Atil Haldeki Köy Okulu Yenilenerek Ari Kadinlara 'Kovan' Oldu

Amasya’da atil haldeki bir köy okulu binasi Amasya Valiligi’nin öncülügündeki çalismayla yenilenerek ‘ari kadinlar’ olarak bilinen kadin girisimi kooperatifinin ‘kovan’ adi verilen üretim atölyelerinden biri oldu. Kadinlarin el emegi, göz nuruyla ürettikleri unlu mamuller büyüksehirlere gönderilip satiliyor.

Atil Haldeki Köy Okulu Yenilenerek Ari Kadinlara 'Kovan' Oldu


Vali Masatli, binanin ayaga kaldirilmasi için talimat verdi

Türkiye’nin örnek kadin kooperatifleri arasinda gösterilen Amesia Ari Kadinlar Koooperatifi’nin Merzifon ilçesine bagli Gümüstepe köyünde yasayan üyeleri evlerinde hamur isi ürünlerden pisirip bir odalarinda kurutmaya basladi.

Göç veren köylerinde üretimlerini artirmak için 4 yildir bos olan okul binasinin dumaninin tüttürmek isteyen köylü kadinlar, Amasya Valisi Mustafa Masatli’nin kapisini çaldi. Girisimci kadinlara destek olmanin öncelikleri arasinda oldugunu belirten Vali Masatli, binanin ayaga kaldirilmasi için talimat verdi. Uygulanan projeyle elden geçirilen binanin anahtarini teslim alan kadinlara makine ekipman destegi de saglandi. Sevinçle baslanan üretimle binadaki 4 derslik degerlendirilerek firin, ocak ve kurutma üniteleri konuslandirildi. Kilolarca üretilen gidalar kooperatifin merkez satis noktalarina ulastirildi.

"Keyfimiz yerinde, hayallerimiz bitmez"

Kooperatifin faaliyetleri çerçevesinde makarna ve eriste basta olmak üzere unlu mamullerin üretimini üstlendiklerini anlatan Sultan Belli, “Burasi atil haldeydi. Ama simdi yenilenerek bizim kovanimiz oldu. Sayin Valimize tesekkür ediyoruz. Keyfimiz yerinde, hayallerimiz bitmez. Kadinlarimiz bize destek çiktigi sürece yola devam. Durmak yok” dedi.



“Eslerimiz ‘yapamazsiniz’ dediler. Ama biz hiçbir zaman pes etmedik”

Kooperatifin kuruldugu ilk dönemde eslerinin ikna etmekte güçlük yasadiklarini anlatan evli ve 2 çocuk annesi Belli, “Eslerimiz razi olmadilar. ‘Yapamazsiniz’ dediler. Ama biz hiçbir zaman pes etmedik” diye konustu.

Çocukluk yillarinin geçtigi okul binasinin simdi kendi ayaklari üstünde durup geçimlerini sagladiklari üretim atölyesine dönüsmesiyle duygulandigini dile getiren evli ve 2 çocuk annesi Beyhan Dag ise “Buraya adim attigim anda okula girmis bir çocuk gibi seviniyorum” seklinde konustu.



"Kadinlarin basarabilecegini gösterdik"

Karadeniz Bölgesi’nin ilk kadin girisimi kooperatifi olma özelligi tasiyan kooperatiflerinin kuruldugunda dönemde karsilastiklari güçlükleri basarilarla astiklarini hatirlatan kooperatif baskani Medine Alkoç da “Kooperatifçilige bölgenin bakis açisi tersti. Özellikle de kadinlara daha da tersti. Ama biz kendi bölgemize ve ülkemize kadinlarinda köylerde bunu basarabilecegini gösterdik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA