Kazim Karabekir Pasa Ölüm Yil Dönümünde Kars'ta Anildi

Kars’in kurtaricisi Dogu Cephesi Komutani Kazim Karabekir Pasa, ölümünün 74’üncü yil dönümünde düzenlenen törenle anildi.

Kazim Karabekir Pasa Ölüm Yil Dönümünde Kars'ta Anildi
Anma programi Istasyon Mahallesi’ndeki Tren Gari önünde bulunan Kazim Karabekir Pasa’nin anitina çelenk konulmasi ile basladi.

Valilik, Garnizon Komutanligi ve Belediye Baskanligi tarafindan anita çelenk konulmasinin ardindan saygi durusunda bulunularak, Istiklal Marsi okundu. Tren Gari’ndaki programin ardindan program Kültür ve Turizm Müdürlügü Konferansa Salonu’nda devam etti. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda Kazim Karabekir Pasa Ilkokulu ögrencileri Efe Akbaba ve Sevval Yildiz siir okudu. Programda daha sonra Hüsnü Özyegin Anadolu Lisesi Tarih Ögretmeni Gökhan Baday, Kazim Karabekir Pasa’nin askeri yönünü anlatti. Baday, “Kazim Karabekir, kurmay subay olarak Makedonya’da görev almis, burada Bulgar ve Sirp çetelere karsi mücadele etmistir. 31 Mart olayi üzerine harekat ordusunda, 1910 yilinda Arnavutluk ayaklanmasinin bastirilmasinda görev aldi. Kazandigi basarilardan dolayi Osmanli nisani ile ödüllendirildi. Balkan savasinda, Edirne müdafaasinda görev almis ve Bulgarlara esir olmustu. Bir yillik esaret sonrasi Istanbul Antlasmasi ile yurda geri dönmüstür. 27 Nisan 1916 da 18. Kolordu Komutanligina atanarak irak cephesinde Kut’ül Amare’de Ingilizlere karsi büyük basarilar elde etti” dedi.

Baday, “Ermeni çeteler eylem ve direnislerini sürdürerek birçok kanli olaya neden olmaktaydi. 1917 yilinda 2. Kolordu, ardindan 3. Ordu’ya bagli 1. Kafkas Kolordusu Komutanligina atanan Kazim Karabekir, isgal altinda kalmis vatan topraklarinin kurtarilmasi ile görevlendirilmistir. 13 Subat 1918’de Erzincan’in kurtarilmasindan sonra Erzurum’da daha fazla Müslüman kani dökülmesini önlemek için hizla harekete geçerek 11 Mart 1918 sabahi Erzurum’a taarruz emrini vermis ve 12 Mart 1918’de Erzurum’a girerek kurtulusunu saglamistir. Pasa Erzurum’a girisinde gördüklerini de söyle anlatmaktadir; ’Erzurum’a o kadar yaklastim ki insanlar gülerek beni karsiliyorlardi. Dislerini görecek mesafedeydim. Daha yaklastigim zaman ortada bir gayritabiîlik hissettim. Dehsetle gördüm ki her biri Ermeniler tarafindan canli canli birer kaziga oturtulmuslardi. Izdiraptan kasilmisti çehreleri. Allah benim gözümün gördügünü dünya üstünde hiçbir göze göstermesin.’ Kazim Karabekir kuvvetleri 5 Nisan 1918’de Sarikamis’i, 25 Nisan’da Kars’i kurtardi” diye konustu.

Programa Vali ve Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, Bassavci Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Il Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, kamu kurum ve kuruluslarinin yöneticileri, askeri erkan ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA