Bakan Nebati Açiklamasi 'Türkiye Yüzyilini Sizlerle Beraber Yazmaya Devam Ediyoruz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum bir dizi ziyarette bulunmak üzere Sanliurfa’ya geldi.

Bakan Nebati Açiklamasi 'Türkiye Yüzyilini Sizlerle Beraber Yazmaya Devam Ediyoruz'
Sanliurfa Büyüksehir Belediyesini ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül ile görüstükten sonra çikista basin mensuplarinin karsisina geçti.

“Yerli mali sulama sistemi ve GES kullanan çiftçinin kredi faizini bakanlik karsiliyor”

Sanliurfa’nin ülke ekonomisi için önemli bir il oldugunu vurgulayan Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “Ülkemizdeki en büyük üçüncü tarim arazisi Sanliurfa’mizda yer aliyor. Ülkemizin ve sehrimizin yüksek güneslenme süresinin avantajini da firsata çeviriyoruz. Bunun için günes santrali kurulumuna yönelik kredi imkanini sagliyoruz. Bu çerçevede sagladigimiz kredilerin yüzde 22’sini siz degerli hemsehrilerimiz kullandi ve kullanmaya devam ediyor. Hem sizlerin hem de ülkemizin dört bir yanindaki çiftçilerimizin bu kredilerden faydalanmasini israrla tavsiye ediyorum. Bunun için 7 yila kadar vadede faizin yüzde 75’ini yerli mali sulama sistemi ve GES kullanilmasi halinde ise faizin tamamini bakanligimizin karsiladigi kredilerden yararlanarak günes enerjisi santrali yatirimlarinizi arttirabilirsiniz. Buna ilaveten bakanligimiz kamu bankalarimiz vasitasiyla da çiftçilerimizin yanindadir. Bu çerçevede 2021 yili itibariyle Ziraat Bankasindan kredi kullanan Sanliurfali üretici sayisi 11 bin 247 kisiye, toplam kredi bakiyesi de 2 milyar liraya yükselmistir. Hükümet olarak çiftçilerimize destegimizi her geçen gün arttirmaktayiz ve bu desteklerden memleketin çiftçileri azami üçlüde yararlanmaktadir. Buna göre ilimize sagladigimiz tarimsal destek ödemeleri 2021 yilinda 1.4 milyar liraya, 2022 ve 2021 döneminde ise 14.8 milyar liraya ulasmistir. 2021 yilinda Konya’dan sonra en fazla tarim üretimi destegi saglanan ilin Sanliurfa oldugunu ifade etmek istiyorum. Çiftçilerimiz ve üreticilerimizin yani sira esnafimizi da her daim gözetiyor, finansmana erisimlerini destekliyoruz. Halk Bankasindan kredi kullanan Sanliurfali esnaf ve sanatkarlarin sayisi 2021 yilinda 23 bin 554 kisiye, toplam kredi bakiyesi de 2.1 milyar liraya ulasmis durumdadir. Sanayinin hizla gelistigi Sanliurfa’mizda her geçen gün yeni yatirimlar kazandirmakta ve yeni yatirimcilara kavusmaktayiz. Bizler de verdigimiz desteklere ilaveten sanayicilerimizin potansiyelini arttirmak için altyapi yatirimlarini arttirmaktayiz. Gida Ihtisas ve Siverek OSB’lerindeki altyapi çalismalarinin tamamlanmasiyla OSB sayisi toplam 6’ya ulasacaktir” dedi.



2Sanliurfa büyük bir turizm yatirim potansiyeli içeriyor”

Sanliurfa’nin önemli bir turizm merkezi oldugunu söyleyen Bakan Nebati, “Tabii Urfa ayni zamanda bir turizm sehri. Bir çok uygarliga ev sahipligi yapmis olan sehrimiz bu medeniyetlerden miras kalan tarihi ve kültürel dokusuyla turizm potansiyeli en yüksek illerimizden biridir. Bu kadim sehir herke tarafindan bilinen Balikligöl ve Harran Kümbet Evlerinin yani sira Göbeklitepe ve dünyaca ünlü Haleplibahçe mozaikleriyle her kesimden, yerli ve yabanci turistin ilgi odagindadir. Sanliurfa yalniz kültür turizmi ile degil, 3 semavi dinin merkezine ev sahipligi yapmasindan dolayi inanç turizmine, Bozova ve Halfeti bölgesiyle su sporlari, Karacadag Kayak Merkeziyle kis turizmi, Karaali kaplicalari ve yeni kurulan hastaneleriyle termal ve saglik turizmi, dillere destan mutfagiyla gastronomi turizmi, Harran Kümbet Evleri ve Halfeti tarihi evleriyle eko turizm için büyük bir yatirim potansiyeli içermektedir” diye konustu.



“Türkiye yüzyilini sizlerle beraber yazmaya devam ediyoruz”

Bugün kaynaklarini daha fazla oranda üretime, ihracata ve üretken alanlara yönlendiren bir Türkiye oldugunu söyleyen Bakan Nebati, “Tüm dünyanin yasadigi bu çalkantili degisim sürecine ülkemizi her alanda hazirlamak, ürettigimiz katma degeri ve ihracatta dünyada aldigimiz payi arttirirken istihdam olanaklarini genisletmek için AK Parti olarak Cumhurbaskanimizin önderliginde sizlerle yan yana, var gücümüzle çalismaya devam ediyoruz. Bu gün kaynaklarini daha fazla oranda üretime, ihracata ve üretken alanlara yönlendiren bir Türkiye var. Bu gün dönüsen dünyada, her alanda giderek daha fazla öne çikan bir Türkiye var. Bu yolculugumuza girisimcilerimiz, sanayicilerimiz, çiftçilerimiz ve üreten her bir insanimiz önemli bir rol oynuyor. Türkiye yüzyilini sizlerle beraber yazmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Degeri 14 milyar liraya ulasan 13 bin 949 konut kazandirdik”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ise yaptigi konusmada konut, isyeri ve millet bahçesi çalismalari devam ettigini belirtti.

TOKI eliyle Sanliurfa’da 13 949 konut yaptiklarini belirten Bakan Kurum, “TOKI Baskanligimizin eliyle degeri 14 milyar liraya ulasan 13 bin 949 konut kazandirdik ve bu konutlarla birlikte yine is yerlerinin, ofislerin, tarim köy uygulamalarinin oldugu ve yine sanayi sitelerinin insasinin oldugu 14 milyar liralik eseri Sanliurfamiza, kardeslerimize kazandirdik. Su anda da sahada yatirim degeri 4.2 milyar lira olan 2 bin 400 konut, 71 tane isyeri, ticari üniteler, yine bu ticari ünite ve konutlari besleyecek olan sosyal donatilar, 6 tane millet bahçesi projemiz devam ediyor. Ve yine tarimin daha iyi sartlarda yapilabilmesini teminen Hazine ve Maliye Bakanligimiz ile Tarim ve Orman Bakanligimizla yürüttügümüz proje çerçevesinde 3 tane DSI sulama barajinin da insasini TOKI Baskanligimizin eliyle tüm hiziyla devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandi.

7 bin 64 sosyal konut müjdesi verdi

Sanliurfa’da tamamlanan, yapimi devam eden ve yapilmasi planlanan konutlarin sayisi ile maliyetine deginen Bakan Kurum, “Son olarak Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini Cumhurbaskanimiz milletimizle paylastilar. Bu çerçevede de Sanliurfa’ya 7 bin 64 konut kazandiriyoruz. Eyyübiye’de 4 bin 250, Viransehir’de 714, Birecik, Bozova ve Siverek’te 500’er konut, Suruç’ta 250, Ceylanpinar’da 130, Halfeti’de 120 ve Hilvan’da 100 sosyal konut insa ediyoruz. Bu gün yapmis oldugumuz istisareler çerçevesinde Harran’da da 250 sosyal konutu kazandiriyor olacagiz. Yine ilk isyerim ki bu bölgede istihdami arttirmak, üretimi arttirmak, gençlerimize, ustalarimiza, yeni is kurma hayali olan kardeslerimize yeni is yerini açabilmesi için Eyyübiye’de 500 is yeri yapiyoruz ve bu çerçevede yapilan proje Sanliurfa’nin üretimine, istihdamina sakti saglayacak. Bir taraftan da ilk evim projesi çerçevesinde altyapisi tamamlanmis arsalari vatandaslarimiza sunuyoruz. Hem merkezde hem de ilçelerinde olmak üzere 40 bin konutluk arsamizi altyapilarini yapmak suretiyle Sanliurfali kardeslerimizin hizmetine sunmus olacagiz. Bu çerçevede 20 bin tanesini merkezde, 20 bin konutu da ilçelerimizde olmak üzere dagitimi yaptik. Gelen talepler dogrultusunda insallah 7 kasima kadar basvurulari da alacagiz. 25 Ekimde tüm Türkiye’de 17 ilimizle beraber Cumhurbaskanimizin da tesrifleriyle 5 bin konutun temelini Ankara’nin Sincan ilçesinde büyük bir coskuyla atacagiz. Sanliurfamizda da o gün ilk temelleri atacagimiz konutlarimiz olacak ve insallah 2 yil içerisinde de vatandaslarimiza söz verdigimiz konutlari tamamlayip teslim etmek üzere çalismalarimizi sürdürecegiz” diyerek yapilan ve yapilmasi planlanan konut ve isyerleri hakkinda detayli bilgi verdi.

Tarihi alanlara büyük destek

Balikligöl ve Germus Kilisesi basta olmak üzere tarihi mekanlarin restorasyonu ve sosyal alanlarinin çogaltilmasi için kaynak aktaracaklarini söyleyen Bakan Kurum, “Bu gün almis oldugumuz kararlar çerçevesinde Balikligöl bölgesi için kentsel dönüsüm çerçevesinde kültür adasi diye bildigimiz alana ilk önce bir proje çalismasi yapacagiz. Bu çerçevede YIKOB’a 5 milyon lira proje destegi verecegiz ve tamamlanmasina müteakip de Sanliurfa’ya yakisir, içinde kültür alanlariyla, restoranlariyla, otelleriyle bir yer kazandirmak istiyoruz. Germus kilisemiz var. Kilisemizin restorasyonu için de 10 milyon lira hibe destegi saglayacagiz ve bu kilisemizi de insallah Sanliurfamiza kazandirmis olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA