Üniversite Ögrencilerinin IDA'si Mavi Vatan'i Koruyacak

ROBOTIK 2021 Insansiz Su Üstü Araçlari Prototip Yarismasi’nda 300 takimi geride birakarak Türkiye Sampiyonu olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ögrencilerinin ürettigi insansiz su üstü araci savunma sanayine entegre edilerek, Mavi Vatan’i korumasi için gelistiriliyor.

Üniversite Ögrencilerinin IDA'si Mavi Vatan'i Koruyacak
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Creatiny Teknoloji Toplulugu, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi’nin 3-5 Haziran 2022 tarihleri arasinda Istanbul Teknik Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde düzenledigi 2022 ROBOTIK Otonom Insansiz Su Üstü Araçlari Prototip Yarismasi’nda yüzlerce takimi geride birakarak Türkiye Sampiyonu oldu.

Navigasyon, rotayi koruma, manevra ve iskeleye geri dönüs gibi otonom görevlerini basarili bir sekilde tamamlayarak sampiyon olan insansiz su üstü araci savunma sanayine entegre edilerek Türkiye’nin askeri gücüne katkida bulunmasi için gelistirilecek. Ayni zamanda temiz enerji ile denizi ve dogayi da koruyan insansiz su üstü aracinin Mavi Vatan’in koruyucusu olmasi hedeflenirken, üniversite ögrencileri tarafindan gelistirilen bu otonom sistemi ile göçmen kaçakçiliginin da önüne geçilecek. Gelistirme çalismalarinin sürdügü insansiz su üstü aracinin üzerinde bulunan kamera sistemi ise tehlikeleri tespit ederek merkeze bilgi verecek. Lityum iyon pillerle çalisan insansiz su üstü araci ile ilgili bilgiler veren Gemi Insaati ve Gemi Makineleri Mühendisi Aysegül Akbas, araci bir yilda ürettiklerini belirterek, “Biz burada farkli yarismalara projeler hazirliyoruz. Geçen sene de Savunma Sanayi Baskanligi’nin düzenledigi roboik adli yarismayi duyduk. Bu noktada dedik ki biz her alanda varken neden su üstünde olmayalim ve bu sekilde aslinda yarismaya basvurarak sürece baslamis olduk. Bir yil boyunca araci ürettik. Aracin yarisma isterlerine uygun hale gelmesini sagladik ve yarismanin sonunda da rakiplerimizden çok daha öte araç yaparak Türkiye birincisi olduk. Su anda da gelistirerek kendinizi devam ediyoruz. Projenin amaci aslinda yarismaya bagli olarak belli bir insansiz görevleri araci yaptirabilmek. Biz burada gemi mühendisligi ile yazilim sistemlerini birlestirerek entegre bir sistem gelistirdik. Savunma sanayideki insansiz deniz araçlarinin yarisma versiyonu boyutunda farkli islemler ve yazilimsal donanimsal seyler katarak araca özellik kattik diyebilirim” dedi.

Insansiz su üstü aracinin test sürecini balikçi barinaginda yaptiklarini kaydeden Akbas, “Yarismalardaki basarimizin en önemli seyi testlerdeki deneyimlerimiz ve bu noktada bize balikçi barinaginda bize yardim ettiler. Bize test alani sagladilar. Biz o denize birebir ölçekli dubalar yerlestirerek haftada en az 2-3 gün oraya giderek bir test alani gerçeklestirdik. Gerçekten Trabzon’da bu noktada çok fazla yardim aldik. Balikçilik barinagindaki insanlar bize çok fazla evlerini açtilar, yardim ettiler, bize inandilar yani projedeki basarimiz aslinda onlarin da destekleri sayesinde oldu diyebiliriz. Bu sektörde balikçilik alaninda da bir seyler yapabilecegimizi fark ettik ve onlarin isteklerini de dikkate alarak yeni yapacagimiz çalismalarda kendimizi gelistirdik. Araci buna göre entegre etmeye basladik diyebilirim. Yani balikçilik sektöründe de insansiz araçlara talep oluyor, ihtiyaç oluyor. Bu noktada da biz mühendislerimizi konusturarak bir ürün ortaya çikariyoruz diyebilirim” seklinde konustu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gemi Insaati ve Gemi Makineleri Mühendisligi 4. sinif ögrencisi Ceren Yedican ise, 300 takimi geri birakarak sampiyon olduklarini dile getirerek, “Savunma Sanayi Baskanligi’nin duyurularini takip ediyorduk. Buradan böyle bir yarismanin varligindan haberimiz olunca zaten ekip üzerinde sürekli teknolojiyle ilgili kendini gelistiren mekanik, elektronik yazilimsal arkadaslarimiz mevcuttu. Bir araya gelip biz bunu yapar miyiz diye tartisip hizlica yapmaya basladik. Üzerinde zaten ekibin yeterince kaynagi vardi, biz de bunu disaridan da tamamlayarak aldigimiz destekler sayesinde de güzel bir araç ortaya çikardik. Geçtigimiz Haziran ayinda Istanbul Teknik Üniversitesi’nin hemen önündeki denizde de açikçasi yaklasik olarak herhalde 300 adet yarisma grubunda birinciligi biz aldik, derece kazandik” diye konustu.



“Sinir ihlali yapan bir gemiyi aracin kameralari direkt olarak tespit edip bize bildiriyor”

Insansiz su üstü aracinin Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskanligi için üretilmis bir araç oldugu için bu pek çok kullanima hizmet ettigini kaydeden Yedican, “Bunlardan birkaçi yarismanin isterlerini karsilamak olsa da bizim hedefledigimiz amaç genel bir askeriyenin eserlerini karsilamasi hususundaydi. Insansiz bazi görevleri icra edebilmesini istiyorduk. Herhangi bir kitlenme, hedef araç alabilmesi gibi ritüeller düsünüldügünde bu araç pek çok can kaybinin önüne geçip ayni zamanda zorlu görev kosullarini da insan olmadan yerine getirebilecek kapasitede herhangi birinin orada olmasina ihtiyaç duymadan görüntü alip bunlari istediginiz zaman bizlere aktarabilecek sistemlere sahip üzerindeki kameralar yer tespit cihazlari sayesinde. Su anda ülkemiz 3 tarafi denizlerle çevrili bir ülke oldugu için de bu tür araçlara ihtiyacimiz oldugunu düsünüyoruz. Çünkü insani faydali yerlerde kullanip sadece zaman kaybedecegimiz unsurlarda bu tür insansiz mekanizmalari devreye sokup üzerindeki cihazlarla bunlari alabilecegimizi farkindayiz. Çünkü bu teknolojik evreyi artik geçtik. Bu Türkiye sularinda ne ise yarabilir diye düsündügümüzde Yunanistan’da sinirlarimiz kiyisinda sürekli hareketlilik halinde farkli gemiler bizim sinirlarimiza giriyor biz bunlari sürekli olarak devre disi birakiyoruz ya da bizim bazen kendi gemilerimizi karsi, digerlerini tehdit unsuru olusturabiliyor. Biz bunlari da bu tür araçlarla savunucu güçlere sahip olabiliyoruz. Büyük gemiler göndermemize, büyük kontrol sistemlerine ihtiyaç kalmiyor. Sinir ihlali yapan bir gemiyi bunun kameralari direkt olarak tespit edip bize bildiriyor. Biz sadece oraya gerektigi zaman araç gönderiyoruz ya da herhangi bir zaman göçmen kaçakçiligi gibi olaylar da üzerindeki kameralarla sürekli izlemeye sahip oluyoruz. Bunun disinda da onlar Mavi Vatan kapsaminda olan projelerde de yer tespiti yapmakta ayni zamanda iste hani zorlu görevleri, deniz sartlari ne yazik ki sürekli sabit degil, degisiyor ve büyük gemilerde de hem insan sürekli çalistiriyorsunuz bu insanlari yoruyorsunuz. Ayni zamanda çevreyi sürekli olarak petrol türevi yakit kullandiginiz için bir zarar veriyorsunuz. Karbondioksit gibi gazlar dogaya veriyoruz. Bunun da önüne yesil enerjiyle geçiyoruz. Teknemiz lityum iyon pillerle çalisiyor. Elektrikle çalistigi için dogaya zarar verilmeden ayni görevi yerine getirebilmek için güzel bir güç de kazandirmis oluyor” dedi.

Amerika’daki yarismaya katilacaklar

Türkiye Sampiyonu olan insansiz su üstü araci ile Amerika’da düzenlenen yarismaya katilacaklarini vurgulayan Yedican, “Ögrenciler adina ilk kez böyle bir proje yapildi. Suanda pek çok tersane firmasi bunun için daha büyük boyutta gemiler üretmeye basladi.

Biz ise bunun küçük versiyonlarini ögrenciler olarak yaptik. Türkiye birinciligini elde ettikten sonra önümüzdeki Mart ayinda Amerika’da gerçeklesecek olan, su an katildigimiz yarismadan farkli bir versiyonuna katiliyoruz. Bunun için hem sponsorluk çalismalarimizi baslattik. Bu sene sirketlesmenin yani sira hem de ona uygun yeni teknolojilere ayak uydurup tasarimi falan su an gerçeklestiriyoruz ki belki bir sampiyonlugu elde edebiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA