KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar Açiklamasi 'Kibris Adasinda Türkiye Cumhuriyeti Garantörlügünü Sürdürecektir'

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, “Kibris’ta adil ve kalici ve sürdürülebilir çözüm için Kibris Türklerinin egemen esitligin taninmasini vurgularken, ayni zamanda 1571’den beri Kibris’ta hakki olan hukuku olan uluslararasi anlasmalardan kaynakli garantörlük hakkiyla bu bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi” dedi.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen Medya Çalistayi ve Ödül Töreni bir otelde gerçeklesti. 18 ülkeden 156 yabanci ve yerli gazeteci ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar onur konugu olarak katildi.

Açilis konusmasini yapan Küresel Gazeteciler Konseyi Baskani Mehmet Ali Dim, katilimcilara tesekkür etti. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu da etkinlige telekonferans yöntemiyle baglandi. Türkiye Yüzyili etkinligi nedeniyle katilamadigini belirten Bakan Çavusoglu, cumhuriyetin ikinci yüzyilini Dünya’da Türkiye Yüzyili yapma hedefleri oldugunu söyledi.

Son 20 yilda Türkiye’nin bölgesel güçten küresel güç haline geldigini belirten Bakan Çavusoglu, “Çalismalarimizi arttirarak sürdürecegiz. Elbette KKTC Kibris halkinin da can Azerbaycan’in da tüm Türk dünyasinin hakkini savunmaya devam edecegiz” dedi.



“Kibris adasinda Türkiye Cumhuriyeti garantörlügünü sürdürecektir”

Kibris’in milli ve ulusal bir dava oldugunu belirten KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kibris Türklerinin Türkiye destegi ile mücadeleyi sürdürdügünü söyledi.

Kibris’ta adil ve kalici sürdürülebilir çözüm için egemen esitliginin taninmasini vurgulayan Cumhurbaskani Tatar, Kibris’in uluslararasi anlasmalardan kaynakli hakki olan Türkiye’nin garantörlük hakkiyla bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi oldugunu söyledi.

Besparmak Daglarindan bakildiginda Toroslari gördüklerini ifade eden KKTC Cumhurbaskani Tatar, Kibris adasinda Türkiye Cumhuriyeti garantörlügünün sürdürülmesi gerektigini vurguladi.

Kritik süreçte oynanan oyunlara ragmen Kibris’ta Türk askerinin caydirici güç olarak ilelebet devam etmesi gerektigini söyleyen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, karsi tarafin niyetini yakinen bildiklerini kuzey ve güneyi birlestirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türk askerinin adadan çekilmesiyle 1974 öncesi sürüklenebilecegini ifade eden Cumhurbaskani Tatar, “Bu zaman içerisinde üniter devlete evrilebilir. Avrupa Birligi de olacagi için oynana oyun Türkiye’nin garantörlügünün ortadan kaldirilmasi, Türk askerinin adadan çekilmesiyle Kibrisli Türklerini 1974 öncesine sürüklenebilecegidir. Hem Kibris’ta hem de mavi vatanda Türkiye-KKTC arasindaki isbirligiyle, bölgemizin jeopolitik, jeostratejik ve deniz yetki alanlarinda, kita sahalarinda, göklerde ulusal çikarlarimizi birlestirmek süretiyle, çok daha üstün ve milli pozisyonun sürdürülmesi bize yakisandir. Onu yapiyoruz. Bu aksam hep birlikte bu süreçlerde bizlere fevkalade önemli destekleri olan Disisleri Bakanimiz Mevlüt Çavusoglu’na yürekten tesekkür etmek istiyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan ödül törenine geçildi. Diplomasi ödülü KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a, vefa ödülü Sabah gazetesi köse yazari Yavuz Donat’a, Türk dünyasi ödülü Düsen Kaseinov, medya ödülü TRT World Kanal Koordinatörü Bora Bayraktar’a, gazetecilik ödülü de Gülsüm Khalilova’ya verildi.

Kaynak: İHA