9. Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari Toplantisi Sona Erdi

Bulgaristan’in Varna kentinde “Balkanlarda Huzur ve Barisin Tesisinde Dinin ve Din Adamlarinin Rolü” ana temali 9. Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari Toplantisi sonuç bildirgesinin okunmasiyla sona erdi.

9. Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari Toplantisi Sona Erdi


Bulgaristan’in Varna kentinde düzenlenen 9. Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari Toplantisi sona erdi.

Türkiye, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kosova, Romanya, Karadag, Bosna Hersek, Hirvatistan ve Slovenya’nin katilimiyla yapilan toplantinin sonuç bildirgesi Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas tarafindan kamuoyuyla paylasildi. Bildirgede, ayni inancin, tarihin, cografyanin ve kültürün mensuplarinin, ortak degerlerin tezekkür, tefekkür ve tedebbür ufkuyla ele alinarak daha iyi bir hayati ve gelecegi beraberce insa edilmesi kararlastirilan açiklamada “Balkan cografyasinda insanligin baris ve huzur içerisinde yasayabilmesi için dini idare baskanlari olarak birlikte çalisilmasi hususunda fikir birligine varilmistir” denildi.

8 maddeden olusan sonuç bildirgede, "Ayni inancin, tarihin, cografyanin ve kültürün mensuplari olarak bizler, ortak degerlerimizi tezekkür, tefekkür ve tedebbür ufkuyla ele alarak daha iyi bir hayati ve gelecegi beraberce insa etmeyi ve her seyden önemlisi Balkan cografyasinda insanligin baris ve huzur içerisinde yasayabilmesi için dini idare baskanlari olarak birlikte çalisilmasi hususunda fikir birligine varilmistir. Zira bizler insanligi aydinlatmak, hidayete erdirmek, karanliklardan aydinliga çikarmak için gönderilen evrensel bir dinin mensuplariyiz. Asirlarca ilim, irfan ve hikmetle insanligin inkisafina zemin hazirlayan bir medeniyetin mirasçilari ve temsilcileriyiz. Dolayisiyla bugün bize düsen; Islam’in rahmet ilkeleri ve evrensel mesajlariyla bütün insanligi barisa, huzura, iyilige ve hayra çagirmaktir, Islam’in insanliga huzur ve esenlik veren mesajini dünyanin dört bir yanina ulastirmaktir. Islam medeniyetinin en basarili tecrübelerinden birisi olarak tebarüz eden Balkan cografyasi, dinimiz Islam’in var ettigi ve bu yönüyle de bir lütf-u ilahi olan muhtesem medeniyetimize yönelik köklesmis inanç, güven, sevgi ve bagliligin en önemli yapitaslarindan biridir. Bu dogrultuda, asirlardir bu kadim cografyada Müslümanlarin rehberliginde birlik-beraberlik, baris ve huzur içerisinde yasayan bütün unsurlarin bugün de ayni duygularla hiçbir art niyet gütmeden ayni ideal için yani baris ve huzur için gayret sarf etmesi hayati derecede önemlidir" ifadelerine yer verildi.



“Ilmi gelenek ve kurumlarimizi bozucu etkiye sahip paralel yapilarla mücadele edilmeli”

Bildirgede, paralel yapilarla mücadele edilmesi gerektigine vurgu yapilarak, "Genel olarak tüm dünyada ve özel olarak Balkan bölgesinde ortaya çikan ve Islam’i tahrif eden, yanlis yorumlayan akimlara karsi tedbirli olmamiz gerekmektedir. Bu örgütler FETÖ örneginde oldugu gibi paralel yapilar kurup kendilerini kamufle etmekte, Islami kavramlari, insani ve vicdani degerleri istismar etmektedir. Kadim dini ve ilmi gelenegimizin yüzyillardir olusturdugu kurumlar ve dini kabullerin güncellenerek çaga uygun yorumlanmasi bir gerekliliktir. Ancak kurumsal bosluklardan yararlanarak ilmi gelenek ve kurumlarimizi bozucu etkiye sahip bu türden paralel yapilarla mücadele edilmeli, Islam’in sahih yorumlarindan sapan radikal yapilara karsi ilmi ve fikri hazirliklar yapilmalidir" denildi.

“Sahih bilgiyle donanmis kadrolara ihtiyacin oldugu açiktir”

Bildirgede, Islam’in yüce degerleriyle insanligi bulusturmanin yegane zemini sahih dini bilgidir. Dinin hayat veren ilke ve degerlerini dogru bilgi ve yöntemle edinemeyen insanlar hurafelere sarilmakta, yanlislara düsmekte ve istismara açik hale gelmektedir. Dolayisiyla Islam’in hakikatlerini insanligin idrakine sunmak ve Müslümanlarin dini hayatina en güzel sekilde rehberlik etmek için Islam’in ana kaynaklarindan beslenen, sahih bilgiyle donanmis kadrolara ihtiyacin oldugu açiktir. Bu kadrolari yetistirmek, sahih dini bilgiler isiginda topluma rehberlik etmek ve daha huzurlu bir gelecegin insasina öncülük etmek ise Müslüman liderlerin ve dini teskilatlarin en önemli ve öncelikli sorumlulugudur. Bölgede Müslüman gençler üzerinde, onlari Islami hassasiyetlerden uzaklastirma faaliyetlerine karsi tedbir almak hepimiz için çok önemlidir. Bu baglamda Balkanlar’da, her seviyede din egitimi alaninda is birliginin gelistirilmesi her geçen gün önem kazanmaktadir. Müslümanlarca yürütülen din egitimi ve hizmetlerinin kurumsallasmasi için ortak stratejiler belirlenmeli, farkli tecrübelerden istifade edilmelidir" denildi.

“Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin bir an önce barisla sonuçlanmasi en büyük temennimizdir”

Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin bir an önce bitmesinin temenni edildigi bildirgede, "Dünyada sik sik aci yüzünü gösteren ve sonuçlariyla bütün insanlik üzerinde derin yaralar açan savas ve çatismalarin sona ermesi, dünyamizin daha yasanabilir bir hale gelmesi ve baris iklimine kavusmasi, temel ahlaki umdelerin bütün zihinlere ve vicdanlara hakim olmasiyla mümkündür. Kelime anlami da baris olan yüce dinimiz Islam’in ana mesajlarindan birisi de süphesiz insanligin baris ve kardeslik içerisinde yasamasini saglayacak ahlâkî degerlerdir. Bu çerçevede dogurdugu sonuçlarla bütün dünya üzerinde menfi etkiler birakan Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin bir an önce barisla sonuçlanmasi en büyük temennimizdir. Bu itibarla insanligin baris içerisinde bir arada yasayabilmesi adina bölge ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari olarak gerginligin taraflarini bir an önce savasi sonlandirmaya, huzur ve baris ortamini saglamaya davet ediyoruz. Bu savasin bir an önce sona ermesi ve savastan etkilenen halklarin çektikleri sikintinin ortadan kalkmasi için Balkan Diyanet Isleri Baskanlari ve Basmüftüleri olarak dua ediyoruz" denildi.

“Aileye yönelik çalismalara iliskin deneyimlerin paylasilmasi hayati önem arz etmektedir”

Ailenin korunmasi Islam’in en çok önem verdigi hususlarin basinda gelmektedir. Aile yapisini tehdit eden ve aile kurumunun zarar görmesine sebep olacak, cinsiyetsizligi tesvik basta olmak üzere her türlü zararli akim, faaliyet ve yapiya karsi acilen tedbir alinmasi gerekmektedir. Bu konuda Diyanet Isleri Baskanliklarimizin/Basmüftülüklerimizin yapmis oldugu Aileye yönelik çalismalara iliskin deneyimlerin paylasilmasi hayati önem arz etmektedir.

Yukarida isaret edilen hususlarda istisare ve çalismalar yapmak üzere Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanliklari ve Basmüftülükleri arasinda is birligi sürdürülecek ve geleneksel Balkan Ülkeleri Diyanet Isleri Baskanlari ve Basmüftülükleri Istisare Toplantilarina devam edilecektir. Bu vesileyle gerçeklestirdigimiz toplanti ve burada aldigimiz kararlarin Balkan cografyasi basta olmak üzere tüm bölgede baris, huzur ve esenlige katki saglamasini temenni ediyoruz" ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA