Manisa CBÜ'deki Usulsüz Atamalar Sayistay Raporunda

Sayistay tarafindan yayinlanan raporda, Manisa Celal Bayar Üniversitesinin (MCBÜ) usulsüz atamalar yaptigi, bilimsel arastirma projelerinin amaci disinda yürütüldügü, bilimsel proje adi altinda alinan cihazlarin hastanede kullanildigi ifade edildi.

Manisa CBÜ'deki Usulsüz Atamalar Sayistay Raporunda
Manisa CBÜ’nün 2021 yili Sayistay raporunda bazi bilimsel amaçli projelerin üniversite hastanesi ve üniversite bünyesine bazi tibbi araçlarin alinmasi amacina yönelik oldugu ve üniversite içi atamalarda liyakat, esitlik ilkelerine dikkat edilmedigi ortaya çikti. Raporda Manisa CBÜ’nün bilimsel arastirma amacindan çok basta üniversite hastanesi olmak üzere üniversitenin bazi birimlerinin tibbi ve diger cihazlar ihtiyacini karsilama amacina yönelik oldugu belirtildi. Raporda su ifadelere yer verildi:

“Üniversite, bilimsel çalisma ve arastirma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, ulusal gelisme ve kalkinmaya destek olmakla görevlidir. Bir bilimsel arastirma projesinden ise tamamlandiginda sonuçlari ile alaninda bilime ulusal veya evrensel ölçüde katki yapmasi, teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkinmasina katki saglamasi beklenmektedir. Bilimsel arastirma projesi yapilmasindaki maksat bir cihazin alinarak kullanilmasi degil yeni bir bilgi ve teknoloji ortaya koyulmasidir. Üniversitedeki altyapi projelerinin ise içerik olarak, bu türden bir çikti elde etmekten çok, bir cihazin satin alinarak kullanima sokulmasi agirlikli oldugu, çogunlukla Üniversite Hastanesinin ihtiyaç duydugu cihazlarin satin alinmasinin amaçlandigi, projelerin bütçesinde cihaz alimi disinda bir kalem olmadigi, projelerde biçimsel sartlar saglanmasina karsin söz konusu cihazlarin bilimsel arastirma projesi kapsaminda alinmasi zorunlulugunun nedeninin açiklanmadigi ve bilgi ve teknoloji üretme yönünün bulunmadigi görülmüstür.”

“Bilime ulusal veya evrensel ölçüde katki yapmasi amacinin gerçeklesmedigi görülmektedir”

Örneklerle konuya açiklik getirilen raporda, “Örnegin 2021-022 no’lu projede, projenin amaç ve hedefi özetle, renal tas nedeniyle basvuran çocuklarda, çocuklara daha az zarar veren ve cerrahiye göre daha az hastanede kalis olanagi saglayacak yöntemlerle tedavisinin saglanmasi, proje sonunda bu tedavi yöntemlerinin sonuçlarinin incelenmesi, proje sonrasinda yine hastanede kalacak cihazlarla hastanenin uluslararasi düzeyde kabul görmüs güncel tibbi yöntemlerle ve modern cihazlarla hizmet verir hale gelmesi olarak belirlenmistir. 2021-078 no.lu projede, çalismanin amaci özetle, hastalara flouroskopi cihaziyla Cone Beam Tomografi çekilerek ince safra fistüllerinin saptanmasi ve sklerozan kolanjit ve akut pankreatit gelisme riskinin azaltilmasi olarak belirtilmistir. 2020-117 no.lu projede, çalismanin amaci özetle, fen ögretimi ve laboratuvar uygulamalari dersinde 3d yazici destekli proje uygulamalarinin ögretmen adaylarinin bilimsel yaraticiliklari ve materyal gelistirmeye yönelik öz yeterliliklerine etkisinin arastirilmasi olarak belirtilmistir. Bu belirtilen proje amaçlarindan da görüldügü üzere, projelerin özünün, ihtiyaç duyulan cihazin temin edilmesi ve cihazin özelliklerine göre kullanilmasi oldugu, bilgi ve teknoloji üretme yönünün bulunmadigi, sonuçlari ile alaninda bilime ulusal veya evrensel ölçüde katki yapmasi amacinin gerçeklesmedigi görülmektedir” denildi.

“Proje bilim için katki saglamali”

Raporda projelerin bilime katki saglamasi gerektigi ve üniversite bünyesindeki bir birime cihaz temini saglamamasi gerektigi belirtilerek, “Üniversite tarafindan yürütülen altyapi projelerinin bilgi ve teknoloji üretme, bilime ulusal veya evrensel ölçüde katki saglamasi, bir birim için cihaz temini veya döner sermayeye kaynak saglanmasi amacina yönelik olmamasi gerektigi degerlendirilmektedir” ifadeleri kullanildi.

Usulsüz atamalar dikkat çekti

Öte yandan, 2021 Sayistay raporunun en dikkat çekici basliklarindan biri de “Sube Müdürlügü ve Hastane Müdürlügü Kadrolarina, Söz Konusu Kadrolardan Daha Üst Görev Niteliginde Bulunan Kadrolardan Sinavsiz Atama Yapilmasi” oldu. Üniversite bünyesindeki sube müdürlügü ve hastane müdürlüklerinin kadrolarina esitlik, liyakat ve kariyer niteliklerine uygun olmadan sinavsiz atamalarin yapildigi ifade edilen raporda sunlar kaydedildi:

“Manisa Celal Bayar Üniversitesinde sube müdürlügü ve hastane müdürlügü kadrolarina atamalarda mevzuatta öngörülen sartlari bertaraf edebilmek için ve bu kadrolara sinavsiz atama yapabilmek için öncesinde kisa süreli fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterligi gibi üst görevlere atamalar yapildigi görülmüstür. Üstelik bu yöntem istisnai olarak degil asil atama usulü yerine çok sayida kullanilmistir. Böylelikle, kisa süreli atamalarla üst görevlere atanan kisiler, Yönetmelik’in söz konusu istisna hükmünden yararlanilarak sube müdürlügü kadrolarina atanmis, mevzuatla getirilen esitlik ve liyakat esasi göz ardi edilmistir. Sube müdürü ve hastane müdürü kadro unvanlari görevde yükselme ve unvan degisikligine tabi kadro unvanlari arasinda sayilmistir. Dolayisiyla atamasi yapilacak kisilerin sinav sarti disinda, 657 sayili Kanun ve Yönetmelik’te belirlenen diger sartlari tasiyor olmasi gerekmektedir. Sonuç olarak sube müdürü olarak yapilan atamalarin deneyimli ve yeterli liyakata sahip personelden kamu hizmetinin saglikli, etkin ve verimli bir sekilde sürdürülmesinde yararlanilmak maksadi, ancak kanun ve yönetmeligin gösterdigi usul ve esaslardaki yeterlilik kriterlerini sagladiginda uygun olacagi degerlendirilmektedir. Uygulamanin devam ettirilmemesi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA