Burdur'da 15 Günde 175 Kisi Karda Kayip Hastanelik Oldu

Kar yagislarinin ardindan Burdur’da düsme vakalari artti. Ölümcül sonuçlara kadar varan düsme olaylarina karsi Il Saglik Müdürü uyarilarda bulundu.

Burdur'da 15 Günde 175 Kisi Karda Kayip Hastanelik Oldu
Yurt genelinde son yillarin en yogun kar yagisi gerçeklesiyor. Kar yagisi beraberinde de sakatliklari da yaninda getiriyor. Burdur Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Sirri Senbayram, yagislarin ardindan kentte kar nedeniyle düsme vakalarinin arttigini söyledi.

Düsme vakalarinin ölümcül sonuçlar dogurabilecegini belirten Uzm. Dr. Senbayram, vatandaslara uyarilarda bulunarak, alinabilecek tedbirleri anlatti.

2 haftadir yurt genelinde kar yagisinin arttigini ve meteoroloji verilerine göre önümüzdeki haftalarda da artacagini belirten Uzm. Dr. Senbayram, Burdur’da 15- 28 Ocak tarihleri arasinda Acil Servise basvuran düsme vaka sayisinin 175 oldugunu açikladi.

Bu yaralanmalarin ölümcül olabildigine dikkat çeken Il Saglik Müdürü Senbayram, “Bazen bu yaralanmalar ölümcül olabiliyor. Özellikle bas ve boyun yaralanmalari ciddi sikintilara yol açabiliyor. Yaslilarda kalça kiriklari olabiliyor, kalça kiriklarinda kaynamasi zaman aldigi için üstüne yatalak hale gelebiliyorlar. Bu da yine ikincil etki olarak ölümlere yol açabiliyor. Vatandaslarimizin çok dikkat etmesi gerekiyor” dedi.



Il Saglik Müdürü Senbayram, alinabilecek tedbirleri anlatti

Ayakkabi türünden kiyafete kadar ne gibi önlemler alinmasi gerektigine dikkat çeken Senbayram, “Öncelikle çok zorda kalmadikça disari çikmamaliyiz. Illa çikmamiz gerekiyorsa tercih ettigimiz ayakkabi çok önemli. Ayakkabinin kaygan olmamasi, tabaninin tirtikli olmasi lazim. Bot tarzi olmasi yarar saglar çünkü botlar bilegide kavradigi için özellikle bilek yaralanmalarinda pozitif bir etki yapiyor. Birtakim aparatlar var. Burada gördügünüz aparatlar örnek. Ayakkabiya takip, çikarilabilen alti çivili, kaymayi önleyen aparatlar. Rahat kiyafetler giymesi lazim. Dar kiyafetler hareket kisitliligi yol açabilir. Yaslarimiz baston, semsiye kullanabilir. Yürüyen kisilerin ellerinin cepte olmamasi lazim. Bir sey tasimalari lazim çünkü el bir denge organi olarak tek silahimiz. Eller paralel sekilde bilegi bükmeden düsmelerde etkisini azaltmaktadir. Düsme sonucunda en sik karsilastigimiz vakalar ayak bilegi kiriklari, dirsek kiriklarini, el bilegi kiriklarini, kalça ve omurga kiriklari görebiliyoruz adimlarimizi dengeli ve küçük küçük atmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA