AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sen Açiklamasi 'Kitap Okumayi Bilmedigimiz Için Pek Akilda Kalmiyor'

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sen, “Kitabi okuyoruz ama aklimizda bir sey kalmiyor. Çünkü yanlis okuyoruz” dedi.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sen Açiklamasi 'Kitap Okumayi Bilmedigimiz Için Pek Akilda Kalmiyor'
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sen, Kahramanmaras 8. Uluslararasi Kitap ve Kültür Fuari’nda ‘Kitap Sindirme Yöntemi’ baslikli konferansta kitapseverlerle bir araya geldi.

Mustafa Sen, “Vakif olmak demek, durmak demek. Dur ve düsün, durup düsündüm deme. Demek ki bu düsünme isi kosarken olmuyormus. Iste durdugunuzda düsündügünüzde yani vakif oldugunuzda mevzuya, konuya okudugunuz seye o zaman bu yaptiginiz sey is, eylem ve saygiya deger bir sey oluyor. Öbür türlüsü okudun, geçtin okurken birinci paragrafi okudun, sonuna gelmeden basini unuttun. Neyse bir daha baktin oraya geldin ikinci paragrafa, birinci paragrafta ne okumustun? Geçtin ikinci sayfaya aslinda denizde yüzüyorsun o sirada. Abi sen kitap mi okuyorsun, denizde mi yüzüyorsun, ne yapiyorsun? Neden böyle oluyor? Kitap okumayi bilmedigimiz için. Simdi her seyin bir yöntemi var ve bu yöntemlere uymazsak, bu yöntemleri uygulamazsak bu isler olmuyor. Kitabi okuyoruz ama aklimizda bir sey kalmiyor. Okuyoruz yüzde bir, yüzde üçü, yüzde besi kaliyor aklimizda. Halbuki neden yüzde sekseni, doksani kalmasin? Çünkü bir yanlis yasiyoruz ikincisi yanlis okuyoruz. Kitap okumayi bilmedigimiz için pek akilda kalmiyor” dedi.

Kitap okurken not almanin önemine deginen Sen, “Özellikle bu modern çagda hafizamiz daginik oldugu için not almak gerekiyor. Eskiler kitaplarin arkasinda yer alan bos sayfalara not alirdi. Okuyan iyi bir okuyucuysa, yani sindirici, vakif olacagi durup düsünür. Yani iyi okuyucuysa kitaptan almadigini bile oturup buraya yazardi” diye konustu.

Mustafa Sen sözlerini su sekilde sürdürdü: “Önce bölümleri okuyacagim. Sonra bölüm aralarini okuyacagim. Sonra kitabi kapatacagim. Ben ne okudum diye düsüneceksiniz. Yazari okuduk surada bir sey varsa okuduk içindekiler sayfasini okuduk ve içindekiler sayfayi okuduktan sonra kapatip kitabi üzerine bir bes dakika düsüneceksiniz arkadaslar ve okudugunuza vakif olacaksiniz.”

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Sen, konferansin ardindan kaleme aldigi Zihin Çizgileri adli kitabini imzaladi.
Kaynak: İHA