Artvin'de Elma Pekmezi Geleneksel Yöntemlerle Yapiliyor

Artvin’in ’Sakin Sehir’ ünvanli Savsat ilçesinde elma pekmezi bölge halki tarafindan yüzyillardir geleneksel yöntemlerle yapiliyor.

Artvin'de Elma Pekmezi Geleneksel Yöntemlerle Yapiliyor
Ilçeye bagli bin 600 rakimli Oba köyünde yasayanlar her yil geleneksel yöntemlerle elma pekmezi yapiyor. Köylüler topladiklari elmalari birçok islemden geçirerek pekmez haline getiriyor.

Geleneksel yöntemlerle atalarindan gelen kültürü yasatan Oba köyü sakinleri pekmezin; kansizlik, bronsit, grip basta olmak üzere birçok hastaliga iyi geldigini belirtiyor. Köyün kadinlari tarafindan imece usulü olarak yapilan elma pekmezinin hazirlanisini anlatan Leyle Duman (47), "Kendi elmamiz, ne sekeri var ne katki ilaci var. Tamamen organik elmalarimiz. Bir çok asamadan geçen elma pekmezi her zaman sofralarda yerini alir” dedi.

Elma pekmezi yapiminin atalarindan gelen bir gelenek oldugu söyleyen Göksel Kaya (61), “Elmalar iyice yikanir, daha sonra elmalarin üzerinde olan çürükleri biçak yardimiyla seçeriz. Sonra pismesi için kazanlara koyariz bir müddet ateste iyice piser. Daha sonra yine geleneksel olan el yapimi malzemelerle kaynamis elmalari süzme isleminde geçiriyoruz. Daha sonra tekrar kaynatarak pekmez kivamina gelmesini sagliyoruz” ifadelerini kullandi.

Kivaminda pisen pekmezler sofralarda yerini almak üzere kavanozlara koyulurken, imece usulü gerçeklesen bu islem köylüler arasinda esit sekilde paylasiliyor. Kimi kislik yiyecek yapiyor, kimi ise büyük sehirde yasayan çocuklarina gönderiyor.
Kaynak: İHA