'Büyüksehir 2021 Yili Kadin Çalismalari Raporu' Yayimlandi Açiklamasi Kadinlar En Çok Psikolojik Siddet Görüyor

Ankara Büyüksehir Belediyesi her platformda ‘kadin dostu’ uygulamalarla toplumsal farkindalik çalismalarina imza atmayi sürdürüyor. Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi Kadin Danisma Merkezi, sosyal medya hesaplari ve internet adresi üzerinden yayimladigi “Kadin ve Aile Sube Müdürlügü Yillik Raporu”nda kadina yönelik siddet ve birçok konuda çarpici tespitlere yer verdi.

'Büyüksehir 2021 Yili Kadin Çalismalari Raporu' Yayimlandi Açiklamasi Kadinlar En Çok Psikolojik Siddet Görüyor
Ankara’da yasayan kadinlarin talep ve önerilerini dikkate alarak örnek projelerle yaninda olmaya devam eden Büyüksehir Belediyesi, Baskent’i kadin dostu bir sehir yapmak için farkindalik çalismalarina imza atmayi sürdürüyor.

Cinsiyet ayrimciligina karsi projeler üreterek kadina karsi siddetle mücadele konusunda toplumsal farkindalik olusturan çalismalar yürüten Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi Kadin Danisma Merkezi, 2021 yilina ait yillik rapor yayimladi.

Sosyal medya hesaplari ve Büyüksehir Belediyesi internet sayfasinda (www.ankara.bel.tr) yayimlanan 2021 yilindaki faaliyet ve çalismalara iliskin “Kadin ve Aile Sube Müdürlügü Yillik Raporu”nda çarpici tespitlere yer verildi.



Merkeze basvurularda evli ve issiz kadinlar daha fazla

Sosyal ve ekonomik verilerin paylasildigi raporda egitim seviyesi azaldikça merkeze basvuru yapanlarin sayisinin arttigi, evli kadinlarin ise merkezlere daha çok basvurdugu ortaya çikti.

Kadin Danisma Merkezine basvuran evli kadinlarin orani yüzde 58,1, bekar kadinlarin orani ise yüzde 41,9 olurken issiz kadinlarin basvuru oranindaki artis da dikkat çekti.

Raporda psikolojik siddet vurgusu

2021 yilinda 217 kadin merkezlere gelerek yüz yüze görüsmeyi, 2 bin 583 kadin ise telefonla danismayi tercih ederken en çok adli ve danismanlik nedeniyle merkeze basvuruda bulunuldu.

Çarpici tespitlerin yer aldigi raporda kadinlarin ugradiklari siddet türleri ve oranlari ise su sekilde siralandi:

-Psikolojik siddet: Yüzde 45,4

-Fiziksel siddet: Yüzde 31

-Ekonomik siddet: Yüzde 23,6

Kadin Danisma Merkezi çalismalarina devam edecek

Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Kadin Danisma Merkezi, yeni yilda da Gençlik Parki’ndaki merkez noktasinin yani sira Kahramankazan, Çubuk, Ayas, Keçiören, Safaktepe ve Hasanoglan olmak üzere toplam 6 ilçede hizmet vermeye devam edecek.

Kadin Danisma Birimlerinde sorumlu seften sosyal hizmet uzmanina, proje asistanindan tercümana, sosyolog ve psikologdan egitmene kadar alaninda uzman kisiler görev alirken Ulus Gençlik Parki Danisma Merkezi’nde; fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik siddete ugrayan ya da ugrama riski bulunan kadinlara ücretsiz psikolojik ve hukuksal danismanlik hizmeti de veriliyor.

Yerel esitlik eylem plani adim adim uygulaniyor

Ankara’yi kadinlar için güvenli bir kent hale getirmeyi amaçlayan Büyüksehir Belediyesi, siddetle mücadelede sivil toplum kuruluslariyla da is birligi yapmayi sürdürüyor.

UN Women ile hazirlanan ve 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren hayata geçirilen “Mor Haritam Projesi” Ankara Büyüksehir Belediyesi tarafindan yürütülen “Yerel Esitlik Eylem Plani” kapsaminda Ankara’daki güvensiz ve riskli bölgelerde uygulaniyor. Yapilacak hizmetlerin planlama ve bütçeleme süreçlerine kadinlarin dâhil edilmesinin yani sira kentteki tüm kadinlarin ihtiyaçlarini belirleyen bu harita, Türkiye’nin ilk dijital kadin haritasi olma özelligine de sahip.

Matra projesi ile kadinlar daha da güçlü

Raporda 2021 yilinda baslatilan kadinlara özel projelere de yer verilirken, Hollanda Büyükelçiligi ile MATRA Sosyal Dönüsüm ve Insan Haklari Hibe Programi araciligi ile fonlanan “Kadin Güçlenme Merkezi Projesi (MATRA)”, Büyüksehir Belediyesi Projeler Sube Müdürlügü ve Kadin Danisma Merkezi tarafindan 24 ay süre ile yürütülecek.

Üniversitelerin kadin çalismalari bölümünde okuyan ögrencilerin tez çalismalari ile merkezde gönüllü çalismalarin desteklenmesinin amaçlandigi projeye ilginin her geçen gün arttigi gözlemlenirken, Kadin Danisma Merkezi 2 yil boyunca Yerel Esitlik Eylem Plani’ni da Baskent’te uygulamaya devam edecek.

Kiz çocuklarina egitim desteginden 2 bin 500 kadina üreme sagligi egitimi ve hijyen kiti destegine, Baskent Market ile kadin girisimcilerin desteklenmesinden sosyal risk haritasinin olusturulmasina, gezici kadin danisma araci hizmetinden kiz kardeslik kampanyalarina kadar pek çok faaliyete geçtigimiz yil imza atan Büyüksehir Belediyesi, bu faaliyetleri 2022’de de sürdürecek.

Mültecilerin güçlendirilmesi, siginmaci kadin ve gençlerin desteklenmesi

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) ile ortak yürütülen “Mültecilerin Güçlendirilmesi Projesi” kapsaminda ise Ankara’da 521 kiz çocugu okullastirilirken 347 kadinin da dil ve meslek egitimi almasi saglandi.

2022 yilinda “Siddet Magduru Kadinlarin Istihdama Katiliminin Kolaylastirilmasi Projesi” adiyla devam edecek çalismalar sayesinde kadin siginma evlerinden destek alan kadinlarin istihdama katiliminin kolaylastirilmasi amaciyla meslek atölyesi kurulmasi da hedefleniyor.

Altindag Kadinlar Lokali’nde Birlesmis Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Ankara Büyüksehir Belediyesi is birligi ile baslatilan “Siginmaci Kadin ve Gençlerin Desteklenmesi Projesi” ile de toplam 2 bin 149 kadin ve genç mesleki egitimden yararlandi.

Raporda yer alan tüm bilgilere, “www.ankara.bel.tr/files/3816/4094/6076/yillik-rapor-2021.pdf” adresi üzerinden ulasilabilecek.
Kaynak: İHA