BM Açiklamasi 'Dünya Genelinde Her Saat 5'Ten Fazla Kadin Veya Kiz Çocugu Yakinlari Tarafindan Öldürülüyor'

Birlesmis Milletler (BM) tarafindan hazirlanan raporda, geçtigimiz sene dünyada her saat 5’ten fazla kadin veya kiz çocugunun yakinlari tarafindan öldürüldügü belirtildi.

BM’ye bagli Uyusturucu ve Suç Ofisi ile Kadin Ofisi tarafindan “Cinsiyete Dayali Kadin ve Kiz Çocugu Cinayetleri” basligiyla hazirlanan rapor, 25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Uluslararasi Mücadele Günü öncesi yayinlandi. Raporda kadin ve kiz çocuklarina siddetin dünya çapinda en yaygin insan haklari ihlallerinden biri olduguna vurgu yapilarak, kadin ve kiz çocuklarinin evlerinde öldürülme konusunda daha fazla risk altinda olduklari belirtildi. Geçen yil dünyada cinayete kurban giden 81 bin kadin ve kiz çocugundan 45 bininin, yani yaklasik yüzde 56’sinin esleri ya da diger aile üyeleri tarafindan öldürüldügü ifade edilen raporda, birçok kadin ve kiz çocugunun evlerinde güvende olmadigina dikkat çekildi.

Kadina yönelik siddetle mücadelede yetersiz kalindi

Raporda, dünya genelinde islenen kadin cinayetleri sayisinin son 10 yil içinde belirgin bir degisiklik göstermedigine deginilerek, kadina yönelik siddetle mücadelede yetersiz kalindigi ve acilen daha güçlü eylemlere basvurulmasi gerektigine dikkat çekildi. Toplumsal cinsiyete dayali cinayetler dahil kadin ve kiz çocuklarina karsi islenen hiçbir siddet eyleminin önlenemez olmadigina vurgu yapilan raporda, bunun için siddet magduru kadinlarin en kisa sürede tespit edilerek desteklenmeleri ve koruma altina alinmalari gerektigi aktarildi. Raporda sorunun temel nedenlerine yönelik olarak da toplumdaki yapisal cinsiyet esitsizliklerinin ortadan kaldirilmasi ve zararli erkek davranislarina engel olunarak, buna yol açan sosyal kurallarin dönüstürülmesi tavsiye edildi.

“Bu ölümler önlenebilir”

BM Kadin Ofisi Icra Direktörü Sima Bahous yaptigi açiklamada, “Tüm kadin cinayetleri istatistiklerinin ardinda ihmal edilmis bir kadin ya da kizin hikayesi vardir. Bu ölümler önlenebilir, bunun için gerekli donanim ve bilgi mevcut” ifadelerini kullandi.

BM Kadin Ofisinin Program, Politika ve Hükümetlerarasi Bölüm Baskani Sarah Hendriks ise, güçlü ve bagimsiz kadin haklari hareketlerine sahip ülkelerin kadina yönelik siddeti azaltma ve önlemede daha fazla ilerleme kaydettigine dikkat çekti. Kadin ve kiz çocuklarina yönelik siddetin her ülkede mevcut oldugunu ve hepimizin hayatini etkiledigini ifade eden Hendriks, kadinlarin bu sorunu tek baslarina çözmelerinin imkansiz oldugunu belirtti.

Kadin haklari örgütlerinin desteklenmesinin önemini vurgulayan Hendriks, herkesi bu konuda üzerine düseni yapmaya davet etti.
Kaynak: İHA