TDT Üye Ülkeleri Diyanet Isleri Ve Dini Idare Baskanlari Arasinda Is Birligi Protokolü Imzalandi

Türk Devletleri Teskilati (TDT) üye ülkeleri arasinda, dini alanlarda is birligi yapmak üzere “Türk Devletleri Teskilati Üye Ülkeleri Diyanet Isleri/Dini Idare Baskanlari Arasinda Dini Alanda Isbirligi Protokolü” imzalandi.

TDT Üye Ülkeleri Diyanet Isleri Ve Dini Idare Baskanlari Arasinda Is Birligi Protokolü Imzalandi
Diyanet Isleri Baskani Erbas, Azerbaycan’in Susa sehrinde düzenlenen protokol töreninde yaptigi konusmada sözlerine kardes ülke Azerbaycan’in bagimsizliginin 31’inci yil dönümünü ve Karabag Zaferi’nin yaklasan ikinci yil dönümünü kutlayarak basladi.

Türk Devletleri Teskilati bünyesinde üye ülkelerin dini konularindan sorumlu kurumlari arasinda is birligini gelistirmek için toplantilar yaptiklarini ve bu toplantilarin üçüncüsünün Azerbaycan’da düzenlendigini söyleyen Baskan Erbas, “Hepimizin en önemli gayesi din-i mübin-i Islam’a hizmet etmek, Islam’in daha iyi ögrenilmesi ve dünyanin en ücra kösesine kadar teblig edilmesi yolunda büyük bir çaba sarf etmektir. Bu ulvi gayeye ulasmak da ancak hep birlikte Allah’in ipine simsiki sarilarak, birlik ve beraberlik içerisinde çalisarak mümkün olacaktir” ifadelerini kullandi.

Baskan Erbas, Islam dininin mensuplari ve temsilcileri olarak mesuliyetlerinin farkinda olduklarini belirterek, gerçeklestirecekleri bütün faaliyetleri bu sorumluluk bilinciyle yerine getireceklerini ifade etti.

Baskan Erbas, “Islam’in baris ve esenlik mesajini insanliga ulastiracagiz. Inanç, hosgörü, birlikte yasama kültürü, baris ve huzur gibi ulvi degerlerle tezyin edilen ve bizlere miras kalan Islam medeniyetinin, baris ve esenlik mesajini bu mirasin varisleri olarak bizler insanliga ulastirmaya gayret edecegiz” ifadelerine yer verdi. Baskan Erbas, söyle devam etti:

“Bugün dünya, Islam’in aydinlik ilkelerini, hosgörü ahlakini, kardeslik hukukunu görmeye her zamankinden daha çok muhtaçtir. Bu amaca ulasmak için Islam’in özü olan ilim, irfan, bilgi ve hikmetle din hizmeti sunmali, bunun yaninda çocuklarin ve gençlerin daha nitelikli bir egitim alabilmeleri için çaba sarf etmeliyiz. Bu çaba ve gayretlerimizi inancimizin en kiymetli hazinesi olan kardeslik üzerine bina etmeliyiz”

Erbas, konusmasinin sonunda gerçeklestirilen toplantinin hayirli olmasini dileyerek, “Ülkelerimiz ve kurumlarimiz arasinda geçmisten bugüne var olan dostane, samimi ve kardesçe iliskilerimizin bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” temennisinde bulundu.

Protokol törenine Azerbaycan Kafkas Müslümanlari Idaresi Baskani Allahsükür Pasazade, TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kazakistan Müslümanlarinin Dini Idare Baskani Basmüftü Nauryzbay Taganuly, Özbekistan Müslümanlari Idaresi Reisi ve Basmüftü Nuriddin Haliknazarov ile Türkmenistan Basmüftüsü Yalkap Hojaguliyev katildi.

Kaynak: İHA