Yörük Ve Türkmen Birligi'nden Kazakistan'a Geçmis Olsun Ziyareti

Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi yönetimi Kazakistan’in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’i Ankara’da Büyükelçilik makaminda ziyaret ederek, son durum hakkinda bilgi alip “Kardes ülke Kazakistan’in her daim yanindayiz” diyerek geçmis olsun dileklerini iletti.

Yörük Ve Türkmen Birligi'nden Kazakistan'a Geçmis Olsun Ziyareti
Bünyesinde 80 dernek, federasyon ve konfederasyonu bulunduran Yörük Türkmen camiasinin çatisi durumundaki Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi Kazakistan’da 2 hafta önce yasanan darbe girisimine karsi “Bu ayaklanma Kazakistan’in bagimsizligini tehdit etmektedir. Burada yasayan kardeslerimizi itidal ve sagduyulu davranmaya davet ediyoruz” yönünde STK’lar nezdinde yaptigi ilk açiklamayla dikkatleri çekmisti.

TDYTB yönetimi destek açiklamasinin ardindan önceki gün de Kazakistan’in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’i Büyükelçilik makaminda ziyaret etti. Büyükelçi Saparbekuly ülkesindeki son durumla ilgili bilgi verirken” Büyük bir felaket atlattik. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve kardes halkini, sizleri yanimizda görmek bizleri sevindirdi” dedi.

Büyükelçi Saparbekuly, Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev’in açikladigi üzere ülkesindeki baris gücünün istikrarinin saglanmasi üzerine 2 gün önce ülkesinden ayrildigini söyleyerek ”Ilk günlerde yogun bir bilgi kirliligi olustu. Bizler Türkiye’de hem basin yayin hem TV’lere çikarak, sosyal medyadan da seffaf olarak olaylarla ilgili dogru açiklamalari verdik. TBMM Baskani, devletinizin yetkili kurumlari ile siyasi partilerin genel baskanlarini ziyaret ederek de gerekli açiklamalari yaptik. Sükür ülkemizde halkimizin can ve mal güvenligi, huzuru saglandi. Teröristler yakalandi. Iki ülke arasindaki Is birligimiz bundan sonra da artarak devam edecek” diye konustu.

Ardindan da “Birliginizin çalismalarini yakindan takip ediyorum, kültürel, sosyal ve ekonomik isbirligini gelistirmek isteriz” dedi.

Görüsmede Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi adina Baskan Irfan Tatlioglu, “Biz de 15 Temmuz’da FETÖ darbe girisimiyle bu aciyi yasadik, iyi biliriz. Kazakistan’da saglanan istikrar bizleri de sevindirmistir. Çünkü, ayni kaynaktandir suyumuz, ayni soydan boyumuz. Türk dünyasindaki her bir kardesimizin acisi bizim acimiz, mutlulugu bizim mutlulugumuzdur. Kayitsiz kalamayiz. Birligimiz, dirligimiz, kardesligimiz bakidir” ifadelerini kullandi.

Ankara’da toplanan birlik yönetimi 2022-2025 dönemi yol haritasinin belirlenmesi amaciyla ilk Stratejik Plan Çalistayi’ni da gerçeklestirdi. Kisa adi TÜRKSOY olan Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati’nin Oran’daki binasinda yapilan 2 günlük Çalistay’a Uludag Üniversitesi’nden, Anadolu Üniversitesinden ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinden ögretim üyeleri ile Dis isleri Bakanligi, TÜRKSOY, Yurt Disi Akraba Toplulugu Baskanligi, Türk Tarih Kurumu ve TIKA yetkilileri de katildi.

Sorun ve çözüm önerileri degerlendirilip, kurumlarla is birligine gidilmesi de karara baglandi.

Bu çerçevede ilk kültürel is birligi protokolü TÜRKSOY’la yapildi. Protokolü Türksoy adina Genel Sekreter Yrd. Bilal Çakici, Birlik adina da Baskan Irfan Tatlioglu imzaladi.
Kaynak: İHA