Kastamonu, Uluslararasi Gastronomi Kongresine Ev Sahipligi Yapacak

UNESCO Gastronomi Yenilikçi Sehirler Agina adaylik süreci çalismalarini sürdüren Kastamonu’nun mutfak kültürünün tanitilmasi için Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliginde Uluslararasi Gastronomi Kongresi düzenlenecek.

Kastamonu, Uluslararasi Gastronomi Kongresine Ev Sahipligi Yapacak
UNESCO Gastronomi Yenilikçi Sehirler Agina adaylik süreci çalismalarini sürdüren Kastamonu, bu yöndeki çalismalarini hizlandirdi. Bu çerçevede Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) tarafindan yürütülen çalismalari ek olarak Kastamonu Üniversitesi de bir dizi etkinliklere imza atacak. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliginde önümüzdeki yil içerisinde Uluslararasi Gastronomi Kongresi düzenlenecek. Türkiye ile birlikte çok sayida çesitli ülkelerden davetlilerin katilacagi kongrede 200’den fazla akademisyenin bildiride bulunmasi bekleniyor. Bunun yani sira Kastamonu’nun yöresel ürünlerinin tanitimi da yapilacak. Kastamonu’ya ait yemeklerin de sokak lezzetleri adi altinda düzenlenecek etkinlikte ünlü sefler tarafindan pisirilerek davetlilere ikram edilmesi bekleniyor. Ayrica il ve ilçe belediyelerde yörelerine ati yemekleri sokak lezzetleri adi altinda kuracaklari stantlarda pisirerek davetlilerin begenisine sunabilecek.

“Gastronomi alaninda UNESCO’ya müracaat için önemli bir adim atmis olacagiz”

Gastronomi alaninda UNESCO’ya müracaat için hazirliklarin devam ettigini ve yapilacak Uluslararasi Gastronomi Kongresi’yle bu sürecin önemli bir adimini atacaklarini belirten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekani Prof.Dr. Alptekin Sökmen, “2023 yilinda Uluslararasi Gastronomi Kongresine ev sahipligini Kastamonu yapacak. 2024 yilinda yapilacak ve 24’üncüsü düzenlenecek olan Turizm Kongresine de yine ev sahipligini Kastamonu Üniversitesi yapacak. Gastronomi Kongresini önümüzdeki yil Ekim ayi içerisinde yapmayi planliyoruz. Hazirliklarimiza simdiden basladik. Tabii ki kongre alanimiz ve yerimiz olacak, burada konusmalar gerçeklestirilecek ama bunun yani sira sokakta lezzetlerde olacak. Ilçe Belediyelerimiz, yöresine ait yemekleri yaptirabilecek ve vatandaslara ikram edebilecek. Yöresel lezzetlerimizin tanitiminin yani sira sürpriz asçilarda kongreye gelerek renk katacak” dedi.

Hem akademisyen hem de seflerden olusan ünlü sefleri kongreye getirerek sovlar hazirlayacaklarini söyleyen Sökmen, “Buraya gelen gastronomi konusundaki uzmanlar hem akademisyen hem de sef olanlardan olacak. Bu arkadaslarimiza Kastamonu’nun yöresel ürünlerinden uyarlamalar yapacagiz. Bununla ürün gelistirme çalismalari hedefliyoruz. Sadece akademik bildiri ya da konusmalarin disina çikarak çok yönlü, çok boyutlu hareketle insallah eglenceli festival havasinda bir etkinlik olmasini planliyoruz” diye konustu.

Gastronomi alaninda UNESCO’ya müracaat edebilmek için sehrin daha henüz alt yapisinin tam olusmadigini söyleyen Sökmen, “Uluslararasi Gastronomi Kongreleri gibi çalismalar yapacagiz. Bu çalismalar sayesinde sehrin önüne müracaat noktasinda önemli bir tasi dösemis olacak. Basvuru yapabilmek için önce bu tarz etkinlikler yaparak farkindalik olusturulmasi gerekiyor. Yaptigimiz her etkinlik Kastamonu’nun UNESCO’ya müracaati noktasinda önemli katkilar sunacak. Sadece insanlari Kastamonu’ya getirmekle olmuyor. Burada degerlendirmelerin altinda yatan çesitli kriterler bulunuyor. Bu kriterlerden yapilan her türlü etkinliklerde etkisi bulunuyor. Çocuklara, kadinlara, özel bireylere yönelik etkinliklerin hepsinin etkisi bulunuyor. Teknolojiye yönelik yapilan yatirimlara etkisi var. Gastronomi adayligi kolay bir is degil. Adana’da su anda aday ama henüz olamadi. Önümüzde hali hazirda rakipleriniz bulunuyor, her basvurana da bu unvan verilmiyor. Bunun için önce alt yapimizi ve ön hazirliklarimizi yapmamiz gerekiyor. Bu yilda Turizm Haftasinda ana konsept olarak Gastronomi’yi islemeyi hedefliyoruz. Daha gidecegimiz çok yol oldugunu düsünüyorum. Önce alt yapimizi hazirlayalim, hedeflerimizi belirleyelim” dedi.

Kaynak: İHA