Bakan Mus Açiklamasi 'Türkiye'de Ne Enerji Ne De Gida Arz Güvenligiyle Alakali Sorun Yok'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Türkiye’de enerji tedarigi konusunda bir sorun yasanmadigini belirterek, "Su an hiç kimsenin kisa dogru gidiyorken ya da diger konularda ne enerji ile alakali ne de gida arz güvenligi ile alakali bir tereddüdü oldugunu görmedim” dedi.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, bakanliginin 2023 bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularini yanitladi. HDP Istanbul Milletvekili Dilsat Canbaz’in "Van-Hakkari sinirlarinda yurttaslar öldürülüyor" iddialarina cevap veren Bakan Mus, “Siradan bir insan degil bunu söyleyen. Bir milletvekili söylüyor bunu ve bunlar Meclisin tutanaklarina giriyor. Bu yanlis bir ifade, önü ve arkasi yok. Bu ifadeyi kullanmayi bu çati altinda dogru bulmuyorum, kabul etmiyorum. Burada böyle bir iddia ortaya atiliyorsa elinizde bir sey vardir. Dolayisiyla dilekçenize bunlari kim nerede yapmissa yazip savciliga vermeniz gerekir” diye konustu.

Türkiye’nin bir savas ikliminde oldugu söylemlerine iliskin de Mus, “Türkiye’de bir savas iklimi yoktur. Türkiye’de huzur vardir, vatandaslarin can ve mal güvenligi anayasanin hükümete verdigi görev çerçevesinde yerine getirilmektedir” dedi.



Gümrükte uyusturucularin yüzde 90’inin geçtigi iddialari

Gümrüklerde uyusturucularin yüzde 90’inin geçtigi, yakalanamadigi iddialarina iliskin Bakan Mus, “X-ray var arkadaslar, yapay zeka kullaniliyor. Türkiye bu isin en büyük mücadelesini veren ülkelerin basinda geliyor. Hangi belgeye, hangi bilgiye göre bunu söylüyoruz. Bunlar bir milletvekilinin söyleyecegi ifadeler degil. Bu dogru degil. Çok ciddi bir komuta kontrol merkezimiz var. Arzu eden milletvekilleri varsa ben sizi gezdireyim, nasil bir çalisma yaptigimizi orada görün” ifadelerini kullandi.

Bakanlik hakkindaki Sayistay raporlarini dikkatle inceledigini belirten Bakan Mus, “2020’de bakanligimiz ile ilgili Sayistay raporunda 24 bulguya iliskin ifade vardi. Bakanligimizca gerekli çalismalar yapildi. 19 adedinin yerine getirildigi ya da yerine getirilmekte olmasi nedeniyle 2021 raporunda yer almamistir. Dolayisiyla Sayistay bulgu yapmis biz onu degerlendirmisiz bir sonrakinde rapora almamis. Bu kapsamda 2021 Sayistay raporunda 2020’den gelen 5 adet bulgu ile toplam 12 bulgu yer almakta. Fakat bu bulgularda ne bir kamu zarari var ne bir zimmet var. Bizim yaptigimiz uygulamalari Sayistay’in elestirmesi var. Simdi bunlari çalisacagiz” dedi.



“22 Ekim’den itibaren 22 bin 804 esnaf zanaatkara 7 milyar 286 milyon Türk lirasi kullandirilmistir”

31 Ekim 2022 itibari ile 256 bin 690 esnaf için tescil, 96 bin 145 esnaf için terkin yapildigini belirten Mus, “2022 yilinin ilk 10 ayinda 262 bin 235 esnaf ve zanaatkara 56 milyar 60 milyon Türk lirasi kullandirilmistir. Bununla birlikte esnaf kredi üst limitleri isletmeler için 500 bin Türk lirasina çikartildi. Yatirim kredilerinin 1,5 milyon Türk lirasina yükseltilmesi uygulamasinin yürürlüge girdigi 22 Ekim 2022’den itibaren 22 bin 804 esnaf zanaatkara 7 milyar 286 milyon Türk lirasi kullandirilmistir” dedi.



“Biz çöp ithal etmiyoruz”

Atik ithalati ile ilgili soruya ise Bakan Mus su cevabi verdi:

“Biz çöp ithal etmiyoruz. Bunu çok kati kurallara bagladik. Türkiye’de bir taraftan biz sifir atik ile alakali topluyoruz geri dönüsüm için. Ama bunlar Türkiye’deki sanayi için yetmiyor. Takdir edersiniz ki artik ihracatta bütün ülkeler geri dönüsümde belirli bir oran istiyorlar. Fakat bizim tesislerimiz özellikle Adana bölgesinde yogunlasmistir. Türkiye’nin ürettigi atik yetmiyor ihtiyacimiza. Biz bu atigi disaridan aliyoruz. Burada Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin siki denetimleri var. Bununla alakali Türkiye’de bir kampanya yapildi ‘Türkiye atik-çöp ithal ediyor’ diye. Bu isletmelerin hepsinin ruhsati gözden geçirildi. Kurallar daha da sikilastirildi. Türkiye bu geri dönüsümü aliyor, geri dönüsümde kullaniyor. Ondan sonra bunu iplikte ve polyesterde kullaniyor. Ardindan ürün olarak ihraç ediyor. Bizim topladigimiz geri dönüsümle alakali atiklarimiz yeterli degil. Bu atigi ithal ediyoruz. Bunu sadece biz degil Avrupa’da çesitli ülkeler de yapiyor. Bunu suistimal eden firma varsa geregini yapariz.”

“Türkiye’nin Rusya’ya ve Ukrayna’ya yönelik aldigi durustan dolayi tahil koridoru çözülebiliyor”

Tahil koridorunun yeniden açilmasiyla ilgili de Mus, “Bizim bu konuda durusumuz çok net. Birlesmis Milletler kararlarini uyguluyoruz. Hem Ukrayna hem de Rusya ile iliskilerimizi sürdürüyoruz. Burada tabii diger ülkelerin koydugu yaptirimlarin herhangi bir sekilde suistimal edilmesine biz müsaade etmiyoruz. Biz Birlesmis Milletler karari olmadigi için Rusya ve Ukrayna ile ticaretimize ve normal iliskilerimize devam ediyoruz. Türkiye’nin bu durusundan dolayi tahil koridoru çözülebiliyor ve Türkiye orada arabulucu rolü oynuyor. Biz ortada duruyoruz. Bizim yaklasimimiz bu” ifadelerini kullandi.

“2016 yilinda orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler ihracatimiz 48,9 milyar dolarken, 2021 yilinda 77,5 milyar dolara yükselmistir”

Ihraç edilen yüksek teknoloji ürünlerine iliskin Bakan Mus, “Tasarim ve ürün gelistirme projesini destekledigimiz sirketlerin 2021 yili birim ihracat ortalamasi 10 dolarin üzerinde. Bu sirketlerin kilogram basina birim fiyatina baktigimiz zaman Türkiye ortalamasinin çok çok üzerinde oldugunu görüyoruz. Fakat toplamda payini çok daha yükseklere çikarmak bizim de ortak amacimiz. Son bes yil içindeki performansimiza bakildiginda 2016 yilinda orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler ihracatimiz 48,9 milyar dolarken, 2021 yilinda 77,5 milyar dolara yükselmistir” diye konustu.



“Enerjide geçen sene 50 ödedigimiz seye bu sene 100 ödüyoruz”

Bakan Mus, söyle devam etti:

“Türkiye’nin geçen sene 50 milyar dolar civarinda enerji ithalati vardi, bu sene 100 milyar dolar civarinda bu. Sunu söyleyebiliriz; ithalatimiz artti fakat neden arttigina bakmamiz önemli diye düsünüyorum. Bu sene geçen seneden miktar olarak çok daha fazla bir tüketimimiz olmadi. Hatta belki tüketimde azalis da olabilir. Ama geçen sene 50 ödedigimiz seye bu sene 100 ödüyoruz. Geçen sene ödedigimiz rakamlari ödemis olsaydik bu sene cari açik sorunu kalmayacakti. Çünkü hizmet ihracatimiz çok ciddi sekilde artti. Hem turizm gelirlerimiz hem de hizmet kalemlerimizde ciddi artis var. Dolayisiyla cari açik diye bir gündemimiz olmayacakti. Ancak enerjideki bu artis ister istemez bütün ülkeleri etkilemektedir. Rakamlara bir de buradan bakmak gerekiyor.”

Türkiye’nin dis ticaret açigindaki temel problemin enerjide disa bagimlilik oldugunu dile getiren Mus, “Bu sadece bizimle alakali degil. Pek çok ülkenin su an karsilastigi sorun. Daha önce dis ticaret fazlasi veren ülkeler bile maalesef dis ticaret açigi vermeye basladilar. Burada enerji ihraç eden ülkeler inanilmaz bir kaynak ederken diger ülkeler maalesef bu enerji faturasini ödemeyle karsi karsiya kaliyorlar. Bizim enerji tüketimimiz belirli ülkelerle kiyas ettiginizde çok daha fazla” dedi.



“Türkiye’de enerjinin fiyatiyla alakali sorun var ama arz güvenligiyle alakali sorun yok”

Türkiye’de enerji tedariginde bir sorun olmadigini vurgulayan Bakan Mus, “Türkiye tedarikle ilgili herhangi bir sorun yasatmiyor. Su an hiç kimsenin kisa dogru gidiyorken ya da diger konularda ne enerji ile alakali ne de gida arz güvenligi ile alakali bir tereddüdü oldugunu görmedim. Burada milletvekillerimizden sunun elestirisini duyduk; dis ticaret açigi artti. Ama ‘Enerji arz güvenliginde problem var’ gibi bir seyi kimse söylemedi. Çünkü böyle bir durumu yasatmadi Türkiye. ‘Gida arz güvenligi ile alakali bir sorun var. Nereden bulacagiz?’ diye bir endise kimse dile getirmedi. Çünkü Türkiye bunu yasatmiyor vatandaslarina” diye konustu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda daha sonra Ticaret Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarinin 2023 yili bütçeleri kabul edildi.
Kaynak: İHA