Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Kovid 19 Için Yeni Asilarin Artik Üretilmesini Kullanima Girmesini Bekliyoruz'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un hala dolasimda oldugunu ve virüsün bulasmaya devam ettigini belirterek “Genel itibariyle bakildiginda ortaya çikan hastalik tablosu artik 2020-2021’de gördügümüz agir öldürücü hastaneye yatis gerektiren yogun bakim destegi gerektiren agir vakalar çok çok nadir çok azaldi. Dolayisiyla baktiginiz zaman su an itibariyle gripten daha öldürücü bir hastalik degil” dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Kovid 19 Için Yeni Asilarin Artik Üretilmesini Kullanima Girmesini Bekliyoruz'
Kovid-19’un artik döngüsel sürece girdigini belirten Özlü, “Bildigimiz, solunum yolu enfeksiyonlarina yol açan virüsler basta grip olmak üzere güz mevsiminde artmaya baslar kisin zirve yapar daha sonra tekrar azalir bahar sonu yaza dogru kaybolur. Kovid-19 da artik bu döngüsel sürece girmis görünüyor. Dolayisiyla güz mevsiminin gelmesiyle birlikte havalarin sogumasi yagislarin baslamasi insanlarin daha çok kapali ortamlarda daha çok vakit geçirmeye baslamalari kapilarin, pencerelerin kapatilmasi bu tür enfeksiyona yol açan virüslerin çok kolay bulasmasi mümkün. Kovid de gripte bunlardan biri. O açidan hepimizin çok dikkatli olmasi gerekiyor özellikle risk gruplarinin çok daha dikkatli olmasi gerekiyor. 65 yas üstü olan vatandaslarimiz kronik hastaligi olanlar bagisiklik sistemi baskilanmis olanlar bu konuda kendilerini iyi korumalilar. Önerim, zorunlu olmaksizin kapali, kalabalik iyi havalandirilmayan dar mekânlarda mümkün oldugu kadar bulunmamalari. Bulunmalari gerekiyorsa mümkün olabildigince mesafeye dikkat etmeleri ve maske takmalari el hijyenine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Risk grubundaki kisilerin yaninda risk grubundaki kisilerle birlikte yasayan onlara hastaligi bulastirabilecek olanlarin da dikkat etmesi gerekiyor. Örnegin evinizde knonik hastaligi olan 65 yasi geçmis büyükleriniz varsa ya da anneniz babanizda görüsüyorsaniz onlara hastaligi bulastirabilme riski potansiyeli tasiyorsunuz demektir. O zaman sizin de asilanmaniz dikkat etmeniz gerekiyor” diye konustu.



"Risk gruplarinin grip asisini yaptirmalarini tavsiye ediyoruz"

Risk gruplarinin grip asilarini yaptirmalari tavsiyesinde bulunan Özlü, “Grip asisi için mevsim geldi. Simdi yeni grip asilarinin piyasa girmesiyle beraber risk gruplarina bu asinin yapilmasini tavsiye ediyoruz. Her sene yeniden yapilan bir asi bu. Daha önceki yillarda grip asisi yaptirmis olmaniz yeterli degil. Yeniden bu sene için yeni üretilen asilarla risk gruplarinin asilanmasinda mutlaka yarar var. Özellikle Akciger hastaligi olanlar ya da kalp hastaligi olanlar kronik hastaligi olanlarin asilanmasini tavsiye ediyoruz“ seklinde konustu.

Yeni Kovid-19 asilarinin üretilmesini beklediklerini ifade eden Özlü, “Kovid 19 içinde yeni asilarin artik üretilmesini kullanilma girmesini bekliyoruz. Yeni varyantlara karsi gelistirilen asilar piyasaya umarim yakin zamanda girer. Söyle bir beklenti var; kovid- 19’un yaygin olarak dolasimda bulundugu 2020-2021 yillarinda kovid-19 virüsünün etkisiyle bizim çok dikkatli olmamiz maske takmamiz mesafemizi korumamiz el hijyenine dikkat etmemiz bu konuda çok duyarli olmamiz pandemi süreci içerisinde kisitlamalar, kapatmalar, yasaklamalar kalabaliklarin bir araya gelmemesi büyük organizasyonlarin iptal edilmesi ve benzeri tedbirler grip ve diger solunum yolu enfeksiyonlarinin görülmesini çok çok azaltti. 2020-2021 sezonunda çok az grip vakasi gördük. Dolayisiyla son iki yildan beri griple karsilasilmadigi için toplumda grip virüsüne karsi olan bagisiklikta bir düsme söz konusu olabilir ve bu sene buna bagli olarak grip vakalarinda bir artis daha çok etkilenme beklentisi var. Bu beklenti dogru çikar mi? Çikmaz mi? Önümüzdeki süreçte görecegiz. Dikkatli olmakta fayda var. Simdiki verilere bakildiginda grip vakalarinda önemli ölçüde artisin oldugunu hem ülkemizde hem de diger ülkelerdeki veriler bunu destekliyor. O açidan bu sene grip konusunda da çok dikkatli olmakta fayda var. Grip için yapmamiz gerekenler kovit için yapmamiz gerekenlerle asagi yukari ayni. Alinmasi gereken tedbirler maske, mesafe ve el hijyeni ve iyi havalandirma diyebiliriz. Bunlara dikkat edersek tüm viral enfeksiyonlara karsi kendimizi korumus olabiliriz. Bir de asi önemli olan bu” ifadelerini kullandi.

"Kovid-19’un özellikle risk gruplari için tehdit olmaya devam ediyor"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19’un hala dolasimda oldugunu hatirlatarak açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Genel itibariyle bakildiginda ortaya çikan hastalik tablosu artik 2020-2021’de gördügümüz agir öldürücü hastaneye yatis gerektiren yogun bakim destegi gerektiren agir vakalar çok çok nadir çok azaldi. Dolayisiyla baktiginiz zaman gripten daha öldürücü bir hastalik degil su an itibariyle. Insallah bundan kötüsü olmaz diye düsünüyorum artik kötü günleri geride biraktik. Virüs kendini degistirdi yani mutasyonlarla daha hafif bir hastalik yapan bir virüs halini aldi. Biz de virüse karsi asilandik. Toplumsal olarak önemli sayida kisi iki doz yaptirmis görünüyor. Türk toplumunda 2 doz asi yaptiranlarin orani yüzde 86. Dolayisiyla hastaligi geçirenler de var. Onlarin da bagisiklik kazandigini düsünürsek aslinda bu rakam çok daha yüksek. Ancak Kovid-19’un özellikle risk gruplari için tehdit olmaya devam ettigini söyleyebilirim. Yaslilar, kronik hastaligi olanlar bagisikligi baskilanmis olanlar ve asilanmamis olanlar için agir hastalik geçirme ve ölüm riski devam ediyor. Onun disindakiler için artik daha diger solunum yolu enfeksiyonlari gibi daha siradan bir döngüsel hastalik halini almis durumda.”
Kaynak: İHA