(Düzeltme) Türkiye'nin Ilk Cep Uydusu Uzay Yolunda

Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ögrencilerinin yer aldigi Grizu-263 takiminin hayata geçirdigi proje ile Türkiye’nin ilk cep uydusu SpaceX Falcon 9 roketiyle 13 Ocak 2022 tarihinde uzaya gönderilecek.

Türkiye’nin ilk poecketqube uydu projesi kapsaminda hazirlanan 5x5x5 santimetre boyutundaki küp uydu 13 Ocak 2022 tarihinde Amerika Birlesik Devletleri’ndeki Cape Canaveral Firlatma Üssü’nden firlatilacak. Türkiye’nin ilk cep uydusu olan ve adina Grizu-263A verilen uydu ve takimin adi ise yerin metrelerce altindaki maden isçilerinden esinlenildi.

525 kilometre alçak yörüngede 4 yil 8 ay görev yapacak olan cep uydunun rokete entegrasyonu saglandi ve firlatilmayi bekledigi ögrenildi. ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi ve Grizu-263 ekibinin akademik danismani Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, "5 yildir yogun çalismalar içerisindeydik. Süreç içerisinde ekip hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde yarismalarda birçok basarilara imza attilar. Bu süreç içerisinde 2017 yilindan itibaren yeni bir fikirle ortaya çiktilar. Yarismalarda kullanilan model uydulari tasarlamak yerine gerçek bir uydu tasarlayip uzaya gönderme isteklerini belirttiler. Bu sekilde Türkiye’nin ilk cep uydusunu tasarlama isine basladik. Süreç içerisinde paydaslarimiz bize çok destek oldu. Özellikle ERDEMIR bütün bu hayallerin gerçek olmasinda bize büyük destek oldular. Üniversitemiz, rektörlügümüz, dekanligimizla tek bir vücut olup bu sonuca ulastik. Cep uydumuz tasarlandi. Üretildi ve firlatici firmaya gönderildi. Su anda pinleri çekilmis hazir durumda firlatilmayi bekliyor. 13 Ocak 2022 tarihinde Türkiye saatiyle 18.25’te uydumuzu yörüngeye yerlestirmesini bekliyoruz. Bir etkinligimiz olacak. Bütün ögrencilerimizi, merakli Zonguldak halkini bu ise ilgi duyan, merak eden herkesi etkinligimizde heyecanimizi paylasmak için bekliyoruz" seklinde konustu.

Öte yandan, Grizu 263 takimi gerek TEKNOFEST gerekse Amerika Birlesik Devletleri’ndeki yarismalardan derecelerle dönmüs Türkiye’ye büyük bir gurur yasatmisti.
Kaynak: İHA