Üniversite Ögrencisi Tasarladigi 'Dijital Nöbetçi' Ile Takdir Topladi

Gümüshane Üniversitesi ögrencisi Emirkan Yilmaz, "Asker ve polisler yaralanmasin, sehit olmasin" diyerek hem manuel hem de dijital olarak kullanilabilen ‘dijital nöbetçi’yi tasarladi.

Üniversite Ögrencisi Tasarladigi 'Dijital Nöbetçi' Ile Takdir Topladi
Gümüshaneli olan ve Istanbul’da yasayan Makine Mühendisligi son sinif ögrencisi Emirkan Yilmaz, bitirme tezi olarak hazirladigi ‘dijital nöbetçi’ projesi ile takdir topluyor.

Stajini savunma sanayi üretimi ile ilgilenen özel bir sirkette yapan ve bu alanda kendini gelistiren Yilmaz, ‘dijital nöbetçi’ adini verdigi sistemle birlikte kolluk kuvvetlerinin riskli operasyonlardan daha az zayiatla çikmalarini hedefliyor. Üzerine silah yerlestirilen düzenek manuel ve dijital olarak kontrol edilebilirken Yilmaz, çalismalarinin sürdügünü ve ilerleyen süreçte ‘dijital nöbetçi’nin görüntü takibi de saglayabilecegini söyledi.



“Proje asker ve polislerimizin can kaybini önlemek amaciyla yapildi”

Sistemin gelisime açik oldugunu ve bu noktada çalismalarinin sürdügünü ifade eden Yilmaz, “Projeyi yapmamdaki amaç asker ve polislerimizin olaylara müdahale esnasinda can kayiplarini ve yaralanmalarini önlemek. Bu sistemin hali hazirda kullanimlari mevcut fakat biz farkli düzenekler de ekledik. Çalismalarimiz devam ediyor. Sistemimiz bulundugu ortamda alani tarayabiliyor, gerektigi zaman hedeflenen kitleyi takip edebiliyor belli bir mesafeden kablosuz baglantiya imkan sagliyor. Bluetooth araciligiyla takip edebildigimiz aslinda dijital bir nöbetçi. Bu sistemin birçok kullanim alani var, özellikle sinir karakollarinda. Amacimiz insan gücünden çok mekaniklesmek, olabildigince az zayiat vermek” dedi.



"Insan kaybindan çok, mekaniklesmeye gitmesini istedim sistemin"

Kendisi gibi Istanbul’da yasayan kuzeni ve babasinin kamera arkasi robotik sistemler üreten firmalari oldugunu, onlarla iletisime geçerek tasarimimdan bahsettigini anlatan Yilmaz, “Onlarin kamera sistemlerinde kullandigi altyapiyla benim tasarimimi birlestirdik ve ortaya böyle bir sey çikardik. Askerlerimizle ilgili nöbet kulübelerinde özellikle terör örgütlerinin yaptiklari saldirilarda sehit verebiliyoruz, beni bu tetikledi. Önceki stajimi da savunma sanayi sirketinde yaptim. Çok merakliyim bu alana. Böyle bir fikir geldi aklima. Insan kaybindan çok, mekaniklesmeye gitmesini istedim sistemin. Sisteme daha birçok özellik eklemek için çalismalarimiz sürüyor” diye konustu.

Sürecin 6-7 ay sürdügünü ifade eden Yilmaz, sözlerini söyle sonlandirdi:

“6-7 aylik bir süreçte sonunda sistemimiz kurduk. Bundan sonraki asamalarda görüntü takip sistemi üzerinde çalisiyoruz. Görüntü takibi özelligi de karsida hareketli bir cismin kafasina sabitledigimizde sistem gayet rahat bir sekilde onu takip edebiliyor olacak. Herhangi bir insan gücü gerekmeden cihazi bagladigimiz takdirde cihaz otomatik olarak takip edebilecek. Milimetrik ince hassasiyet saglayabiliyoruz. Su an görüntü takibi üzerinde çalisiyoruz.”
Kaynak: İHA