “Zencefille zerdeçali havalarin sogumasiyla birlikte biz de tüketiyoruz. Balla karistirdigimizda dogal antibiyotik oldugunu biliyorum. O yüzden de tercih ediyoruz. Daha çok kis mevsiminde zerdeçali çocuklarin sütlerinin içine karistirip veriyorum. O sekil tercih ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA