Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Günde 2 Fincandan Fazla Bitki Çayi Tüketilmemeli'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tip Fakültesi ve Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özgür Enginyurt, “Vatandaslarimiz sik sik bitki çaylari ve bitkisel ürünler tüketmekte. Bunlari çok fazla tüketmenin bir faydasi yok hatta zarari var. Günde 2 fincandan fazla bitki çayi ve bitkisel ürün tüketmeyi kesinlikle önermiyorum” dedi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Günde 2 Fincandan Fazla Bitki Çayi Tüketilmemeli'
Türkiye’de mevsim geçisleri ile birlikte düsen hava sicakliklari, grip hastaliklarinin sayisini arttirdi. Uzmanlar, özellikle ekim ile mayis aylari arasinda gribal enfeksiyonlarin artis gösterdigini belirterek, insanlarin Kovid-19 pandemisinde oldugu gibi kurallara uymasi gerektigini, özellikle kovid-19 hastaligi tedavisi bitiren kisilerin ‘kronik hasta’ olarak adlandirildigindan grip asilarini yaptirmalari uyarisinda bulundu.

Grip olan insanlarin faydali olacagini düsünerek çok fazla bitki çayi ve bitkisel ürünler tükettigini söyleyen uzmanlarin, bunun vücutta zarara yol açabilecegine dikkat çekti.

“Pandemide aldigimiz önlemler dolayisiyla gribe olan direncimiz azaldi”

Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Türkiye cografyasinin eylül-mayis ayalari arasinda grip açisindan riskli bir cografyada oldugunu belirterek, bu aylarda korunmaya özen gösterilmesi gerektigini aktardi. Bu yil gribin agir geçtigini kaydeden Enginyurt, “Bu yil gribin agir olmasinin sebebi su; biz yaklasik 2 buçuk yil pandemi süreci geçirdik ve o dönem boyunca toplum olarak kendimizi çok koruduk, sagligimiza ve hijyene dikkat ettik. Tabi bu arada maske taktigimiz için grip virüsü ile de karsilasmadik. Fakat artik maskele çikti ve rahat bir sekilde her tarafta dolasabiliyoruz. Bu, 2 buçuk yillik dönemde vücudumuzun grip virüsüne karsi bagisikligi da azalmis oldu ve mevcut virüs bizde daha agir seyretmeye basladi.



“Riskli alanlarda maske kullanmaya devam etmeliyiz”

“Bu sene maskeler çiktiktan sonra kovid-19 virüsünden çok farkli olmadan önlemlerimizi almaliyiz” diyen Enginyurt, “Toplu yerlere girerken her zaman maskeyi öneriyoruz. hijyen ve beslenme ile sivi tüketimine önem göstermeliyiz. Özellikle ögrenciler sabah kahvaltisini yapmadan okular gitmesinler. Vücut direnci beslenme ile çok alakali” seklinde konustu.



“Yararli diye içilen bitki çaylari zararli olabilir”

Prof. Dr. Özgür Enginyurt, grip olan insanlarin çok fazla bitki çayi içmemesi gerektigini, aksi halde zararli olabilecegini ifade ederek, “Vatandaslarimiz sik sik bitki çaylari ve bitkisel ürünler tüketmekte. Bunlari çok fazla tüketmenin bir faydasi yok hatta zarari var. Günde 2 fincandan fazla bitki çayi ve bitkisel ürün tüketmeyi kesinlikle önermiyorum. Çünkü vitaminlerin fazlasi ya vücuttan atilir, ya da zararli etki olusturur. Bunlarla da karsilasmaktayiz. Karaciger enzimleri yükselip sebebini bulamadigimiz, sonrasinda sadece bitki çayi nedeniyle karaciger enziminin yükseldigini gördügümüz hastalarimiz var” diye konustu.

Enginyurt ayrica grip virüsüne karsi en önemli tedbirin grip asisi oldugunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA