Yusufeli Baraji'nin Kapaklari Kapatildi, Ilk Sular Altinda Kalacak Köylerde Telas Basladi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Yusufeli Baraji’nin kapaklarinin kapatilmasi ile ilk sular altinda kalacak olan Yeniköy ve Irmakyani köylerinde tasinma telasi basladi. Bölge halki, ömürlerini sürdürdükleri evlerini elleriyle sökerek yani yasam alanlarina tasidi.

Yusufeli Baraji'nin Kapaklari Kapatildi, Ilk Sular Altinda Kalacak Köylerde Telas Basladi
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapimi tamamlanan ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi törenle kapaklari kapatilan Yusufeli Baraji ve Hidroelektrik Santrali su tutmaya basladi.

Baraj gövdesine yakin olan Yeniköy ve Irmakyani köylerinin 3 gün içinde sularla kaplanmasi bekleniyor. Köy sakinleri telas içinde son hazirliklarini tamamlarken, hayatlarini sürdürdükleri evlerini kendi elleriyle söktüler. Kimi evinin çatisini, penceresini sökerken, kimi de ahirini söküp yeni yerlesim alanina tasidi. Hüzün ve gurur içinde olduklarini ifade eden bölge halki, eksiklerin tamamlanip bir an önce yani hayatlarina baslamak istediklerini dile getirdiler.

“Hüzünlüyüz, ömrümüz burada geçti”

Yeniköy sakinlerinden Mustafa Gören, “56 yildir bu köyde yasiyorum. Ilk sular altinda bizim köy kalacak. Hüzünlüyüz, ömrümüz buralarda geçti. Ama yapacak bir sey yok, devletimize karsi gelemeyiz” dedi.



“Hatiralarimiz sular altinda kalacak”

Fikret Yilmaz ise, "Yeniköy ve Irmakyani köyü ilk sular altinda kalacak. Hatiralarimiz burada. Burada dogmus burada büyümüsüz, terk etmek zorunda kaliyoruz. Su anda evimizin, ahirimizin enkazlarini sökmeye çalisiyoruz. Çok duyguluyuz” diye konustu.

"Çocuklugumuz, gençligimiz, emegimiz hepsi su altinda kaliyor" diyen Fikri Özal ise, “Tabie hüzünlüyüz, kederliyiz. Yapacakta bir sey yok, devletimiz sag olsun diyelim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA