Uzmanindan 'IMEI Harcina Gelen Fiyat Artisi Klonlamayi Artirabilir' Uyarisi

Eskisehir’de cep telefonu satis bayii isleten Korkmaz Sönmez, IMEI kayit harcinin 2023 yilinda 2 bin 732 TL’den 6 bin 91 TL’ye yükselmesinin, yasadisi olan IMEI klonlamayi artirabilecegini belirtti.

Uzmanindan 'IMEI Harcina Gelen Fiyat Artisi Klonlamayi Artirabilir' Uyarisi


Yurt disindan seyahat yoluyla getirilen cep telefonlarindan alinan kullanim izni (IMEI kayit) harci, 2022 yilinin sonuna kadar 2 bin 732.40 TL olarak uygulaniyor. Resmî Gazete’de yayimlanan yeniden degerleme oraniyla birlikte 2023 yilindaki IMEI kayit ücreti 6 bin 91.33 TL olarak belirlendi. Eskisehir’de uzun yillardir sifir ve ikinci el cep telefonu satis bayii isleten Korkmaz Sönmez, “Öncelikle bu IMEI kaydi, Avrupa ülkelerinde söz konusu degil. Global üretilen ve satilan ürün dünyanin her yerinde kullanilabiliyor. IMEI kayitlarina getirilen ücretlendirmeden sonra, yasadisi olan IMEI klonlama islemi bas göstermeye basladi.

Rastgele seçilen bir IMEI numarasi ile aktif bir telefonun numarasi çalinmis oluyor. Böylelikle herkesin kullandigi cep telefonu riskli olmaya basladi, her an çalinabilir duruma geldi. Bu kayit isleminin söyle handikapi var, kaydettirdigini cihazi tek hat ile kullanabiliyorsunuz. IMEI klonlama belli markalara yapilamiyor. Ama klonlama islemi gerçeklesen marka sayisi da oldukça fazla. Klonlama islemi artabilir. Bir ay önce yapilan uygulama ile yaklasik 7 yil kullanilmayan cihazlarin IMEI numaralari iptal ediliyordu, simdi 1 yila düsürüldü. Bu klonlamanin önüne geçmek için güzel bir uygulama fakat çalinan numaralara bir sey yapilamiyor maalesef. Gençlerin islerine yarayacak bir cihazi yari fiyatina mal etmeye çalisacaklalar” dedi.

Kaynak: İHA