Giresun Ziraat Odasi'ndan Alan Bazli Destege Zam Talebi

Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta alan bazli gelir desteginin girdi maliyetlerindeki artislar göz önünde bulundurularak artirilmasini beklediklerini söyledi.

Giresun Ziraat Odasi'ndan Alan Bazli Destege Zam Talebi
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan yaptigi yazili açiklamada, gübre basta olmak üzere tarimsal üretimde girdi maliyetlerinin fahis rakamlara ulasti hatirlatarak, findik üreticisinin bu yil bahçesine gübre atamaz hale geldigini ifade etti.

Karan yaptigi açiklamada, “Ülke ekonomisine yillik 2.5 milyar dolarin üzerinde döviz girdisi saglayan findik üreticisi bu yil çuvali 500 lirayi bulan gübreyi bahçesine atamaz hale geldi. Eskiden bahçesine 10 çuval gübre atan üreticilerimiz bu yil bir çuval atar hale geldi. Devlet tarafindan 2009 yilindan 2014 yilina kadar dönüm basina 150 lira, 2014 yilindan 2021 yilina kadar ise 170 lira olarak ödenen findikta alan bazli gelir destegi miktarinin artirilmasi, özelikle bu yil üreticilerin nefes almasi ve üretime daha fazla katki sunmasi adina dönüm basina 170 liraya ilaveten 300 lira destek verilmesini bekliyoruz. Bu konuda Giresun’a gelecek olan Cumhurbaskanimizdan müjde bekliyoruz“ dedi.

2022 yili mahsulü findigin karanfil dogumuyla dalin ucunda görüldügünü aktaran Karan, “Dünya findik üretim ve ihracatinin lideri olan ülkemizde son yillar verim ve kalite ön plana çikmaktadir. Daha fazla üretim ve kaliteli bir findik üretimi için baslatilan çalisma ve projeler fahis fiyatlara ulasan girdi maliyetleri karsisinda askiya alinabilir. Alan bazli gelir destegi findik üreticisi için hem de ülkeye önemli miktarda döviz girdisi saglayan findik için son derece önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA