Zaporijya Nükleer Santrali'nin Ulusal Elektrik Sebekesi Ile Baglantisi Kesildi

Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), Rusya’nin Ukrayna’daki kritik altyapi tesislerini hedef almasinin ardindan Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesi ile baglantisinin kesildigini duyurarak, "Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki nükleer güvenlik durumu gittikçe güvensiz hale geliyor" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilarini kritik altyapi tesislerine yogunlastirmasinin ardindan güvenlik tehlikeleri ortaya çikmaya devam ediyor. Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) tarafindan yapilan açiklamada, Ukrayna’da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesi ile baglantisinin kesildigi belirtildi. Jeneratörlerin çalisir duruma geçtigini belirten UAEA, "Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki nükleer güvenlik durumu gittikçe güvensiz hale geliyor" ifadelerini kullandi. Elektrik kesintisinin yerel saatle 15.30 siralarinda ve Rusya’nin Ukrayna’nin enerji altyapi tesislerini hedef almasinin ardindan meydana geldigini de vurgulayan UAEA, "Ilk olarak santraldeki 20 dizel jeneratör otomatik olarak çalismaya basladi.

Su an ise, 8 tanesi ekipmanlarin güvenligi nedeniyle ihtiyaç duyulan elektrigi sagliyor. Diger 12 dizel jeneratör ise bekleme modunda. UAEA personeli, santral çalisanlarinin elektrik kesintisi durumunda uygulanacak prosedürleri yerine getirdigini bildiriyor. Su an, 6 reaktör güvenli ve stabil durumda. Iki reaktör sicak kapatma moduna, 4’ü ise soguk kapatma moduna alindi" açiklamasinda bulundu.

Rusya’dan 70 füze firlatilmisti

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya tarafindan Ukrayna topraklarina 70 füze firlatildigini ve 51’inin engellendigini belirtmisti. Kiev Belediye Baskani Vitali Klitschko ise yaptigi açiklamada, Rusya’nin Kiev’i 30’dan fazla füze ile hedef aldigini belirterek, “Orduya göre, 31 füze Kiev’e firlatildi. 21 füze düsürüldü” ifadelerini kullanmisti. Klitschko, “Su anda sehrin bir kisminda elektrik ve su yok. Bu gece hem elektrigi hem de suyu geri getirmek için her seyi yapiyoruz” demisti.

Öte yandan, enerji tesisleri ve sivil konutlarin hedef alindigi saldirilarda, 6 kisi hayatini kaybetmis, 5’i çocuk 36 kisi de yaralanmisti.

Iki nükleer santralin elektrik sebekesi ile baglantisi kesilmisti

Rusya’nin düzenledigi füze saldirilari nedeniyle Khmelnytskyi Nükleer Santrali ile Güney Ukrayna Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesi ile baglantilarinin kesildigi bildirilmisti. Ukrayna Yüksek Surasi Üyesi Oleksiy Honcharenko, Ukrayna’nin güneybatisindaki en büyük ikinci nükleer santral olan Güney Ukrayna Nükleer Santrali’nin güç ünitelerinde "acil durum kapatmasi" yapildiginin aktarmisti.
Kaynak: İHA