Tas Taklidi Yaparak Kamufle Olan Domuz Baligi Sualti Kamerasinda

Antalya’da tehlikeyi sezince bulundugu ortama göre kamufle olma özelligiyle bilinen domuz baligi, sualti kamerasina yansidi. Kaçmak yerine sabit durmaya çalisarak etraftaki taslarin rengine dönüsen baligin görüntüsü herkesi sasirtti.

Konyaalti Sahili açiklarinda dalis yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, Kizildeniz türü olan ve Akdeniz kiyiklarinda oldukça çok rastlanilan domuz baliginin (Stephanolepis Diaspros) kamufle olmak özelligini görüntülere yansitti. Taslik alanda denk geldigi profesörü tehdit olarak algilayan domuz baligi, ilginç savunma mekanizmasiyla herkesi sasirtti. Sik sik etrafi kolaçan eden balik, yakininda yüzdügü taslarin rengini alarak hareketsiz bir cisim olarak kalmaya çalisti.

“Tas taklidi yaparak kamufle oluyor”

Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, sualti kamerasiyla kaydettigi domuz baliginin görüntüsünü, “Bir Kizildeniz türü olan bu balik domuz baligi olarak bilinmektedir. Bu baligi Koreliler de domuz baligi olarak bilmektedir. Bilimsel adi Stephanolepis diaspros olan baligi dalislarimizda siklikla görüyoruz. Bulundugu ortamda çok iyi kamufle olan bu balik Konyaalti plajinda adeta bir tas gibi hareketsiz kalip ve tas rengine dönüp tas taklidi yaparak kamufle olmaktadir. Rengini degistirmis ve hareketsiz gördügümüz balik, çekimler sirasinda hareketleniyor ve yer degistiriyor. Dogada her canlinin bir savunma mekanizmasi var. Rengi yesilimsi olan bu balik, yanina veya arkasina gizlendigi objenin rengine dönerek düsmanlarindan korunuyor” notuyla sosyal medya hesabinda paylasti.
Kaynak: İHA