Bakan Kirisci, Konya'da Hayvan Barinaginda Yasanan Olayin Takipçisi Olacaklarini Söyledi

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Konya’da Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde köpegin kafasina kürekle vurarak öldürülmesiyle ilgili gündeme gelen görüntülere iliskin, “Dün sosyal medyaya yansiyan Konya’daki elim hadiseyi de üzülerek takip ettim. Il Müdürlügümüz, konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunmus, iki süpheli tutuklanmistir. Bir köpegi canice katleden, insanliktan nasiplenmemis kisilerle ilgili nihai karari yargi verecektir. Konunun takipçisi olacagimizi buradan kamuoyuyla paylasmak isterim” dedi.

Bakan Kirisci, Konya'da Hayvan Barinaginda Yasanan Olayin Takipçisi Olacaklarini Söyledi
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Ankara’da bir otelde düzenlenen Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) 50. Büyük Kongresi’ne katildi.

Kongrenin açilis konusmasini gerçeklestiren Bakan Kirisci, hayvanlarin sehirlerde hayatin bir parçasi haline geldigini belirtti.

Hayvanlari korumanin insani sorumlulugun bir geregi oldugunu söyleyen Kirisci, bu konuda yerel yönetimlerle ortak çalismalar yaptiklarini ifade etti.



“Konunun takipçisi olacagimizi buradan kamuoyuyla paylasmak isterim”

Konya’da Sahipsiz Hayvan Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpegin kafasina kürekle vurularak öldürülmesi ve ardindan barinakta hayvanlara eziyet edildigiyle ilgili sosyal medyada yansiyan görüntülere iliskin açiklama yapan Kirisci, sürecin takipçisi olacaklarini belirterek sunlari kaydetti:

“Ne yazik ki zaman zaman içimizi yakan görüntüler gündeme geliyor ve hepimizi derinden sarsiyor. Il Müdürlüklerimiz, hayvana siddetle ilgili hadiselerde, bu görüntüleri ihbar kabul ederek harekete geçmekte gerekli yasal süreci takip etmektedirler. Can dostlarimiza siddeti kabul etmemiz mümkün degildir. Dün sosyal medyaya yansiyan Konya’daki elim hadiseyi de üzülerek takip ettim. Il Müdürlügümüz, konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunmus, iki süpheli tutuklanmistir. Bir köpegi canice katleden, insanliktan nasiplenmemis kisilerle ilgili nihai karari yargi verecektir. Konunun takipçisi olacagimizi buradan kamuoyuyla paylasmak isterim.”

“Sahipsiz hayvan popülasyonunun artisi konusunda çalistay düzenleyecek ve yol haritamiza altlik olusturacagiz”

Insandaki hayvan sevgisinin fitrattan geldigini dile getiren Kirisci, “Tüm kurumlarimiz ve sivil toplum kuruluslarimiz, sahipsiz hayvanlar konusunda ortak sorumluluga sahiptir. Bu konuya birlikte çözüm bulmak zorundayiz. Hem hayati birlikte paylastigimiz can dostlarimizin güvenligini saglamak zorundayiz, hem de insanlarimizin huzurla sokaklarda dolasmalarini, çocuklarimizin güvenle okula gitmelerini temin etmek mecburiyetindeyiz. Sahipsiz hayvan popülasyonunun artisi konusunda, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüz, önümüzdeki günlerde bir çalistay düzenleyerek bundan sonraki yol haritamizla ilgili bir bilimsel altlik olusturmus olacaktir” diye konustu.



Sahipsiz Hayvanlari Kisirlastirma Seferberligi Programi’nda destek miktari 2023 yilinda 100 milyon

Bakan Kirisci, Tarim ve Orman Bakanligina talep ileten yerel yönetimlere hayvan bakimevi yapimi maksadiyla ödenek aktarildigini animsatarak, “Sahipsiz Hayvanlari Kisirlastirma Seferberligi Programi çerçevesinde 2022’de 40 milyon lira olan mali destek miktarimizin 2023 yilinda 100 milyon liraya çikarilmasi planlanmaktadir” dedi.

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu geregi kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarini en geç 31 Aralik’a kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvani Kayit Sistemi) yöntemleriyle kayit altina aldirmak zorunda oldugunu hatirlatan Kirisci, yilbasindan itibaren 6 aylik yasa kadar kedi ve köpeklerin ceza uygulanmadan kayit altina alinabilecegini belirtti.

Kirisci, 1 Ocak’tan bugüne kadar ülke genelinde toplam 580 bin 295 sahipli ev hayvaninin kimliklendirilerek kayit altina alindigini ifade ederek, veteriner hekimlik hizmetlerinin Tarim ve Orman Bakanliginin en önemli çalisma alanlari arasinda yer aldigini not düstü.

Yillik suni tohumlama sayisinin 2,5 milyon civarinda oldugunu hatirlatan Tarim ve Orman Bakani Kirisci, “2023 yilindan itibaren bu sayiyi daha da artirmamizi saglayacak yeni bir desteklemeyi hayata geçirecegimizi de burada önemli bir bilgi olarak sizlerle paylasmak isterim. Suni tohumlamadan dogan buzagilara, 200 lira ilave prim ödemesi yapmaya baslayacagiz” dedi.



“Gebe düve destek üst limiti 40 bin, damizlik bos sigir destek üst limiti 25 bin liraya çikarilmistir”

Düve destekleri çerçevesinde bu yil için yeni rakamlari açiklayan Kirisci, sunlari kaydetti:

“Düve alim destegi çerçevesinde, gebe düve destek üst limiti 20 bin liradan 40 bin liraya, 8-15 aylik damizlik bos disi sigir destek üst limiti ise 12 bin liradan 25 bin liraya çikarilmistir. Düvelerin, yurt içinde dogmus ve düve merkezlerinden temin edilmesi durumunda, düve ve manda basina fiyatin yüzde 50’sini, diger tedarik merkezlerinden temin edilmesi durumunda ise yüzde 40’ini hibe olarak ödeyecegiz. Düve alim destegi müracaatlari 1 Aralik 2022-27 Ocak 2023 tarihleri arasinda Tarim ve Orman Il/Ilçe Müdürlüklerince alinacaktir.”

“Yetkilerimizin bir kismini veteriner hekimlere devretmeyi amaçliyoruz”

Veteriner hekimleri korona virüs salgini sürecindeki çalismalarindan ve gayretlerinden dolayi tebrik eden Kirisci, veteriner hekimlerin bakanlik tarafindan yetkilendirilmesiyle alakali yeni bir çalisma yaptiklarini duyurarak, “Bakanligimizca yetkilendirilecek Tarim Müsavirleri çerçevesinde yer alacak veteriner hekimlerimiz önemli çalismalar yürütecekler. Biz bakanlik olarak yetkilerimizin bir kismini, bakanligimizin denetimi ve gözetimi altinda olmasi kaydiyla, meslek mensuplarina yani örnegin veteriner hekimlere devretmeyi amaçliyoruz. Uzmanligi olanlarin hizmetlerini sahada görecegimizi belirtmek isterim” ifadelerini kullandi.

“Veteriner hekimler saglik meslek grubu ile birlikte degerlendirilmelidir”

TVHB Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu ise 50. Büyük Kongre’nin hayirlara vesile olmasi temennisinde bulunarak sunlari aktardi:

“Toplum sagligi açisindan, stratejik konumu ve vazgeçilmezligi ile veteriner hekimlik ülkemizde de hak ettigi yere tasinmali, saglik hizmetleri sinifinda bulunan veteriner hekimlerin mesleki haklar açisindan beseri saglik meslek grubu ile birlikte degerlendirilmelidir. Hemen her platformda belirttigimiz, savundugumuz ve takipçisi oldugumuz fiili hizmet zammi (yipranma payi), saglikta siddet, özlük haklari, uzmanlik egitimi, kamuda daha fazla istihdam, e-reçete ve suni tohumlama gibi serbest veteriner hekimlik uygulamalarindaki magduriyetleri ortadan kaldiracak yasal ve yapisal düzenlemeler biran önce yapilmalidir.”

TVHB 50. Büyük Kongresi, açilis konusmalarinin ardindan kongre çalismalari ile devam etti. TVHB’nin 50. Dönem yönetimi için seçimler yarin yapilacak.
Kaynak: İHA