Sakarya Büyüksehir'den 'Atik Azaltimda' Türkiye'ye Örnek Proje

Sakarya Büyüksehir Belediyesi ‘Avrupa Atik Azaltim Haftasi’nda baslattigi projelerle kullanilmayan giysilerin toplanip Sosyal Magaza’da ihtiyaç sahiplerine ulasmasini saglayarak örnek bir çalismaya imza atti.

Sakarya Büyüksehir'den 'Atik Azaltimda' Türkiye'ye Örnek Proje
Sakarya Büyüksehir Belediyesi “Avrupa Atik Azaltim Haftasi” çerçevesinde Türkiye’ye örnek olacak projeleri hayata geçirdi. Bu yil, tekstil atiklarini konu alan bir dizi program organize edildi. Son olarak SGM’de yapilan bir programa Baskan Ekrem Yüce de katildi.

Büyüksehir, ‘Giysileri Yeniden Kullan, Dogayi Yenile’ projesiyle personelin ve vatandaslarin kullanmadigi giysileri Sosyal Magaza’da toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulastirdi.

Ögrencilere de önemli bir bilinç asilayan bu proje, vatandaslarin yüzünü güldürürken diger tarafta da önemli ölçüdeki bir atik olusumunun önüne geçmis oldu. Vali Mustafa Uygur Ortaokulu’nda düzenlenen projenin tanitim etkinligine katilan Yüce, bir araya geldigi ögrencilere çevre faktörlerinin önemini anlatti. ‘Çevre nasil temiz tutulur?’ konusunda fikirlerini paylasan Yüce, Sakarya’da hayata geçirdikleri tüm projelerde çevrenin korunmasina hassasiyet gösterdiklerini ifade etti.

Sakarya’nin dünya üzerindeki en güzel cografyalardan bir tanesine sahip olduguna dikkat çeken Yüce, dogal kaynaklarin korunmasinda vatandaslarin önemli bir rol üstlenmesi gerektigine vurgu yapti. Yüce, “Malumunuz artan nüfus ve gelisen teknoloji sebebiyle; günümüzde meydana gelen atik miktari, dünyamizi teslim aldigimiz sekli ile gelecek nesillere iletebilmemizin önünde bir risk olusturacak seviyelere gelmistir. Atiklarin olusmasini önleyerek, dogal kaynaklarimizi koruyup, enerji tasarrufu saglarken geri kazanilmasi gerekli olan atiklarin miktarini da azaltmis olmaktayiz” dedi.

Büyüksehir’in çevrenin korunmasina katki sunmak için baslattigi ‘Giysileri Yeniden Kullan Dogayi Yenile’ projesini anlatan Yüce, “Tekstil sektörü, ekolojik ayak izi en yüksek sektörlerden biridir. Kullanilabilir durumdaki tekstil ürünlerimizi ikinci el magazalara, sosyal magazalara, yardim derneklerine bagislamak, baskalariyla ikinci bir hayat bulmalarini saglamak tekstil atiklarini azaltmanin en mutluluk verici yoludur. Bu amaca hizmet etmesinin yaninda sehrimizde yardima ihtiyaci olan vatandaslarimizin ücretsiz faydalandigi Sosyal Sevgi Magazamiz’in sosyal önemi bir hayli büyüktür. Kalan tekstil ürünlerinden hiç kullanilmamis yeni ürünler elde edilerek önemli bir atik olusumu önlendi. Adapazari Imam Hatip Ortaokulu, Doktor Nuri Bayar Ortaokulu ve Vali Mustafa Uygur Ortaokulu’muzdan her ögrencimiz bize kullanmadigi en az bir esyayi teslim etti. Diger yandan magazamizdan faydalanan vatandaslarin mutlulugu kullanilmamis ürünlerle daha da artmis oldu. Kurum çalisanlarimizdan evlerinde kullanmadiklari fakat kullanilabilir durumda olan ürünlerini aldik. Ürünler gelmeye basladigi andan itibaren hem atik olusumu engellendi, hem de ihtiyaç sahiplerimizi sevindirmis olduk” diye konustu.



“Büyüksehir geri dönüsüm için çalisiyor”

Baskan Yüce geri dönüsümde yapilan hizmetlere de vurgu yaparak, “Sakarya Büyüksehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimizin toplamis oldugu atiklari, atik sahamiza aliyor, ön ayirma isleminden geçiriyor, Ayrilan ambalaj atiklarinin hammadde olarak geri kazanilmasini saglayacak üretim tesislerine veriyoruz. Organik atiklardan enerji üretimi saglamakta ve toprak iyilestirici ürün elde etmekteyiz. Bunlarin disinda ise yanabilir özellikte olanlardan Atiktan Türetilmis Yakit (ATY) dedigimiz yakit elde edip sistem içerisinde sürdürülebilirligini sagliyoruz. 2022 yilinda sahada 304 bin 574 ton belediye atigi bertaraf edildi. Bu miktarin yalnizca 125 bin kadari düzenli depolamada depolandi. Ürün geri kazaniminin yani sira bu yil içerisinde belediye atigindan yaklasik 69 bin megawatt elektrik üretimi gerçeklestirildi.

Sürdürülebilir bir çevre için, atik üretimini sinirli limitlerde tutmak, üretilen atiklari ise büyük bir dikkat ve özenle yöneterek dogal kaynaklarimizi korumak zorundayiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA