Associated Press, Polonya Topraklarina Düsen Füze Hakkinda Hatali Haber Yapan Muhabirini Kovdu

ABD merkezli The Daily Beast haber sitesinde yer alan habere göre, uluslararasi haber ajansi Associated Press’in (AP), Polonya topraklarina 15 Kasim’da düsen füze hakkinda hatali haber yazan muhabir James LaPorta’yi kovdugu bildirildi.

Polonya’nin Ukrayna sinirinda yer alan Przewodow köyüne 15 Kasim’da düsen füze ile ilgili haberi ile tüm dünyayi alarma geçiren uluslararasi haber ajansi Associated Press (AP) muhabiri isten çikarildi. ABD merkezli The Daily Beast haber sitesinde yer alan habere göre, AP’nin Polonya topraklarina düsen füze hakkinda hatali haber yazan muhabir James LaPorta’yi kovdugu bildirilerek, LaPorta’nin haberini “üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi” seklinde bilgileri tek bir kaynaga dayandirmasi ve füzenin “Rus füzesi” oldugunu yazmasi nedeniyle kovuldugu ifade edildi.

AP, söz konusu haberi daha sonra geri çekerek, füzenin Ukrayna tarafindan Rus saldirisina karsi savunma amaçli ateslenmis olabilecegini belirtti.

Haberde, LaPorta’nin kovulmasi hakkinda ulasilan bir AP sözcüsünün ise, “The Associated Press’in titiz editöryal standartlari ve uygulamalari, AP’nin bagimsiz bir haber kurulusu olarak misyonu açisindan kritik öneme sahiptir. Haberlerimizin dogru, adil ve gerçeklere dayali olmasini saglamak için, anonim kaynaklarin kullanimi da dahil olmak üzere bu standartlara uyuyor ve uyguluyoruz” cevabini verdigi kaydedildi.

Daily Beast’in eski çalisani olan LaPorta’nin da konu hakkinda yorum yapmaktan kaçindigi aktarildi.

LaPorta’nin söz konusu haberini kimin düzenledigi veya hata nedeniyle herhangi bir disiplin cezasi alip almadigi bilinmiyor.

AP, daha önce de hatali haber nedeniyle çalisanini kovmustu

AP, Ekim 2013’te Virginia Valisi Terry McAuliffe’in hakkinda hatali haber yapan Bob Lewis adli muhabir ile Lewis’in haberini düzenleyerek yayina veren 2 editörü isten çikarmisti. Söz konusu haber yayinlanmasinin ardindan 2 saat sonra geri çekilmisti.

Füzelerin Ukrayna’ya ait oldugu belirtilmisti

Batili ülkeler, Polonya’nin güneydogusundaki Przewodow köyüne düsen ve 2 kisinin hayatini kaybetmesine neden olan füzelerin Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi hava saldirilarina karsilik veren Ukrayna hava savunma sistemlerine ait oldugunu ve kazayla Polonya topraklarina düstügünü ifade etmisti.

Rusya Savunma Bakanligi ise Polonya medyasinda yayinlanan olay yeri fotograflari üzerinde inceleme yaptiklarini ve düsen füze parçalarinin Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait S-300 hava savunma sistemlerine ait parçalar oldugunu tespit ettiklerini açiklamisti.
Kaynak: İHA