Prof. Dr. Ibrahim Turna Açiklamasi 'Artik Kurakliga Dayanikli Bitkiler Yetistirecegiz'

Türkiye’de iklim degisikligi ve yagislarin azalmasina bagli olarak yasanan kurakliga iliskin uzmanlardan uyari geldi. Prof. Dr. Günay Erpul, “Sulak alanlarimiz ve birçok gölümüz tehdit altinda” derken, Prof. Dr. Ibrahim Turna ise, “Artik kurakliga dayanikli bitkiler yetistirecegiz. Daha az su tüketen tarla, bahçe bitkilerini tüketecegiz” diye konustu.

Prof. Dr. Ibrahim Turna Açiklamasi 'Artik Kurakliga Dayanikli Bitkiler Yetistirecegiz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü tarafindan Amasya’da iklim degisikligine uyum konusunda kurumsal kapasitenin gelistirilmesi egitimi düzenlendi.

Uzman akademisyenler tarafindan iklim degisikliginin ekosistem hizmetlerine etkileri, küresel politikalar, erozyon, çöllesme, arazi tahribati, arazi kullanim degisimleri, tarim, orman ve su kaynaklarina etkisi, uyum süreci gibi konularda bilgilendirmede bulunularak, Amasya Orman Bölge Müdürlügü ve Gökhöyük Tarim Isletmesi’nin örnek çalismalari incelendi.

Türkiye’de özellikle hidrolojik kurakligin 30 yil öncesinden baslamis olduguna dikkat çeken Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Günay Erpul, “Meteorolojik kuraklik, hidrolojik kuraklik ve tarimsal kuraklik takip ediyor. Sulak alanlarimiz yok oluyor. Karasal su sistemleri yok olmaya baslamis durumda. Birçok gölümüz tehdit altinda. Bunda iklim degisikliginin nedenleri var. Bir de tarim amaçli sulama suyu ihtiyaçlari, sehir amaçli su ihtiyaçlarinin artmasiyla kuraklik su anda ciddi ölçüde devam ediyor. Giderek de artacak. Baraj yaparak bunlari engelleyebilir miyiz? Belirli bir noktaya kadar. Iyi tarim uygulamalari, biyoçesitlilik, ekosistem bazli yönetim sistemlerine girmedigimiz sürece kuraklikla bas edebilmemiz pek mümkün degil” seklinde konustu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Turna da iklim degisikligi konusunda halka yönelik egitim faaliyetleri yapilmasi gerektigine deginerek, su anda salgin sonrasi en büyük sorun olarak gida probleminin gösterildigine isaret etti. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadigini hatirlatan Prof. Dr. Turna, “Gidanin olabilmesi için suya ihtiyaç var. Orman ürünleri üretiminde, agaçlandirmada müthis basarili çalismalarimiz var. Bunlarla övünüyoruz. Avrupa’da agaçlandirmada birinciyiz. Dünyada dördüncü siradayiz. Ama bunun kirsala yansimasi gerek. Bizim artik bilimin isiginda gitmemiz lazim. Artik kurakliga dayanikli bitkiler yetistirecegiz. Daha az su tüketen tarla, bahçe bitkilerini tüketecegiz. Gerekli önlemleri alacagiz. Korumali tarima gidecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA