Tunceli Il Saglik Müdürü Özdemir Açiklamasi 'Vakalarin Büyük Çogunlugunun Omicron Oldugunu Görüyoruz'

Tunceli’de vakalarinin çogunun Omicron varyanti oldugunu belirten Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, "Tabi hastane doluluk oraninin az olmasinin en önemli nedenlerinden biri de ilimizde neredeyse asisiz kimsenin kalmamasidir" dedi.

Tunceli Il Saglik Müdürü Özdemir Açiklamasi 'Vakalarin Büyük Çogunlugunun Omicron Oldugunu Görüyoruz'
Türkiye’de vaka yogunlugu en çok artan illerden olan Tunceli’de Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, vatandaslari maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeleri konusunda uyardi.

Ildeki vaka artislarina iliskin degerlendirmelerde bulunan Il Saglik Müdürü Op. Dr. Çagdas Özdemir, Türkiye genelinde ciddi vaka artislarinin söz konusu oldugunu belirterek, “Buna paralel olarak bizde de özellikle Omicron varyantinin artisiyla birlikte ki vakalarin büyük çogunlugunun Omicron oldugunu görüyoruz. Bununla birlikte ciddi vaka artislarimiz söz konusu. Ama burada büyük etkenlerden biri de tabi okullar. Su an kapandi. Özellikle çocuklarimizdan eve tasinan enfeksiyon sonrasinda vatandaslarimizin da temas bilgilerini saklamalarindan dolayi ciddi bir vaka artisini gözlemliyoruz. Vaka artislarinin en büyük sebeplerinden biri de bu” dedi.

Vakalari incelediklerinde yaklasik yüzde 17’sinin septomik oldugunu gördüklerini dile getirene Dr. Özdemir, “Yani vatandaslarimiz herhangi bir septom göstererek numune verebiliyorlar. Tabi ki ilimizin kosullarini inceledigimizde numune vermeye ya da saglik hizmetine ulasim kolayligindan kaynakli vatandaslarimiz rahatlikla numune verdiklerinden aseptomatik vatandaslarimizin da pozitif çiktigini görüyoruz” diye konustu.



"Suan yogun bakim ya da hasta doluluguna önemli bir etkisi yok"

Pozitif vaka artislarinin hastane doluluk oranina yansimasi hakkinda bilgi veren Özdemir, “Hastane dolulugunda çok bariz bir sey görmüyoruz. Suan yogun bakim ya da hasta doluluguna önemli bir etkisi yok. Ancak bu vatandaslarimizi rahat davranmaya telkin etmemeli. Nasil olsa bu hasta yapmiyor, hastaliga sebep olmuyor diye düsünmemeleri gerekiyor. Söyle diyelim, eskiden Covidli bir hastanin bulundugu ortamda bir kisi hasta oluyorduysa simdi bes kisi hasta oluyor. Yani daha fazla kisi hasta oldugu için zamanla hastane doluluguna yansiyacaktir. Bunu biz bekliyoruz. Hazirliklarimiz bu yönde” seklinde konustu.



"Hastane doluluk oraninin az olmasinin en önemli nedeni asi"

Vatandaslardan maskelerini iyi takmalarini ve sosyal mesafelerine dikkat etmelerini isteyen Özdemir, “Yapilan çalismalarda özellikle bu Omicron varyantinin köklü bir bulas, hizli bir bulasa neden oldugunu söyleyebiliriz. Eskiden bir ortamin içiresinde eger bir Covidli varsa bir kisiye bulastiriyorduysa su anda neredeyse tamamini hasta yapabilecek bir virüsle karsi karsiyayiz. Tabi hastane doluluk oraninin az olmasinin en önemli nedenlerinden biri de ilimizde neredeyse asisiz kimsenin kalmamasi diyebiliriz. Özellikle asi hakki tanimlanmayan 12 yas alti çocuklarimizin disinda neredeyse günlük gördügümüz pozitif vakalarin büyük çogunlugunun asili oldugunu görüyoruz. Yani asi sadece agir atlatmamiza sebep oluyor. Hastaligin bulasmasina bir etkisi yoktur. Tabi ki azaltir ama hasta olmayacagiz diye bir kaide yoktur. O yüzden önlemlere de dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA