Kilosu 100 Bin TL Olan Safran Çiçek Açti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeslesen safran bitkisinin hasadi basladi. Hücre yenileme ve vücut direnci yükseltme özelligi de bulunan safranin kilosu 100 bin TL’den satiliyor.

Kilosu 100 Bin TL Olan Safran Çiçek Açti
Gida, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanilan "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safran bitkisi, havalarin erken sogumasi nedeniyle erken çiçek açti. Agustos ayinda ekimi yapilan, ekim-kasim aylarinda boyu 15-30 santimetre uzunluga geldiginde toplanan safranin, kirmizi renkteki poleni en degerli kismi olurken, sogani, mor renkli çiçekleri ile sari polenleri de satilarak üreticisine gelir kaynagi olan safran dikimi 29 çiftçi tarafindan 79 dekar alanda yapildi.

Kanser, öksürük, astim, bronsit, cilt, bagisiklik ve hormon bozuklugu gibi hastaliklara iyi gelen safran, mutluluk hormonu serotonin salgilanmasina yardimci oldugu için dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor.

Ihlas Haber Ajansi muhabirine konusan safran üreticisi Ismail Yilmaz, bu hafta itibariyle ekimini yaptiklari safranin çiçek açmaya basladigini belirterek, “Insallah 45 gün civarinda çiçek toplamaya devam ederiz. Havalar erken sogudu. Çiçeklenme hizli basladi.

Iyi bir sezon olacagini umuyorum” dedi.

27 dönüm alanda ekim yaptiklarini ifade eden Yilmaz, 20 kilogram ürün beklediklerini kaydetti.

Safranin 100 bin liradan alicisi oldugunu söyleyen Yilmaz, “Suan ki kilogram satis fiyatimiz 100 bin lira civarinda, alicisi var. Bu sene Avrupa ve Arap ülkelerinden gelenler var. Bunlar safrana meraklilar. Tarlada görmek ve satin almak istiyorlar” diye konustu.

Yilmaz, safranin görselligi nedeniyle bölgedeki turizmi hareketlendirdigini ve ekonomik olarak çok fazla getiri sagladigini aktardi.
Kaynak: İHA