Milletvekili Günes, TBMM'de Safran Hakkinda Bilgilendirme Yapti

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Günes, TBMM’de yaptigi konusmada dünyanin en pahali baharati olarak adlandirilan safran ile ilgili bilgi verdi.

Milletvekili Günes, TBMM'de Safran Hakkinda Bilgilendirme Yapti
Günes, Safranbolu safraninin Karabük ekonomisi için önemli bir yeri oldugunu, gramla alinip satildigini belirtti.

Safranin kendi agirliginin 100 bin kati siviyi sariya boyayabilme özelligine sahip oldugunu ifade eden Günes, "Tabiatin yüzünü kisa döndügü, dogada yasayan tüm canlilarin dinlenme moduna girdigi bir dönemde, çiçeklerini açan ve hasadi yapilan safrani tanimak, tanitmak, üretimini desteklemek son derece önemli bir görevdir" dedi.

Günümüzde safranin, yogun olarak sadece Safranbolu ilçesinde üretildigini kaydeden Günes, "2000’li yillara kadar safranin üretilmesi ve tanitilmasi konusunda basarili oldugumuz söylenemez. Ancak, 2000’li yillarin basinda sadece bir köyümüzde üretimi yapilan safran, Iktidarimizin destekleriyle bugün itibariyle 79 dekar alanda safranin dikimi, üretimi ve hasadi gerçeklestirilmektedir. Ayrica, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizin destekleriyle, SOGEP ve Karabük Tarim ve Orman Il Müdürlügümüzün gayretleriyle baslatilan ’Llavanta Kokulu Safran Bahçesi’ projesi safran üretimini gelistirmek ve devamliligini saglamak açisindan oldukça önemlidir" diye konustu.

Ilk kez düzenlenen Safran Çalistayinin da hayirli olmasini dileyen Günes,

"Çalistay süresince endemik bitki safranin tarihi geçmisi ve gelecegiyle ilgili olarak sunum yapacak akademisyen hocalarimiza da basarilar diliyorum. Safran soganlari 15 Ekim tarihi itibariyle ilk hasat çiçeklerini vermeye baslamistir. Kasim ayinin sonuna kadar safran hasadi devam edecektir. Safranin dikimini, üretimini ve hasadini yapan çiftçilerimize de tesekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandi.

Günes, safranin tarimsal üretiminin yani sira turizm cazibesiyle de önemli bir ekonomik potansiyele sahip oldugunu aktararak sunlari söyledi: "Bu yil ki safran ekiminin baslamasindan hasadina kadar geçen kirk günlük sürede, özellikle lavanta kokulu safranlarin mevsiminde olusturacagi görsel söleni ve bitkinin nasil yetistirildigini yerinde görebilmek için ülke içinden ve ülke disindan yerli ve yabanci binlerce turist beklenmektedir."
Kaynak: İHA