Profesörden Anne Adaylarina 'Gribal Enfeksiyon' Uyarisi

Diyarbakir’da özel bir hastanede görevli Kadin Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Hakan Çoksüer, sonbaharda anne adaylarina gribal enfeksiyon uyarisinda bulunarak, "Yakin temasta tokalasma gebe hastalarinda bebek ve anneyi riske atiyor" dedi.

Profesörden Anne Adaylarina 'Gribal Enfeksiyon' Uyarisi
Kadin Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Prof. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelik döneminde anne adaylarinin yakalandigi gribal enfeksiyonlarin bebege de zarar verebilecegini belirterek, bol miktarda sebze ve meyve ile sivi tüketmeleri önerisinde bulundu. Prof. Dr. Çoksüer, anne adaylarina hamileliklerinin ilk 3 ayindan sonra da grip asisi olmasini önererek, yakin temasta tokalasmaktan kaçinilmasi gerektiginin altini çizdi. Sonbahar mevsimiyle birlikte hamile kadinlarin gribal enfeksiyon riski ile karsi karsiya oldugunu belirten Prof. Dr. Çoksüer, “Kis aylarinda artik gribal enfeksiyon riski artiyor. Bu genel toplumda, hem normal insanlarda hem de hamilelerde gribal enfeksiyon riski artmakta. Fakat hamilelerde özel bir durum var. Özellikle gribal enfeksiyon oldugu zaman hamilelerde bagisiklik sistemi daha da zayifladigi için enfeksiyon sonrasi komplikasyon var. Degisiklik daha fazla olabilmekte, hem bebek açisindan risk artmakta hem de anne açisindan risk artabilmekte" dedi.

"Bagisiklik sistemi azaldigi için hamilelerin biraz daha bu konuda dikkat etmesi gerekiyor" diyen Prof. Dr. Çoksüer, "Tabii siz önlem almadigimizda ya da tedavi olmadiginizda gribal enfeksiyon sonrasi alt solunum yollarina kadar inip, is daha da ciddiye varip ve çocuk açisindan yani özellikle hamilelik döneminde ciddi bir risk olusturabilmektedir. Korunmasi için biz neler diyoruz? Özellikle asilamada artik gribal enfeksiyonlara karsi asilanmayi öneriyoruz. Asi yapildigi zaman hem anneyi virüs yükünden korumus oluyoruz hem de bebegi virüs yükünden koruyoruz" diye konustu.



"Gebelikte gribal enfeksiyon asisini öneriyoruz"

Asilama oldugu zaman dogum sonrasi bebekte de plasendir yoluyla bebege geçecegi için dogum sonrasi bebekte de koruma saglayabilecegini aktaran Prof. Dr. Çoksüer, "Belli bir süre koruma saglayabilmektedir. O yüzden biz diyoruz ki gebelikte gribal enfeksiyon asisini öneriyoruz. Eger imkanlari varsa asilarini yapsinlar diyoruz. Beslenmelerine dikkat etsinler. Buzsuz, bol su tüketsinler, meyve agirlikli gidalar ve sebze agirlikli çorba tüketmelerini öneriyoruz. En önemlisi de uykusuz kalmasinlar, lütfen kendilerine iyi baksinlar. Gebelikte, hamilelikte bagisiklik sistemi zayif oldugu için özellikle bagisiklik sistemini güçlendirmek adina seyler yapmak gerekiyor. Buna göre önlemlerini almalarini istiyoruz, korunmanin en iyi yolu önlem almaktir. Mutlaka odalarini havalandirsinlar, kapali ortamlardan uzak dursunlar. Gelenegimiz geregi tokalasma gibi seylerden, selamlasmadan uzak dursunlar. Dengeli beslensinler diyorum, herkese saglikli günler diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA