Kosova Ve Sirbistan'in Uzlasamamasi NATO'yu Hayal Kirikligina Ugratti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova ve Sirbistan’in görüsmede plaka krizi konusunda bir anlasmaya varamamasi üzerine, “Plaka anlasmazligini çözmenin mümkün olmamasi bizi hayal kirikligina ugratti” dedi.

Kosova Ve Sirbistan'in Uzlasamamasi NATO'yu Hayal Kirikligina Ugratti
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nin baskenti Brüksel’de Kosova ve Sirbistan arasindaki Belgrad-Pristine Diyalogu Yüksek Düzeyli Toplantisi’nda “plaka krizi” konusunda uzlasi çikmamasi sonrasi sosyal medya hesabindan açiklama yapti. Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüstügünü aktaran Stoltenberg, “Plaka anlasmazligini çözmenin mümkün olmamasi bizi hayal kirikligina ugratti. Simdi sorumluluk ve pragmatik çözümler zamani. Gerginligin yükselmesinden kaçinilmalidir” ifadelerini kullandi. Stoltenberg ayrica, NATO Kosova Baris Gücü’nün (KFOR) tetikte oldugunu vurguladi.

Borrell, bugün Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti ile yaptigi ayri ayri görüsmelerin ardindan Kosova ve Sirbistan arasindaki Belgrad-Pristine Diyalogu Yüksek Düzeyli Toplantisi’na baskanlik etmisti. Sirbistan Cumhurbaskani Vucic toplanti sonrasi Sirp basinina yaptigi açiklamada, "Anlayamayacagim nedenlerden dolayi bir anlasmaya varamadik. Sirp tarafi tamamen yapiciydi ve degistirilmis metinleri on kez kabul ettik, ancak Arnavut tarafi hiçbir seyi kabul etmek istemedi. Her zaman bir seyler eklediler. Bu yüzden tüm söyleyebilecegim, düsüncelerimi toplamak istiyorum ve vatandaslara basvuracagim" demisti.

Kosova-Sirbistan gerginligi

Kosova yönetiminin ülkede yasayan Sirplar dahil herkese Kosova plakasina sahip olma zorunlulugu getirmesi Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti. Kosova Basbakani Kurti, Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin RKS (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili kararin belli degisiklikler yapilarak yürürlükte kalacagini duyurmustu. Plakalarin kademeli olarak degistirilecegini bildiren Kurti, tartismali plaka sahiplerinin 21 Kasim’a kadar yalnizca uyarilacagini, 21 Kasim’dan 21 Ocak 2023’e kadar 150 euro para cezasina çarptirilacagini, 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihleri arasinda test plakalarinin verilecegini, plakalari degismeyen araçlarin trafige çikisinin 21 Nisan 2023’den itibaren tamamen yasaklanacagini açiklamisti. Kosova hükümeti, uygulamayi 1 Eylül’e ve ardindan 1 Kasim’a kadar uzatmisti.

Artan gerginligin ardindan Kosova’nin kuzeyindeki Sirplarin siyasi temsilcileri, Kosova hükümeti anlasmalara uyana ve Sirp Belediyeler Birligi kurulana kadar meclis, hükümet, Kosova’nin kuzeyindeki belediyeler, yargi organlari, polis ve idari birimlerini boykot etme karari almisti.
Kaynak: İHA