Giresun Ziraat Odasi'ndan Üreticilere Sigorta Uyarisi

Giresun Ziraat Odasi, yaklasan kis mevsimi öncesinde findik üreticilerine tarim sigortasi uyarisinda bulundu.

Giresun Ziraat Odasi'ndan Üreticilere Sigorta Uyarisi
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta 2023 yili Devlet Destekli Tarim Sigortasi (TARSIM) döneminin 1 Kasim 2022 itibariyle basladigini hatirlatarak, üreticilerin zaman geçirmeden ürünlerini devlet destekli tarim sigortasi ile güvence altina almaya çagirdi.

Giresun Ziraat Odasi Baskani Karan, yaptigi açiklamada, üreticilerimiz zirai don, firtina, sel gibi dogal afetlere karsi mahsulünü tarim sigortasi ile güvence altina alacak olan üreticilerin korkusuz bir kis mevsimi geçirecegini belirtti.

Mevsimsel degisikliklere bagli olarak son yillarda findikta zirai don ve firtina hasari yasadigina dikkat çeken Karan, “Findik üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden oldugu ve hemen hemen her yil ürünlerinde az veya çok kayiplara neden olan, don, firtina, sel, heyelan ve dolu gibi riskleri yasamaktadir. Bu nedenle ürünlerindeki olusan kayiplari ise yalnizca TARSIM ile sigorta yaptirarak telafi edebilmektedir. Yüzde 67’ye varan devletin prim destegi ile ÇKS basvurusu yapmis her üreticimizin geç kalmadan findik bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptirmalari halinde ilerideki günlerde yasanacak afetlerden olusacak kayiplarini karsilama firsatlari olacaktir. Üreticilerimizin bu yil çok yogun ilgi gösterdikleri sistemde 2023 yili ürünlerinin kg degerini ise 39 TL’den 65’TL ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptirabilir. Üreticimiz bahçesinin bulundugu rakima ve indirimlere göre degismekle birlikte ortalama bir ocaktan alacagi findik bedeli ile bir dekar bahçesini sigorta yaptirabilirler. Örnegin, ortalama olarak 150 rakimdaki bahçesinin bir dekarini yalnizca 2,7 kg findik bedeli karsiliginda sigorta yaptirabilirken, 250 rakimdaki bahçesini 3,5 kg, 500 rakimdaki bahçesini 4,4 kg findik bedeli gibi çok küçük meblaglarla güvence altina alabilmesi mümkündür” dedi.

Kaynak: İHA