Kirgizistan Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Kazakistan'a Her Türlü Destegi Vermeye Haziriz'

Kirgizistan Disisleri Bakanligindan Kazakistan’daki olaylara yönelik yapilan açiklamada, "Kirgizistan, her zaman kardes Kazakistan’in yaninda oldu ve olmaya devam edecektir, halklarimizin tarihinde her zaman oldugu gibi her türlü destegi ve yardimi vermeye hazirdir" denildi.

Kazakistan, sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarina zam yapilmasiyla sokaklara dökülen protestocularin hükümet binalarini basip atese vermesinin ardindan son yillarin en büyük krizini yasiyor. Kazakistan’a komsusu Kirgizistan’dan destek mesaji geldi. Kirgizistan Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, kardes Kazakistan’daki olaylarin yakindan takip edildigi ifade edildi. Açiklamada, Kirgizistan’in iki kardes halklarin güçlü akrabalik baglari ve iki ülkenin ortaklik iliskilerini dikkate alarak Kazakistan’in istikrarli sosyal ve ekonomik kalkinmasini ve refahini içten destekledigi aktarildi. Açiklamada, “Kirgizistan her zaman kardes Kazakistan’in yaninda oldu ve olmaya devam edecektir, halklarimizin tarihinde her zaman oldugu gibi her türlü destegi ve yardimi vermeye hazirdir. Kazakistan halkina ve yönetimine özgü bilgelik ve öngörünün baris ve uyumun korunmasina yardimci olacagindan eminiz ve bunun ancak tüm çabalari birlestirmek ve yasal çerçevede bir diyalog kurma yoluyla mümkün olabilecegine inaniyoruz” ifadeleri kullanildi.

Karsilikli olarak kabul edilebilir bir kararin bulunmasi ve durumun tirmanmasinin engellenmesinin önemli oldugu kaydedildi. Siddet, kanunsuzluk ve provokasyonlarin sorunlarin çözülmesine degil, halkin durumunun kötülesmesine yol açacagina isaret edilen açiklamada, “Kardes Kazakistan halkina baris, istikrar ve birlik diliyoruz. Komsu ülkenin disaridan karisma olmadan mevcut durumu kendileri çözeceklerinden eminiz” denildi.

Açiklamada, Kirgizistan’in müttefik ve stratejik ortak olarak kardes Kazakistan’a gerekli tüm destegi vermeye hazir oldugu yinelendi.
Kaynak: İHA