Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda 5 Yeni Patlama Meydana Geldi

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda 5 yeni patlama meydana geldigi bildirildi. Yanardagda son patlama 2 gün önce yasanmisti.



Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi’nin (CENAPRED) yayinladigi günlük raporda, yanardagda son 24 saatte 5 patlama ve 67 kez gaz ve kül çikisi meydana geldigi ifade edildi. Patlamalarin ardindan yanardag agzindan çikan dumanlarin 2 kilometre yükseklige kadar ulastigi bildirildi.

Yayinlanan raporda ayrica yanardagdan çikan toz ve küllerin havaya yayilmasi sebebiyle çevrede yasayan vatandaslarin kül yagisi ve yagmurla birlikte olusabilecek çamur akintilarina karsi önlem almalari tavsiye edildi. Yetkililer her an patlama gerçeklesme ihtimali bulunan yanardagin agzindan çevreye düsebilecek tas ve çakillar sebebiyle de vatandaslara bölgeden uzak durma uyarisinda bulundu.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.

Son bir yilda faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor. Son olarak 9 Kasim’da 1 kez patlama yasanan yanardagda bugün gerçeklesen 5 patlama ile birlikte 2022 yili içerisinde kaydedilen toplam patlama sayisi 43’e yükselmis oldu. Popocatepetl Yanardagi’nda 2021 yili boyunca ise 8 kez patlama kaydedilmisti.
Kaynak: İHA