Diyarbakir'daki Hayvan Hastanesi, Bölgede Yabani Ve Evcil Hayvanlara Saglik Üssü Oldu

Diyarbakir’da, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesi, tibbi imkanlari ve basarili akademik kadrosuyla kent ve çevre illerden getirilen binlerce hayvanin sagligina kavusmasina imkan taniyarak bölgede saglik üssü görevini üstleniyor.

Diyarbakir'daki Hayvan Hastanesi, Bölgede Yabani Ve Evcil Hayvanlara Saglik Üssü Oldu
Türkiye’de küçükbas ve büyükbas hayvan varliginin fazla oldugu illerden biri Diyarbakir’da, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesi, yilda ortalama 6 bin hayvanin sagligina kavusmasini sagliyor. Hastane ve görevli veterinerler, çevre illerden gelen birçok büyük ve küçükbas ile yaban hayvanlarinin yani sira sokakta yasayan ve evcil hayvanlarin sagligina kavusmasini sagliyor.

Diyarbakir basta olmak üzere; Batman, Siirt, Mardin, Sanliurfa ve Bingöllünde arasinda oldugu illerden getirilen hayvanlar, muayene edildikten sonra gerekli görülürse kan tahlilleri aliniyor, röntgenleri, endoskopi ve ultrasonlari çekilerek tanilari konuluyor. Böylece binlerce hayvanin tedavi edilerek sagligina kavusturuldugu hastane, tibbi imkanlari ve basarili akademik kadrosuyla bölgede hayvancilik faaliyetlerinin daha saglikli yürütülmesine katki sagliyor.

“Sadece evcil hayvanlar degil, yaban hayvanlarina da hizmet veriyoruz”

Hayvan Hastanesi Bashekimi ve Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Hasan Içen, Hayvan Hastanesinde çok degisik türlerde olmak üzere yilda ortalama 6 bin hayvan muayene ettiklerini söyledi.

Sayinin bazen arttigini bazen de azaldigini aktaran Prof. Dr. Içen, “Ama ortalama 6 bin hayvan. Ilginçtir, hiç görmedigimiz hayvanlar bize gelebiliyor. Bazen sincaplar, deve kusu, su samurlari, yan tarafimizda yaban hayvani bölümümüz var. Oraya gelen yaban hayvanlarina, kuslara ve diger hastalara da hizmet veriyoruz. Sadece evcil hayvanlar degil, yaban hayvanlarina da hizmet veriyoruz. Dolayisiyla hasta profilimiz çok genis. Kedi köpek, sigir, koyun, keçi, at ve bunlarla birlikte diger türler” dedi.

Sadece Diyarbakir merkezden degil, ilçelerden, çevre illerden Batman, Siirt, Bingöl, Sanliurfa ve Mardin’den olmak üzere hasta geldigini kaydeden Bashekim Için, bazen askeri köpekler, polis egitim köpekleri bunlarinda kendilerini geldigini, koruyucu hekimlik, muayene edip tedavi hekimligini yaptiklarini dile getirdi.

“Bizim yaptigimiz çalismalar sayesinde birçok hastaligin insanlara bulasmasinin önüne geçmis”

“Bunlarla beraber kisirlastirma operasyonlarimiz, belediyelerle sokak hayvanlari için ortak noktamiz var” diyen Bashekim Içen, sözlerini söyle tamamladi:

“Çok ciddi ameliyatlarimiz yapiliyor, her türlü ortopedik ameliyat, en son aldigimiz bir cihazla gözle ilgili daha önce gelismis üniversitelere gönderdigimiz hastalarimizi hiçbir yere göndermemize gerek yok. Göz hastaliklari ameliyatlarimiza da basladik. Hayvanlarda bir candir, sadece insanlar can degil. Onlarda bizim canimiz ve biz o canlar için buradayiz. Hayvanlari korurken aslinda insanlari da koruyoruz. Biz sagligi bir bütün olarak ele aliyoruz. Bizim yaptigimiz çalismalar sayesinde birçok hastaligin insanlara bulasmasinin önüne geçmis oluyoruz. Buda insan hekimligine yaptigimiz katkilardan önemli bir nokta.”

Köpegini tedavi için getiren vatandaslardan Abdullah Tasçi, kedisinin kusma durumu oldugunu söyleyerek, “Kontrol amaçli sebebini ögrenmek için geldim. Özel veterinere de gittim. Buraya da geliyorum. Buradaki hocalarin hem bilgi birikiminden hem de ilgilerinden dolayi burayi daha çok tercih ediyorum” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA