Karadeniz'de Yetisen Kalkan Baliginda Iki Yeni Parazit Kesfedildi

Karadeniz’de yetisen kalkan baliginda; biri dünyada ilk kez tanimlanan, digeri ise daha önce baska bir balik türünde rastlanan ancak kalkan baliginda görülmeyen iki yeni parazit kesfedildi.

Karadeniz'de Yetisen Kalkan Baliginda Iki Yeni Parazit Kesfedildi
Sinop, Ordu, Kocaeli ve Kirim’da 5 farkli bilim insaninin yürüttügü çalismada, kalkan baliginin safra kesesinde biri daha önce dünyada hiç rastlanmayan, digeri ise yalnizca Atlantik Okyanusu’nun kuzey Norveç kiyilarinda yakalanan mezgit baliklarinda görülen iki yeni parazitin kesfi bilim dünyasina tanitildi. Parazitin insan sagligina ‘çig tüketilmedigi takdirde’ bir sorun olusturmayacagi vurgulandi.

Parazitin adi ‘ceratomyxa scophthalmi’

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastaliklar Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Özer, Karadeniz’de yasayan bütün baliklarda parazitel hastaliklar üzerine arastirmalar yürüttüklerini ve kalkan baligi üzerinde bir yillik çalismalari neticesinde bilim dünyasina iki yeni parazit kesfini kaydettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Özer, “Son gerçeklestirdigimiz çalisma kalkan baliklari üzerineydi. Bu çalismada daha önce dünyada tespit edilmeyen bir parazitin varligini ortaya koymus olduk. Bunu hem morfolojik olarak hem de genetik olarak gerçeklestirdik. Kalkan baliklari ekonomik ve ticari degeri yüksek olan baliklar. Tespit ettigimiz parazit ise dünyada oldukça yaygin, yaklasik 2 bin 600 türle temsil edilen, ülkemizde de yaklasik 30 civarinda türle tespit edilen patojen türleri bünyesinde barindiran önemli bir grup” diye konustu.

Özer, Tespit ettikleri parazitin adini ‘ceratomyxa scophthalmi’ koyduklarini ve bilim dünyasina kaydettiklerini söyledi.



Hem Karadeniz’de hem de kalkan baliginda ilk kez görüldü

Özer, ikinci kesfettikleri parazitin daha önce farkli bir balikta rastlandigini ancak kalkan baliginda ilk kez görüldügünü dile getirdi. Özer, “Yine bu arastirmamizda ayni balik örneklerinde Norveç kuzeyinde Atlantik Okyanusu’nda yasayan mezgit baliklarinda tespit etmis oldugumuz bir paraziti ilk defa hem Karadeniz’de hem de kalkan baliklarinda tespit etmis olduk. Bilim dünyasi için bir yeni tür, bir digeri de gerek konak ve lokasyon açisindan bir baska türün kaydini gerçeklestirmis olduk” seklinde konustu.



Japonya ve Çin’de hastaliklara rastlandi

Özer, kültürüne göre çig balik tüketen bazi ülkelerde parazit kaynakli balik hastaligi olan ’myxozoa’nin görülmeye basladigini kaydetti.

Türkiye’deki insanlarin baligi pisirerek yediginden saglik açisindan bir risk teskil etmeyecegini de sözlerine ekledi.

Çalismayi; Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri ögretim üyeleri Doç. Dr. Cem Tolga Gürkanli ve Doç. Dr. Yilmaz Çiftçi, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Arastirma Görevlisi Dr. Sevilay Okkay ve Kirim’dan Dr. Violetta Yurakhno ile birlikte yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Özer, çalistiklari kurumlarin kendilerine bu çalismalarinda sagladiklari imkanlar için tesekkür etti.
Kaynak: İHA