Cumhurbaskani Erdogan'dan Ögrencilere Müjde Açiklamasi Ailelerinden Uzakta Okuyan Ögrencilere Ulasim Destegi Saglanacak

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ailelerinin yasadigi sehirlerden uzak yerlerde egitim ögretim gören ögrencilerimize, okullarina gidis ve dönüsleri için ulasim destegi saglayacagiz. Yilda 2 defa verilecek bu destek sayesinde yaklasik 150 bin ögrencimizin ailelerinin yanina onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaskanligi Kabinesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde toplandi. Toplanti sonrasi açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, “Küresel ekonomik krizin ve güvenlik tehditlerinin giderek arttigi bir dönemden geçiyoruz. Salginla, savasla, emtia fiyatlarinin yükselisi ile üretim ve tedarik kanallarinin tikanmasi ile baslayan ve resesyon ihtimali ile tirmanan bu sancili dönem elbette ülkemizi de etkilemektedir. Ülke ve milletçe düzensiz göç akinindan hayat pahaliligina kadar bir dizi sikinti ile mücadele ediyoruz. Ancak Türkiye diger devletlerden farkli olarak uzunca bir süredir maruz kaldigi saldirilarin ve tuzaklarin da etkisi ile tehditleri önceden görebilme ve hizla tedbir alabilme kabiliyetine sahip bir ülkedir. Nitekim her küresel kriz ve ardindan yasanan tartisma Türkiye’nin bu vasfini bir kez daha teyit etmektedir. Terörle mücadeledeki tecrübemiz ile tahkim ettigimiz güvenlik ve sosyal mimarimiz bizi bölgemizdeki diger kaoslara karsi da korunakli hale getirmistir” ifadelerini kullandi.

“Cumhuriyet tarihinin en yüksek istihdam rakamina ulasmis olduk”

Diplomaside uzunca bir süredir ugranan çifte standartlarin yeni bölgesel dalgalanmalar karsisinda dengeli ve yapici politikalar gelistirme imkani sagladigina vurgu yapan Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Ekonomik saldirilar karsisinda gelistirdigimiz mekanizmalar sayesinde küresel krizin yikici etkilerini en az düzeye indirmeyi basarabiliyoruz. Avrupa basta olmak üzere tüm dünyayi kara kara düsündüren enerji krizini hem kaynak çesitlendirmesine giderek hem yerli ve yenilenebilir kaynaklarimizi harekete geçirerek hazirlikli yakalandik. Istihdam odakli ekonomi programimiz sayesinde resesyon tehlikesinin giderek daha yüksek sesle konusuldugu bir dönemde insanimizin isini, asini, gelecegini güvence altina aldik. Iste bugün agustos ayi issizlik rakamlari açiklandi. Buna göre issizlik orani bir önceki aya göre 0,4 puanlik azalis ile yüzde 9.6 ile tek haneli rakamlara gerilerken, istihdam sayimiz 31 milyonun üzerine çikti. Böylece Cumhuriyet tarihinin en yüksek istihdam rakamina ulasmis olduk. Hükümetlerimiz döneminin ortalama enflasyonu yüzde 13 iken, son günlerde yasadigimiz sikintilarin farkli siyasi ve sosyal saiklerin tetiklemesi ile ortaya çiktigini tekrar hatirlatmak istiyorum. Enflasyon ile mücadelemizi sürdürürken her kesimden insanimizin hayat pahaliliginin yol açtigi refah kaybini telafi edecek adimlari da birer birer atiyoruz.”

“(Ilk Evim ve Ilk Isyerim Kampanyasi) Kampanyaya su ana kadar 7,2 milyon basvuru yapildi”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bünyesindeki Toplu Konut Idaresinin yaptigi hazirliklarin ardindan Ilk Evim ve Ilk Isyerim Kampanyasi’nin müjdesini daha önce paylastiklarini hatirlatan Erdogan sunlari söyledi:

“Gençlerimize, emeklilerimize, kadinlarimiza, sehit yakinlari ve gazilerimize ayri ayri kontenjanlar ayirdigimiz bu kampanyaya su ana kadar 7,2 milyon basvuru yapildi. Bu basvuru sahiplerinden 4 buçuk milyonu tüm sartlari yerine getirerek süreci tamamladi. Basvurularin ay sonuna kadar devam edecegi göz önüne alindiginda bu rakamlarin daha da artacagi açiktir. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan bu kampanyamiza gösterilen yogun ilgi bizi daha ileri adimlar atma yönünde cesaretlendirdi. Projenin ilk etabindaki rakami 250 olan konut sayisini 2028 yilina kadar 500 bine tamamlayacagimizi zaten söylemistik. Ilk etap 250 bin konutumuzu 2 yil içerisinde hak sahiplerine teslim edecegiz. Konut insasi amaçli arsa sayisini da 1 milyona çikarma karari aldigimizi bir süre önce duyurmustum. Bakanligimiz yaptigi çalisma ile 81 ilimizin tamamina yayilan 1 milyon arsa ile ilgili hazirliklari tamamladi.”

“Müsterek parsellerdeki hak sahipleri çogunlugu sagladiklarinda TOKI’ye basvurarak burada konut insa edilmesi talebinde bulunabilecek”

Sosyal konut projesine müsterek parsellerin de dahil edildigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Müsterek parsellerdeki hak sahipleri çogunlugu sagladiklarinda TOKI’ye basvurarak burada konut insa edilmesi talebinde bulunabilecek. Bu parsellerde zemin arti 4 veya 5 kati geçmeyecek. Bu sekilde insa edilecek. Konutlarin finansmani hususunda bankalarla da isbirligine gidilecek. Konut amaci arsa ve isyerlerinin basvurulari bugün itibariyla alinmaya basladi.

Planlari onaylanan iller ve ilçelerdeki hak sahibi vatandaslarimiz arsa tapularini aralik ayindan itibaren alabilecekler. Arsa tapularinin tamaminin dagitimi 2 yil içerisinde bitecek. Müstakil parseller 192 bin 500 liradan baslayan fiyatlar, bin 604 liradan baslayan taksitler ve 10 yila varan vadeler ile TOKI’nin faizsiz ödeme modeli ile vatandaslarimiza satilacak. Hisseli parsellerin ödemesi 112 bin 500 liradan ve taksitleri de 937 liradan baslayacak sekilde belirlendi. Sosyal konutlarimizin insasina 25 Ekim’de Ankara, Afyon, Amasya, Aydin, Bolu, Diyarbakir, Elazig, Erzurum, Kahramanmaras, Kirsehir, Konya, Manisa, Mugla, Tunceli, Usak, Yozgat ve Zonguldak illerimizdeki 5 bin konutun temelini atarak basliyoruz” diye konustu.



“Ailelerinin yasadigi sehirlerden uzak yerlerde egitim ögretim gören ögrencilerimize, okullarina gidis ve dönüsleri için ulasim destegi saglayacagiz”

Üniversite ögrencilerine de müjdelerde bulunan Erdogan, “Bir müjde de üniversite ögrencilerine vermek istiyorum. Ailelerinin yasadigi sehirlerden uzak yerlerde egitim ögretim gören ögrencilerimize, okullarina gidis ve dönüsleri için ulasim destegi saglayacagiz. Yilda 2 defa verilecek bu destek sayesinde yaklasik 150 bin ögrencimizin ailelerinin yanina onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz” seklinde konustu.



“Esnafimiz için Halkbank vasitasi ile 60 ay vade ile ve yüzde 7,5 faiz orani ile istifade edebilecekleri 100 milyar liralik bir kredi kampanyasi baslatiyoruz”

Bir diger müjdelerinin de esnaf ve zanaatkarlara oldugunu vurgulayan Erdogan, “Her dönem oldugu gibi salgin ve savas sartlarinin önümüze çikarttigi zorlu süreçte de esnaf ve zanaatkarlarimizin yaninda olduk, olmayi sürdürüyoruz. Desteklerimizde kadinlarimiza ve gençlerimize ayri yer veriyoruz. Mesela geçtigimiz yilin Mart ayinda baslattigimiz Kadin Girisimci Kredisinden 140 bin kadinimiz yararlanarak 17 milyar liranin üzerinde bir kaynak kullanmistir. Gençlerimiz için çesitli isimler altinda baslattigimiz girisim kredilerinden 52 bin kisi, 10 milyar liralik bir kaynaga ulasarak yararlanmistir. Simdi de Cumhuriyetimizin 100’üncü yilina atifla baslattigimiz yeni bir kredi destek paketi ile esnaf ve zanaatkarlarimizin huzurundayiz. Esnafimiz için Halkbank vasitasi ile 60 ay vade ile ve yüzde 7,5 faiz orani ile istifade edebilecekleri 100 milyar liralik bir kredi kampanyasi baslatiyoruz. Sadece bununla kalmiyor, kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, isyeri edindirme ve tasit kredisi limitlerini de 1 milyon liradan 1 buçuk milyon liraya yükseltiyoruz. Genç girisimcilerimizin sifir faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yas sinirini da 30’dan 35’e çikartiyoruz. Halkbank’tan kredi kullanip da takibe düsen esnaflarimiza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkani sagliyoruz” açiklamasinda bulundu.

“TANAP’in kapasitesini yillik 16 milyar metreküpten iki kat artis ile 32 milyar metreküpe çikaracak çalismalara basladik”

Enerji alaninda da önemli adimlar atildigina deginen Erdogan, “Dogalgaz depolarimizi yüzde 100 doldurarak talepteki muhtemel artislara ve beklenmedik kesintilere karsi hazirligimizi yaptik. Azerbaycan ile ülkemiz ile birlikte Avrupa’nin enerji arz güvenligi için de kritik öneme sahip TANAP’in kapasitesini yillik 16 milyar metreküpten 2 kat artis ile 32 milyar metreküpe çikaracak çalismalara basladik. Libya ile yaptigimiz hidrokarbon anlasmasi ile bu ülkenin kita sahanligindaki petrol ve türevlerinin çikartilmasi konusunda yeni bir isbirligi alani olusturduk. Ayrica Umman, Katar, Endonezya, Cezayir, Nijerya, Malezya, Kazakistan ve Birlesik Arap Emirlikleri ile enerji alaninda yeni isbirliklerimizin önünü açacak temaslarda bulunduk” dedi.



“‘Bir gece ansizin gelebiliriz’ sözümüzün gereklerini harfiyen yerine getiriyoruz”

Sinir güvenligi noktasinda güvenlik güçlerinin 7/24 teyakkuz halinde olduguna dikkat çeken Erdogan, “Terör örgütlerinin yöneticilerini nerede bulursak orada imha ediyor, askerlerimiz ve güvenlik güçlerimize yönelik hiçbir saldiriyi cevapsiz ve cezasiz birakmiyoruz. Sinir ötesi harekatlarimizi kendi önceliklerimize ve yaptigimiz planlara göre yürütüyoruz. Artik terör örgütleri ile birlikte ülkemize husumet besleyen herkesin korkulu rüyasi haline gelen, ‘Bir gece ansizin gelebiliriz’ sözümüzün gereklerini harfiyen yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA