2022 Diyabet Raporu

Karadeniz Diyabet Dernegi tarafindan hazirlanan ‘2022 Diyabet Raporu’nda problem ve ihtiyaçlara dikkat çekildi.

Karadeniz Diyabet Dernegi tarafindan ‘2022 Diyabet Raporu’ hazirlandi. 10 yildir, 14 Kasim Dünya Diyabet Günü’nde diyabet dernekleri olarak sivil toplumun deneyimlerinden kaynaklanan, sorunlari ve ihtiyaçlari, diyabetlilerin gözünden ‘diyabet raporu’ olarak yayinladigi belirtilen raporda,

“Bu yil da üyelerimiz ve diyabetlilerin yasadigi sorunlari Karadeniz Diyabet Dernegi olarak kamuoyuna

aktarmayi bir görev olarak görüyoruz. Hizla gelisen teknoloji, diyabet alanindaki farkindaligin artmasi, yeni ilaçlar sayesinde diyabetlinin yasami daha da kolaylasmistir. Diyabetlilerin hastaneye yatisi azalmis ve hedef degerlerine ulasmak kolaylasmistir. Uygulamaya giren sürekli kan sekeri takibi (sensörler) ile özellikle tip 1 diyabetlilerin kan sekeri ölçümündeki kolaylik diyabet yönetimini olumlu etkilemistir. Ancak maliyetli olusu ve her tip 1 diyabetlinin sensör cihazlarina erisememesi ciddi bir esitsizlik olusturmakta, ekonomik gücü olmayan tip 1 diyabetlileri magdur etmektedir. Ilgili kurumlarin bu konuda tip 1 diyabetlilere verecegi müjdeyi bekliyoruz. 2022 yilinin en önemli beklentisi budur” denildi.

Karadeniz Diyabet Dernegi Kurucu Baskani Dr. M. Emin Dinççag ve dernegin yönetim kurulu tarafindan hazirlanan raporda su ifadelere yer verildi:

“Artik diyabet tedavisi yerine diyabetin yönetiminden söz ediyoruz.

-Mevcut diyabet tedavileri ile diyabetin yönetimi kolaylasmis, istenilen hedef degerlere daha kolay ulasilir olmustur. Bu nedenle uyguladigimiz bilimsel diyabet tedavileri asla terk edilmemelidir.

-Diyabetik beslenme önerileri ve egzersiz ile ilgili bilgilerimiz her gün biraz daha gelistirilmis, bugün bilimsel olmayan yöntemler ile sunulan alternatif tedavilere itibar edilmemelidir. Günümüzde hekimlerin önerdigi bilimsel diyabet tedavisinden sasilmamalidir.

-Yeni ilaçlar ve modern yaklasimin diyabet yönetiminde; hedef degerlere ulasimi kolaylastirdigi ve diyabetlinin sagligini iyiye götürdügü, hastaneye yatislarin azaldigi, komplikasyonlarin azaldigi bilinen bir gerçektir.

-Bazi ilaçlar ve yeni yaklasimlar sayesinde diyabetlinin hastaneye yatisi azalmis, yasam kalitesi artmistir.

-Sürekli kan sekeri takibinin ve hedef degerlere ulasmadaki çabanin yasam kalitesini artirdigi ve komplikasyonlarin olusmasini engelledigi bilinmektedir.

-Sensörlerin her diyabetliye kazandirilmasi ve bunun sosyal güvenlik kapsamina alinmasi diyabetlilerin 2022 dünya diyabet günü için en önemli talebidir.

-2022 Stockholm zirvesinde de kabul gördügü üzere diyabet yönetiminde diyabetliye daha çok yer verilmelidir. Hekim hasta isbirligi tedavide çok önemli yer tutmalidir.

-Diyabet egitimi, obezite ile mücadele, saglikli beslenme konularinda halk egitimi sürdürülmeli, medyadaki her haber bilgi süzgecinden geçirilmeden kabul edilmemelidir. Bilgi kirliliginden kaçinilmadir. 2022 Dünya Diyabet Günü’nün slogani: Yarini korumak için egitim sarttir.”
Kaynak: İHA