Ulastirma Ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan'dan TBMM'de Kabul Edilen Basin Kanunu Teklifine Iliskin Açiklama

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, TBMM’de Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifine iliskin, “Vatandaslarimiz için daha temiz ve güvenli bir internet tesis etmeliyiz, bu en önemli görevimiz” dedi.



Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, “Kamuoyunda ’Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ olarak da bilinen Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalasti. Ancak üzülerek görüyoruz ki bu yasa ile ilgili sosyal medya platformlarinda; nefret söylemi, dezenformasyon, manipülasyon, hakaret ve yalan içerikler çig gibi büyüyor. Vatandaslarimiz için daha temiz ve güvenli bir internet tesis etmeliyiz, bu en önemli görevimiz. Bu noktada 5651 sayili kanunda yapilan bazi degisiklikleri sizinle paylasmak istiyorum. Katalog suçlarina yönelik içeriklerde yer saglayici bakimindan yurt içi-yurt disi ayrimi kaldirilip suçla mücadele kapsami genisletilecek. Küresel sosyal aglar, muhataplik iliskisi güçlendirmek için yerlesik bir Türk vatandasi ya da Türkiye’de sube niteligi olan tüzel kisilik eliyle temsilcilik faaliyetini yürütecek. Sosyal aglar, düzenli olarak BTK’ya raporlar gönderecekler. Içeriklerine iliskin kullandiklari algoritmalara, etiketlere, reklam ve seffaflik politikalarina iliskin bilgilere yer verecekler. Sosyal aglar, kullanicilarin platformu esit ve tarafsiz kullanmalarini saglamakla yükümlü olacak ve buna iliskin tedbirleri BTK’ya raporlayacak. Sosyal aglar kullanicilara, önerilen içeriklere iliskin tercihleri güncelleme imkani sunacak” ifadelerini kullandi.

Sayan paylasiminin devaminda, “Kullanicilar kisisel verilerinin kullanilmasini sinirlandirma imkanina kavusacaklar. Sosyal aglar, çocuklarin platformu kullanirken tehlikeli ve zararli içeriklerle karsilasmasini engelleyici tedbirleri alacak. Platformu kullanan çocuklarin güvenli bir sekilde vakit geçirmesi için gerekli ayristirilmis hizmeti sunacak. Sosyal aglar verdikleri reklamlara iliskin; içerik, reklam veren, reklam süresi, hedef kitlesi, ulasilan kisi veya grup sayisi gibi bilgileri, olusturacagi reklam kütüphanesi araciligiyla kendi sitesinde yayinlayacak. Sosyal aglar, BTK tarafindan kullanici haklarinin korunmasi için yapilacak düzenlemelere uyacak ve gerekli tedbirleri alacak. Böylece artik kullanicilarin degisen sartlara ve durumlara göre en kisa sürede korunabilmesinin önü açilacak” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA