Uzmanlar Kis Aylarinda Orta Kulak Iltihabi Geçiren Çocuklar Için Uyariyor

Odyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Iclal San, özellikle kis aylarinda orta kulak iltihabi geçiren çocuklarin zaman kaybedilmeden kulak, burun, bogaz uzmani ve odyologa yönlendirilerek isitme fonksiyonlari açisindan degerlendirilmesi gerektigini vurgulayarak, bu durumun erken tani açisindan önemli oldugunu kaydetti.

Orta kulak iltihabi, erken bebeklik ve çocukluk döneminde en sik görülen hastaliklardan biri. Bu hastalik tedavi edilmediginde, kulak zarinin delinmesiyle sonuçlanabiliyor ve kronik bir hastalik haline dönebiliyor. Sonbahar ve kis aylarinda nezle ve grip gibi soguk alginligi hastaliklarinin zemin hazirlamasiyla ortaya çikan orta kulak iltihabina, özellikle kres ya da ilkokula baslayan çocuklarda daha sik rastlaniyor. Kulak agrisi ya da dis agrisiyla kendini belli eden hastalik genellikle kendi kendine geçse de zaman zaman tedavi gerektirebiliyor. Konya Ticaret Odasi (KTO) Karatay Üniversitesi Saglik Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Iclal San, kulak iltihabinda en sik görülen belirtiler hakkinda bilgiler verdi. Dr. Iclal San, “Her çocukta orta kulak iltihabi belirtileri farkli görülse de genellikle çocuklarda olagandisi sinirlilik, huzursuzluk, uyumakta veya uykuda kalmakta zorluk, yüksek ates, kulak akintisi, kulak agrisi, halsizlik, istahsizlik, denge kaybi ya da isitme zorlugu görülüyor. Bu belirtiler gözlemlendiginde hemen bir uzman doktora görünmek gerekir” dedi.

3 yasina gelmis çocuklarin yaklasik yüzde 80’inin orta kulak iltihabi geçirdigini söyleyen Iclal San, “Bazi durumlar çocuklarin orta kulak iltihabi hastaligini geçirme ihtimalini artirmaktadir. Sigarali ortamlar, zayif bir bagisiklik sistemi, yetersiz emzirme, sirt üstü yatarken biberonla beslenmek gibi durumlar çocuklarda hastalik riskini artirmaktadir. Tam bir tibbi öykü ve fiziki muayeneye ek olarak odyologlar, orta kulak fonksiyonlarini degerlendirerek orta kulak basincindaki degisiklileri tespit edebilir. Ayrica, isitme fonksiyonlarini degerlendirmek için saf ses odyometri testi yapilabilir” ifadelerini kullandi.

Antibiyotik tedavisi olmadan, orta kulak iltihap belirtilerinin çocuklarin yüzde 60’inda 24 saatte, yüzde 80’inde ise 3 gün içinde kendiliginden düzelebildigini vurgulayan San, “Orta veya siddetli derecede en az 48 saat süren kulak agrisi, yüksek ates gibi siddetli belirtileri olan 6 ayliktan daha büyük çocuk hastalar ile 2 yasindan küçük çocuklar için hastaligin seyrine göre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. 3 aydan uzun süren orta kulak enfeksiyonlarinda ise ‘ventilasyon tüpü’ adi verilen hava giris çikisini ve orta kulaktaki sivinin bosalmasini saglayan, küçük bir aparat yerlestirilmesi önerilmektedir. Sivi bosaltildiktan sonra genellikle çocugun isitmesi normal sinirlara dönmekte ve tüpler genellikle 6-12 ay sonra kendiliginden düsmektedir” dedi.

San, tedavi edilmeyen orta kulak iltihabinin, basin diger bölümlerinde enfeksiyon, ileri derecede isitme kaybi, konusma ve dil gelisiminde problemler olusturabilecegini kaydederek, “Bu nedenle özellikle kis aylarinda orta kulak iltihabi geçiren çocuklar zaman kaybetmeden kulak burun bogaz uzmani ve odyologa yönlendirilerek isitme fonksiyonlari açisindan degerlendirilmelidir. Bu durum erken tani açisindan önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA