80'I Asan Yaslarina Ragmen Agaçlarin Tepesine Çikarak Zeytin Hasadi Yapiyorlar

Artvin’in Yusufeli ilçesi Demirken köyünde yasayan 87 yasindaki Ali Çakal ve esi 80 yasindaki Yadigar Çakal, ilerleyen yaslarina ragmen metrelerce yükseklikte bulunan agaçlara çikarak üstün lezzet ödülüne layik görülen bölgeye özgü Butko Zeytini’ni dalindan tek tek topluyorlar.

80'I Asan Yaslarina Ragmen Agaçlarin Tepesine Çikarak Zeytin Hasadi Yapiyorlar
Artvin’in Yusufeli ilçesi Demirkent köyünde üretilen Butko Zeytini 2006 yilinda Çin’in baskenti Pekin’de düzenlenen Uluslararasi Zeytinyagi Fuari’nda üstün lezzet ödülüne layik görülmüstü. Uzmanlar, Türkiye’nin dört bir yanindan talep gören Butko Zeytini’nin kaliteli olmasini, sulama suyu ve dalindan tek tek toplanmasina bagliyor.

Çoruh Vadisi üzerinde mikroklima iklimine sahip olan bölgede, 800 dekar alanda, yaklasik 22 bin zeytin agaci bulunuyor. Zeytin agaçlarinin boyu 10 ila 20 metre arasinda degisirken, 10 yasindan itibaren zeytin hasadina katilan 87 yasindaki Ali Çakal, merdiven yardimiyla metrelerce yükseklikle bulunan agaçlarin tepesine çikarak zeytinleri dalindan tek tek topluyor. Esi Yadigar Çakal da 80 yasinda olmasina ragmen esini yalniz birakmiyor. Esiyle birlikte agaçlarin tepesine çikarak ilerleyen yaslarina ragmen Çakal çifti her yil zeytin hasatlarini kendileri yapiyor.

"Zeytin toplamaya 10 yasinda basladim" diyen Ali Çakal, “Eskiden merdiven yoktu, iplerle çikiyorduk. Simdi merdiven çikti, mevsim geldiginde merdivene çikip topluyoruz. Esimde benle birlikte çikar agaçlara. Dalindan topladigimiz zeytinleri sepete koyar ip yardimiyla yere indiririz. Bizim zeytin agaçlari 20 metreyi bulur, yeni nesil çikamadigi için kesiyor kisaltiyor. Zeytine çikmaya basladigim 10 gün oldu, camide namaz kilarken düstüm birkaç kez, ama burada hiç bir sey olmuyor. Zeytine toplamaya basladim 10 gündür demir gibi oldum” dedi.

Köy halkindan Yalçin Çakal ise yaptigi açiklamada "Butko Zeytini’nin özelligi kabugunun ince olmasi ve yaginin asit orani oldukça düsük olmasi. Bizim zeytinimizin her seyi, gübresi dogal ve organik. Buradaki insanlar çok çaliskan çocuklarina verdikleri emek kadar agaçlarina emek veriyorlar” derken, Muharrem Güngör ise “Bu bölge Akdeniz iklimine sahip, mikroklima iklimi var. Bu zeytinin toplandigi ve çikan yagda dünya lezzet ödülü aldi. Bizim zeytinler sallamayla dökülmez, tek tek toplanir. Yere temas eden zeytini almiyoruz çünkü o zaman asit orani yükseliyor. Köyde çok saglikli yasam var. Ali amca 87 yasinda zeytine çikiyor, insallah 100’ü devirir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA