Köylüler Belediye Önüne Esek, Keçi Ve Arilar Ile Gelip Tepki Gösterdi

Tunceli’de köylerine entegre kati atik tesisinin yapilmasini istemeyen köylüler, belediye önüne esek, keçi ve arilar ile gelerek tepki gösterdi.

Köylüler Belediye Önüne Esek, Keçi Ve Arilar Ile Gelip Tepki Gösterdi
Tunceli Belediyesi tarafindan 12 yil önce hazirlanan ve hayata geçirilmesi için merkez belediyesinin yani sira Pülümür, Nazimiye, Ovacik, Mazgirt, Pertek, Hozat, Çemisgezek ilçe belediyeleri ile Akpazar Belde Belediyesinin de içinde yer aldigi Dersim Kati Atik Birligi (DER-KAB) kuruldu. Merkeze bagli Sütlüce köyünde ulusal kaynaklarin yani sira AB hibesi ile yapimi düsünülen ve yaklasik 19 buçuk milyon euroya mal olacak entegre kati atik yönetimi tesisi nedeniyle 55 bin agaç kesilecegini, projenin çevreye ciddi zarar verecegini ileri süren Sütlüce ve civar köylüleri, projenin iptali için Kirmizidag Çevre Platformu ismiyle bir platform kurdu.

Platform, daha önce meclis toplantisinda Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu’nu ve HDP’yi protesto edip, tepki yürüyüsü düzenlemisti. Yapilmasi planlanan tesisin dogaya ve inanç merkezlerine zarar verecegini dile getiren grup, tepki göstermek için bu kez farkli bir yöntem seçti. Köylüler, esek, keçi ve arilar ile belediye binasi önüne gelerek burada tekrar tepkilerini gösterdi.

Sütlüce Köyü Muhtari Imam Çelik, “Biz hayvanlarla birlikte yasiyoruz. Doga onlarin da dogasidir. Orada bizim inanç yerlerimiz vardir. Inanç yerlerimizin çöpün altinda kalmamasi için bunu yapiyoruz. Yoksa biz tesise karsi degiliz. Herkesi duyarli olmaya çagiriyoruz” dedi.

Arici Zülfikar Güçlü ise, “Dogada birlikte yasadigimiz canlilar bunlar. 18 hektar korkunç büyük bir alan. Bizim orada canlilari ayakta tutan bir alan. Bu canlilar yok edilecek. Bizler de yok olacagiz. Sadece tesis degil yollar bile korkunç bir agaç katliamina neden olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA