Sosyal Medya Yasa Teklifi Olarak Bilinen Teklif Yasalasti

Sosyal medya yasa teklifi olarak bilinen teklif yasalasti.



Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmeleri düzenlendi ve görüsmelerin sonunda teklif kabul edildi. Yasalasan maddelere göre; internet haber siteleri süreli yayin kapsamina alinacak. Basin karti basvurusu Iletisim Baskanligina yapilacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Basin karti talep edenlerde, 18 yasini bitirmesi, en az lise veya dengi bir egitim kurumundan mezun olmasi, kisitli veya kamu hizmetlerinden yasakli olmamasi sarti aranacak.

Halk arasinda endise, korku veya panik amaciyla ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayan kimse, 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak.

Resmi ilanlar, sartlari Basin Ilan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayimlanacak.

Basin karti talep eden medya mensuplarinin ve enformasyon görevlilerinin ilgili Kanun kapsamina dâhil edilmesi öngörülüyor.

Internet haber sitelerinde çalisanlar basin mensubu sayilacak.

Çocuklarin, internette veya sosyal medyada yasa disi, ahlaki degerlere aykiri ve zararli olabilecek içeriklere maruz kalmasinin önüne geçilebilecek.

Çocuklarin, gençlerin ve ailenin, internetin yasa disi içerikleri hakkinda bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanimi konusunda bilgilendirilmesi için Erisim Saglayicilari Birligi’ne ilave görevler verilecek.

Tüm haber siteleri, yayinladiklari içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykiri içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldirilmasinin önüne geçmeyi amaçliyor.

Bir içerik için verilen kaldirma karari, tüm site ve platformlarini kapsayacak. Her site için ayri ayri karar çikartilmasina gerek kalmayacak.

Haber sitelerini desteklemek amaciyla belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayinlanabilecek.

Bir haber sitesi künyesiz bir sekilde faaliyet gösteremeyecek.

Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

Sosyal medya platformlarina BTK’nin (Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu) denetlemesi kosulu getiriliyor.

Sosyal aglara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunlulugu getirilecek. Temsilcinin gerçek kisi olmasi halinde bu kisinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandasi olmasi gerekecek.
Kaynak: İHA