Dogal Güzellikleriyle Ünlü Oba Köyü Altyapisiyla Da Örnek Oluyor

Artvin’in Savsat ilçesine bagli dogal güzellikleriyle ünlü Oba Köyü’ nde geleneksel yasam devam ederken, çevre dostu altyapi çalismalarinda sona gelindi. Köy muhtarliginin baslattigi projeyle Oba köyü, alt yapi çalismalari ile örnek köy olma yolunda ilerliyor.

Dogal Güzellikleriyle Ünlü Oba Köyü Altyapisiyla Da Örnek Oluyor
Artvin’in Savsat ilçesine bagli bin 650 rakimli Oba köyü bozulmamis dogasiyla kendine hayran birakiyor. Geleneksel köy yasaminin devam ettigi köyde, kanalizasyon ve mutfak giderlerinin yer alti sularina karismasi, ayrica çevrede olusan kötü koku ile olasi hastaliklarin ortadan kalkmasi için, muhtarin girisimleriyle 100 haneli köyde, altyapi çalismalari baslatildi.

Çevreyi bozmadan ayni zamanda modern bir köy yolunda ilerleyen çalismalar, çevre köyler tarafindan örnek gösteriliyor.

"Köyün altyapisi mi olur?"

Savsat’a 38 kilometre mesafede yer alan Oba köyü, ahsap mimarisi, kültürü ve dogasiyla hayranlik uyandiriyor. Köy Muhtari Yasar Duman’in en büyük hayali olan altyapi çalismasi bölgede örnek köy olarak gösterilmesine sebep oldu. "Köyün altyapisi mi olur?" denilmesine ragmen hayalinin pesinden kosan muhtar Duman, her evin etrafinda bulunan tuvalet ve lavabo kuyulari yer alti sularina karismasi ayni zamanda çevrede olusan kötü koku ve hastaliklari önlemek için altyapinin yapimi için Artvin Il Özel Idaresine basvuru yapti. Basvurusu kabul olan Muhtar hizli bir sekilde çalismalara basladi.

Toplam 3 bin 850 metre uzunlugunda olan altyapi çalismasinda son 650 metre kaldi.

“Bir çok ilçe ve belde de olmayan altyapiya sahibiz”

Köye böyle bir altyapi yapmak hayalinin oldugunu ifade eden Köy Muhtari Yasar Duman, “Köyümüzde her hanenin tuvalet ve evsel atik kuyulari var. Bu kuyular yer alti sularimiza karisiyor, ayni zamanda kötü koku ve hastaliklara davetiye çikartiyor. Bizde köy muhtarligi olarak altyapi yapilmasina karar verdik. Bölge halki destegiyle basvurularimizi yaptik olumlu sonuç aldik ve çalismalar basladi.

Bu yil çalisma baslandi ve sona gelindi. 650 metre ve bir depo yapimi kaldi. Buda bitince köyümüzün altyapi çalismasi tamamlanmis olacak. Ülkemizde birçok ilçe veya beldelerinde olmayan bir altyapiya sahibiz. Hatta çalisan isçiler bile ’Ilk kez bir köyde altyapi ve kanalizasyon çalismasi yapiyoruz’ dediler. Bu projeyi hayata koyarken köy sakinlerinden de büyük destek aldik. Onlarinin istek ve talepleriyle bu projeyi gerçeklestirdik. Köyde kanalizasyon hatlarinin arazilerinden geçen vatandaslar hiç sorun yasatmadilar kendilerine tesekkürlerimi ifade ediyorum” dedi.



“Topraga dogaya verilen zarari önlemis olduk”

Bölge halkindan Sevim Duman ise “Evsel atiklar, yag atiklari, kullanilan deterjanlar köyümüzde dogaya zarar verdigini fark ettik. Sag olsun muhtarimiz bununla ilgilendi ve kanalizasyon yapildi. Topraga dogaya verilen zarari önlemis olduk. Bu hepimizi çok mutlu etti. Biz burada dogamiza sahip çikmaya çalisan bir milletiz biz burasinin dogal güzellikleriyle kalmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA