Edirne'de 8 Ayri Noktada 32 Bin Fidan Toprakla Bulustu

11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü dolayisiyla, tüm Edirne ve ilçelerinde toplam 8 ayri noktada 32 bin fidan toprakla bulusturuldu.

Edirne'de 8 Ayri Noktada 32 Bin Fidan Toprakla Bulustu
Tüm Türkiye’de oldugu gibi, Edirne’de de Milli Agaçlandirma Günü dolayisiyla fidan dikim etkinligi gerçeklestirildi.

Edirne’nin Süloglu ilçesine bagli Büyükgerdelli köyünde, Vali H. Kürsat Kirbiyik’in katilimiyla gerçeklestirilen fidan dikim etkinligi, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Etkinlikte yaptigi konusmada, topragi korumak ve gelistirmenin herkesin bir ödevi oldugunu belirten Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, "Edirne çok sansli bir vilayet. Sahip oldugu arazilere bakildiginda 330 bin hektarlik arazi tarim arazisi, 60 bin hektarlik alan mera arazisi, 103 bin hektarlik alanimiz da orman arazisidir. Topladiginizda mevcut yüz ölçümünün yaklasik yüzde 75’i ya tarim arazisi ya mera ya da orman arazisidir. Bu, gelecek kusaklara aktaracaginiz en büyük zenginliktir" dedi.



"Sadece korumak yetmez, gelistirmek de önemli"

Ormanlari korumanin yaninda gelistirmenin de çok önemli oldugunu söyleyen Vali Kirbiyik, "Son 20 yilda gerek ülke genelinde gerek Edirne’de çok ciddi çalismalar yapildi. Sadece bu yil içinde Edirne’de 3 milyonun üzerinde fidanin toprakla bulusmasi hedefleniyor. Bunlarin bir kismi toprakla bulustu, bir kisminin da çalismalari devam ediyor" ifadelerini kullandi.

Süloglu’nda bal ormani olusturuldugunu hatirlatan Vali Kirbiyik, Doganköy’deki bal ormaninin da bu yil içinde tamamlanacagini aktardi.

Edirne’de bin 532 ailenin Orman ve Köy Iliskileri (ORKÖY) desteklerinden yararlandigini hatirlatan Vali Kirbiyik, "Bu yil yine 32 aileye 2 milyonun üzerinde destek saglandigini hep birlikte takip ediyoruz. Önemsedigimiz islerden biri de tibbi aromatik bitki bahçelerinin kurulmasidir. Su ana kadar 4 bahçe olusturuldu. Yine yil içerisinde 4 bahçe daha bunlara eklemeyi planliyoruz. Bugün Edirne’de 8 noktada bu çalismayi sürdürüyoruz. Yaklasik 400 dönümlük arazide, 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü çerçevesinde fidanlarimizi toprakla bulusturuyoruz. Bugün itibariyla 30 binin üzerinde fidan toprakla bulusmus olacak. Bu da son derece önemli. Içinde bulundugumuz alanda da önemli bir çalisma yürütülüyor, bin civarinda ceviz agacini bugün toprakla bulusturacagiz. Yine servi agaçlariyla bölgedeki rüzgarin etkisini kirmak için arkadaslarimiz çalismalarini yapti" seklinde konustu.

Edirne Orman Isletme Müdürü Ferudun Güven Tandogan ise Edirne’nin 8 ayri noktasinda 32 bin adet fidanin toprakla bulusacagini belirtti.

Konusmalarin ardindan fidan dikimine geçildi. Fidan diken ögrencilerle sohbet eden Vali Kirbiyik, dikilen fidanlarin gelecege nefes olacagini söyledi.

Kaynak: İHA