Mardin'de 8. Tarim Ekipmanlari, Gida Ve Hayvancilik Fuari Kapilarini Açti

Mardin’de bu yil 8.’si düzenlenen Uluslararasi Tarim Ekipmanlari, Gida ve Hayvancilik Fuari açildi.

Mardin'de 8. Tarim Ekipmanlari, Gida Ve Hayvancilik Fuari Kapilarini Açti
Tarim ve gida makineleri, dogru tarim teknikleri, bitki besleme, gübreler, zirai ilaçlar, su ve sulama teknolojileri, gida ve gida ürünleri, unlu mamuller, bakliyat, hayvancilik gibi birçok sektörü bulusturan “8. Uluslararasi Mardin Tarim Ekipmanlari, Gida ve Hayvancilik Fuari” kapilarini ziyaretçilere açti. Mardin Valiligi, Büyüksehir Belediyesi ve çesitli kurumlarin destegiyle düzenlenen fuarin açilisi, Kiziltepe ilçesinde bir AVM’nin fuar alaninda gerçeklestirildi.

Fuarlarin üretilen ürünlerin tanitilmasinda ve pazarlanmasinda en önemli noktalardan biri oldugunu söyleyen Vali Demirtas, “Dünya’nin her yerinde fuarcilik çok gelismistir. Hem üretimi artirmak hem istihdami artirmak hem de satisi arttirmak içindir. Fuarlar satisi yapilacak geliri artirarak bu da daha büyümemizi saglamak amacidir.” dedi.

Mardin’e bir fuar alani kazandirmak için çalismalarin sürdürüldügünü dile getiren Mardin Valisi Mahmut Demirtas, “Geçen yil fuarla ilgili bir görüsmemiz oldu. Yaklasik 700 dekar büyüklügünde bir hazine arazisi üzerinde bir çalisma yaptik. Yaklasik 96 dekar büyüklügünde bir alani yeni yapacagimiz fuar alani olarak belirledik. Tabii bu fuar alaninin yaninda egitim, denetim yerleri, resmi kurumlar alani, saglik ve spor tesisimiz Allah’in izniyle olacak. Allah nasip ederse bir taraftan da biz yavas yavas projesini hazirlayacagiz. Yetistirebilirsek gelecek yil insallah yeni fuar alanimizda bu fuarimizi yapacagimizi düsünüyorum. Basaracagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Tarim ve hayvancilik sektörlerine 17 proje ile destek verdiklerini belirten Vali Demirtas, “17 proje üzerinden 42 milyon 500 bin civarinda bir destekte bulunduk. Bu 17 projenin 8’i tamamlandi. Projelerimizin 9’u devam ediyor. Insallah yakin bir zamanda onlari da bitirecegiz. Hayvanciligi destekleyici bir proje yaptik, o projede hayvanlarimiz ya ikiz ya da üçüz dogurdular. Bu sene Artuklu, Derik, Kiziltepe, Mazidagi, Savur ve Yesilli ilçelerimizde küçük sulama kanalari yapacagiz. Bu sulama kanallarina GAP’tan 30 milyon civarinda bir kaynak sagladik. Büyüksehir Belediyemizin de kaynakta ciddi bir katkisi olacaktir. GAP’in projelerde katkisi yüzde 60, geri kalan yüzde 40’ina Büyüksehir Belediyesi olarak biz katkida bulunacagiz” diye konustu.



“Vatandaslarimizin mutlulugu, huzuru ve refahi için çalisiyoruz”

Tarim ve Orman Bakanligi öncülügünde yürütülen Güneydogu Anadolu Projesi’ne de deginen Vali Demirtas, sunlari dile getirdi:

“Mardin denilince süphesiz ki akla sulama geliyor. Mardin depolama ve sulama insaati çok önemli bir asamaya geldi. Kaynak problemimiz yok. Mardin depolama insaati su an yüzde 98 seviyesinde. Insallah bu yilsonuna kadar geriye kalan yüzde 2’yi de bitirmeyi düsünüyoruz. Ciddi anlamda bir çalisma var. Sanliurfa’dan Mardin’e 221 kilometre uzunlugunda bir sulama kanali yapildi. Bu sulama kanalinda da Allah kismet ederse saniyede 200 metreküp civarinda su gelecek. Sayin Cumhurbaskanimizin himayelerinde geldigimiz günden beri gece gündüz, hafta içi ve hafta sonu demeden vatandaslarimizin mutlulugu, huzuru ve refahi için çalisiyoruz."

Açilis konusmalari sonrasinda Vali Demirtas ile protokol üyeleri tarafindan kurdele kesilerek fuarin açilisi gerçeklestirildi.

Vali Demirtas, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte stantlari gezerek. firmalarin yetkililerinden ürünleri hakkinda bilgiler aldi. 30 Ekim’e kadar ziyaretçileri agirlayacak olan fuarda. yurt içi ve yurt disindan 90 firmanin dogrudan, temsilcileri kanaliyla 21’i yabanci firma olmak üzere yaklasik 150 firmanin tarim, hayvancilik ve gida sektörlerindeki son teknolojiler ile ekipmanlari tanitilacak.

Açilis törenine Vali Mahmut Demirtas, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Idris Tataroglu, Vali Yardimcisi Muhammed Taha Canpolat, Kiziltepe Kaymakami Fatih Cidiroglu, Nusaybin Kaymakami Ercan Kayabasi, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, STK ve destek veren kurumlarin temsilcileri ile çiftçiler katildi.

Kaynak: İHA